Helags

Helags är Jämtland/Härjedalens högsta bergstopp och reser sig 1 796 meter över havet. Det är den högsta bergstoppen söder om polcirkeln och ligger i nordvästra Härjedalen. Namnet kommer från fornnordiskans helag som betyder helig. Låt oss ta dig med dit en stund för att inspirera dig till att vandra eller åka skidor i Helags.

Utsikt från toppen av Helags ner mot glaciären
Utsikt från toppen av Helags ner mot glaciären.

Fjällkartor: Helags finns med på kartorna Z53, Z8, eller Jämtlandsfjällen (Calazo).


Innehåll på sidan


Helags fjällstation

Svenska Turistföreningen har en fjällstation vid foten av Helagsberget. Hit kan man ta sig både sommar- och vintertid via de vandringsleder som går genom Jämtlands- och Härjedalsfjällen.

På sommaren är det, trots dess höga läge, grönt och blomsterrikt. Har man tur kan man se fjällrävar springa omkring i området.

STF Helags består av tre stugor med 4 bäddar, ett 10-bäddsrum och även en vedeldad stuga ”Gamla Östan” som har två rum med 5 respektive 9 bäddar. Till stationen hör också ett servicehus där man kan duscha, basta och koppla av på terrassen.

Är man hungrig finns det möjlighet att äta frukost kl 8 och middag kl 18. Under dagen går det att beställa våfflor och soppa. En liten butik för den som vill köpa extra mat finns också här.

Så här är vädret vid Helags just nu (webbkamera).

Topptur prisad av National Geographic

En topptur till Helagstoppen är en av Sveriges vackraste turer. Faktum är att National Geographic satte turen på 3:e plats på listan över världens vackraste toppturer.

Toppturen är totalt 9 km om man utgår från fjällstationen. För att ta sig upp går man runt grytformationen och betar av de totalt 755 höjdmetrarna från stationen till toppen. Väl uppe, på vad vissa kallar Helagsstöten, kan man skåda ner på glaciären som breder ut sig på högplatån under.

Om du tar dig ända upp, leta efter stenröset och skriv in dig i gästboken som finns i en låda där. Man kan vandra hela vägen upp på toppen och behöver ingen alpin utrustning för att bestiga Helags topp. Ett par vandringsstavar kan vara till hjälp om du vill avlasta lårmusklerna ett tag.

Distans9 km
Tidsåtgång5-6 h
Höjdmetrar755 (från 1043 – 1798 möh)
UtrustningLätt packning för dagstur
SvårighetsgradMedel

Helags knutpunkt för flera vandringsleder

Många vandringsleder passerar Helags och STFs fjällstation. Norrifrån anländer leden från Sylarna (19 km), Gåsen (18 km) och Vålåstugorna (23 km). Här är ett exempel på en karta där man ser hur många leder går till och från Helags.

Vandringsleder kring Helags fjällstation
Vandringsleder kring Helags fjällstation

Den kortaste vandringssträckan för den som vill bestiga Helags är från Kläppen. För att ta sig dit kör man via Ljungdalen, vidare 6 km och parkerar vid Kläppens parkering.

Vandringen från Kläppen till STFs fjällstation Helags är 12 km. Har du startat tidigt på morgonen och är en rask fjällvandrare kan du göra topptur samma dag. Det är fint att tälta på platån men här finns ju också möjlighet att boka boende på fjällstationen.

Söderut från Helags går vandringsleder mot Fältjägaren (12 km) och Ramundberget (28 km). Vill du avsluta din vandring där finns det buss mot Funäsdalen och sen vidare.

Helags vandringslederDistans
Helags fjällstation – Kläppen12 km
Helags fjällstation – Fältjägaren12 km
Helags fjällstation – Ramundberget28 km
Helags fjällstation – Sylarnas fjällstation19 km
Helags fjällstation – Gåsen18 km
Helags fjällstation – Vålåstugorna23 km

Helagsglaciären

På den östra sidan av Helagsfjället breder sig en 600 meter lång glaciär ut sig. Den tjockaste delen av Helagsglaciären sägs bestå av ca 50 meter is och snö. Glaciären är en så kallad nischglaciär, vilket betyder att den ligger i en gryta.

De omgivande bergen hindrar solen från att värma och tina all den snö som faller under vintern, vilket då gör att den ligger kvar hela året. Nischglaciärer är den vanligaste typen av glaciärer i Sverige.

En till iögonfallande punkt i Helagsfjällen är Predikstolen (1681 möh) som reser sig väldigt brant upp från högplatån. Arild Vågen har tagit fantastiska bilder och satt ihop denna panoramavy över området där man ser Predikstolen till vänster.

Helagsfjället panoramavy med predikstolen till vänster i bild
Helagsfjället panoramavy en solig vinterdag. Foto: Arild Vågen (Wikimedia Commons, CC 3.0)

Boende nära Helags

ikon boende

BOENDE
Genom Booking.com kan man boka boenden i Funäsfjällen. Där finns fjällhotell, pensionat och vandrarhem i olika prisklasser. Boendet på STF Helags fjällstation bokas på deras egen hemsida.

Kläder och utrustning uppkallade efter Helags

Ryggsäck Helags 40 L

Det svenska varumärket Fjällräven tilldelade en produktserie namnet Helags. En populär ryggsäck var Fjällräven Helags 40, som rymmer 40 L. Den finns tyvärr inte kvar i sortimentet, men kan finnas restprodukter ute hos återförsäljare. (Outnorth).

Helags Cap, keps från Fjällräven

Däremot finns denna fina Helags Cap oftast att köpa i friluftsbutiker. Kepsen kostar kring 400 kr och är en klassisk vandringskeps i G-1000 där Fjällräven har lagt in ventilationshål runt om och justerings baktill. Den är vattenavvisande men inte vattentät.

Hilleberg Helags Tält 3

Hilleberg the Tentmaker har visat sin uppskattning till Helagsfjällen genom att namnge ett av sina storsäljande tältserier efter massivet. På bilden syns Helags 3 i grön färg men det finns fler färger och även ett tvåmannatält: Hilleberg Helags 2.

Andra märken som också nyttjat fjällnamnet är Hestra till en tumvante och Engelsons till ett par high mountain byxor.