Trangia-kök för matlagning på fjället

Vi har bestämt oss för att vår första fjällvandring med barnen kommer att göras i de Jämtländska fjällen i början på juli. Eftersom vi inte har några grejor alls sen tidigare måste vi köpa in det mesta. Igår kom det första paketet med lite olika grejjer, bl.a. Trangia-köket.

Trangiakök med kaffepanna
Trangiakök med kaffepanna

Det blir hem till Jämtland färden bär i början på juli. Med mellanlandning i föräldrahemmet i Östersund tänkte vi bege oss ut på fjällvandring i Jämtlandstriangeln. Planen är att gå till Blåhammaren från Storulvåns fjällstation med fiskestopp och övernattning vid Ulvåtjärn.

Eftersom det här blir vår första hiking någonsin i familjen har vi inga prylar alls. Därför har vi nu börjat införskaffa utrustning som vi behöver. Igår damp första paketet ner hemma med grejjer. Där fanns bland annat ett Trangia-kök i 25-serien, som är lämpligt för sällskap på 3-4 personer (vikt 1090 gram).

Jag beställde vårt Trangiakök 25-4 UL på nätbutiken Outnorth.
Ett tips! Anmäl dig till deras nyhetsbrev så får du 20% rabatt på hela din order, om du beställer för över 1000 kr. Det kommer man lätt över när man ska köpa rolig outdoorutrustning.

Olika sorters Trangiakök

Trangia är ett jämtländskt företag som finns i Trångsviken, Krokoms kommun. Det grundades redan 1925 av en herre vid namn John Jonsson. Det var dock inte förrän 1951 som det klassiska Trangiaköket skapades och som nu är en stor exportprodukt över hela världen.

Det finns olika sorters Trangiakök att köpa med dels olika drivmedel med också med olika beståndsdelar och material. Standarduppsättningen i ett Trangiakök är:

  • 2 st grytor
  • 1 st stekpanna (och lock)
  • brännare + lock + släckare
  • handtag (kallas också för tamoj)
  • två-delat vindskydd
  • förpackningsrem

Delarna i köket kan stoppas i varandra och förpackas till en enda enhet. Det vanligaste är att man använder brännare där man eldar T-sprit. Det finns också gasolbrännare och multifuelbrännare att köpa till Trangiaköket.

Märkt på:,