5-manna tält för fjället

Det är många saker i vårt samhälle som är uppbyggt kring att en familj består av två vuxna och två barn. Familjepaket på resor eller entrébiljetter till olika äventyrsland eller upplevelser. Även tält och campingutrustning har störst utbud för 2-4 personer så därför har vi letat upp tälten som kan rymma 5-6 personer och som fortfarande går att bära med sig på fjällvandring. Tänk på att ju större tält desto mer plats krävs i ryggsäcken och desto mer väger tältet.

Våra förslag på tält för 5 personer

Bergans Wiglo Lt 6-pers

Bergans Wiglo Lt 6P tält
Bergans Wiglo Lt 6-pers

Norska tälttillverkaren Bergans har ett robust tält med plats för upp till 6 personer. Det har både inner- och yttertält som tillsammans står bra i alla säsonger. Man kan använda yttertältet bara under varmare tältdagar.

Tältet har tre ingångar med en stor huvudöppning framtill och två mindre på sidorna. Tältet har formen av en tältkåta och alla sover i samma ”rum”. Det finns gott om förvaringsfickor på insidan av tältet.

Även om Bergans Wiglo Lt är för maximalt sex personer har det ändå en rimlig vikt som ett 5-mannatält. Det väger 8,85 kg och kan absolut bäras i en stor vandringsryggsäck av en person.


Vaude Campo Casa XT 5P

Vaude tillverkar också lite större tunneltält som funkar i fjällen. Campo Casa XT 5P har plats för fem personer och väger 8,7 kg. Femannatältet har tre öppningar och en vestibul som är lämplig att sitta och äta mat under med tak över huvudet.

Femmannatält från Vaude, Campo Casa XT 5P
Vaude Campo Casa XT 5P. Femmanna tunneltält.
Mått på Campo Casa XT 5P tält
Fem sovplatser och ståhöjd i mitten.

Alternativ till 5-manna fjälltält

I vissa situationer finns det fördelar att välja alternativa lösningar och använda två mindre tält istället för ett stort. En aspekt är vikten där ett 5-manna såklart väger mer än mindre tält. Uträknat som vikt per person vinner 5-manna tältet men det är ju upp till en person att bära all vikt eftersom det inte går att fördela det på flera vandrare.

En annan anledning är att livet förändras. Familjens storlek, eller åtminstone vilka som hänger med på fjällvandring, ändras över tid. Med flera mindre tält, än ett stort och bulkigt tält för fem personer, kan man vara mer flexibel och anpassa utrustningen efter äventyret.

Så om du funderar på att köpa ett större tält för fem så fundera ett varv till på om kanske ett tält för 2 personer + ett 3-mannatält vara en bättre lösning. Då kan man dessutom dela upp i ett vuxentält och ett barntält eller en annan uppdelning.

En nackdel är ju dock att man måste resa och riva två tält istället för ett. Och om man vill tälta med sina dubbla tält på en campingplats måste man betala dubbla tältavgifter.

De tälten vi valt ut har en vikt som är bärbar för vandring. Det finns såklart många andra större tält för camping men då har man ju en bil att transportera det tunga tältet med. Därför har vi utelämnat campingtälten i denna guide.

Mer läsning om stora fjälltält