5-manna tält för fjället

Det är många saker i vårt samhälle som är uppbyggt kring att en familj består av två vuxna och två barn. Familjepaket på resor eller entrébiljetter till olika äventyrsland eller upplevelser. Även tält och campingutrustning har störst utbud för 2-4 personer så därför har vi letat upp tälten som kan rymma 5-6 personer och som fortfarande går att bära med sig på fjällvandring. Tänk på att ju större tält desto mer plats krävs i ryggsäcken och desto mer väger tältet.

Våra förslag på fjälltält för 5 personer

Bergans Wiglo Lt 6-pers

Bergans Wiglo Lt 6-pers

Norska tälttillverkaren Bergans har ett robust tält med plats för upp till 6 personer. Det har både inner- och yttertält som tillsammans står bra i alla säsonger. Man kan använda yttertältet bara under varmare tältdagar.

Tältet har tre ingångar med en stor huvudöppning framtill och två mindre på sidorna. Tältet har formen av en tältkåta och alla sover i samma ”rum”. Det finns gott om förvaringsfickor på insidan av tältet.

Även om Bergans Wiglo Lt är för maximalt sex personer har det ändå en rimlig vikt som ett 5-mannatält. Det väger 8,85 kg och kan absolut bäras i en stor vandringsryggsäck av en person.


Helsport Lofoten Trek 5

Vi håller oss kvar i Norge och tittar på ett 5-manna tält från Helsport. Det är modellen som heter Lofoten Trek 5 Camp och är ett tunneltält med två ingångar och en absid.

Det här tältet är lättare och väger 5 kg men det är inte lika rymligt som Bergans Wiglo Lt. Sovplatserna är utmed varandra i bredd och totala bredden är 240 cm med en avsmalning mot fotänden på 200 cm.


Alternativ till 5-manna fjälltält

I vissa situationer finns det fördelar att välja alternativa lösningar och använda två mindre tält istället för ett stort. En aspekt är vikten där ett 5-manna såklart väger mer än mindre tält. Uträknat som vikt per person vinner 5-manna tältet men det är ju upp till en person att bära all vikt eftersom det inte går att fördela det på flera vandrare.

En annan anledning är att livet förändras. Familjens storlek, eller åtminstone vilka som hänger med på fjällvandring, ändras över tid. Med flera mindre tält kan man vara mer flexibel och anpassa utrustningen efter äventyret.

Så om du funderar på att köpa ett större tält för fem personer så fundera ett varv till på om kanske ett tält för 2 personer + ett 3-mannatält vara en bättre lösning. Då kan man dessutom dela upp i ett vuxentält och ett barntält eller en annan uppdelning.

En nackdel är ju dock att man måste resa och riva två tält istället för ett. Och om man vill tälta med sina dubbla tält på en campingplats måste man betala dubbla tältavgifter.

De tälten vi valt ut har en vikt som är bärbar för vandring. Det finns såklart många andra större tält för camping men då har man ju en bil att transportera det tunga tältet med. Därför har vi utelämnat campingtälten i denna guide.