Helags

Helags är Jämtland/Härjedalens högsta bergstopp och reser sig 1 796 meter över havet. Det är den högsta bergstoppen söder om polcirkeln och ligger i nordvästra Härjedalen. Namnet kommer från fornnordiskans helag som betyder helig.

Utsikt från toppen av Helags ner mot glaciären.
Utsikt från toppen av Helags ner mot glaciären.

Fjällkartor: Z53, Z8, eller Jämtlandsfjällen (Calazo) om du även vill vandra i norra Jämtland.

Helagsglaciären

På den östra sidan av Helagsfjället breder sig en 600 meter lång glaciär ut sig. Den tjockaste delen av Helagsglaciären sägs bestå av ca 50 meter is och snö. Glaciären är en så kallad nischglaciär, vilket betyder att den ligger i en gryta.

De omgivande bergen hindrar solen från att värma och tina all den snö som faller under vintern, vilket då gör att den ligger kvar hela året. Nischglaciärer är den vanligaste typen av glaciärer i Sverige.

Helags fjällstation

Svenska Turistföreningen har en fjällstation vid foten av Helagsberget. Hit kan man ta sig både sommar- och vintertid via de vandringsleder som går genom Jämtlands- och Härjedalsfjällen.

På sommaren är det trots dess höga läge grönt och blomsterrikt. Har man tur kan man se fjällrävar spring omkring i området.

STF Helags består av tre stugor med 4 bäddar, ett 10-bäddsrum och även en vedeldad stuga ”Gamla Östan” som har två rum med 5 respektive 9 bäddar. Till stationen hör också ett servicehus där man kan duscha, basta och koppla av på terrassen.

Är man hungrig finns det möjlighet att äta frukost kl 8 och middag kl 18. Under dagen går det att beställa våfflor och soppa. En liten butik för den som vill köpa extra mat finns också här.

Så här är vädret vid Helags just nu (webbkamera).

Topptur prisad av National Geographic

En topptur till Helagstoppen är en av Sveriges vackraste turer. Faktum är att National Geographic satte turen på 3:e plats på listan över världens vackraste toppturer.

Från fjällstationen går man runt grytformationen och kan skåda ner på glaciären under. Man kan gå hela vägen upp på toppen och behöver ingen alpin utrustning.

Helags är knutpunkt för flera vandringsleder

Många vandringsleder passerar Helags och STFs fjällstation. Norrifrån anländer leden från Sylarna (19 km), Gåsen (18 km) och Vålåstugorna (23 km).

Den kortaste vandringssträckan för den som vill bestiga Helags är från Kläppen. För att ta sig dit kör man via Ljungdalen och parkerar vid Kläppens parkering.

Vandringen från Kläppen till STFs fjällstation Helags är 12 km. Har du startat tidigt på morgonen kanske du hinner upp och ner innan du slår läger för natten.

Du kan boka boende på stationen eller tälta i närheten och göra din topptur nästa dag.

Söderut från Helags går vandringsleder mot Fältjägaren (12 km) och Ramundberget (28 km). Vill du avsluta din vandring där finns det buss mot Funäsdalen och sen vidare.

ikon boende

BOENDE
Genom Booking.com kan man boka flera boenden i Funäsfjällen. Där finns fjällhotell, pensionat och vandrarhem i olika prisklasser. Boendet på STFs fjällstation görs på deras egen hemsida.

Fjällräven har hedrat Helags med en produktserie

Ryggsäck Helags 40 L

Det svenska varumärket Fjällräven tilldelade en produktserie namnet Helags. En populär ryggsäck var Fjällräven Helags 40, som rymmer 40 L. Den finns tyvärr inte kvar i sortimentet, men kan finnas restprodukter ute hos återförsäljare. (Outnorth).