Infanterield

En vanlig skada/smärta som kan uppstå när man går och rör sig långt är vad som i folkmun kallas för infanterield. Det är en typ av skavsår mellan benen eller skinkorna som kommer av fukt och många, upprepade skaviga rörelser.

vandrar i skogen, soligt och varmt, par
Varma sommardagar är risken för infanterield, skav på grund av svett högre.

Att det kallas just för infanterield är för att det var vanligt hos marscherande soldater (infanteri, fotsoldat). Med alldeles för grova uniformsbyxor och mycket svett är risken stor.

Andra namn på åkomman infanterield

 • lårskav
 • chub rub
 • gångsirka
 • jägarbrand

Så undviker du lårskav och skav mellan skinkorna

Taktiken för att undvika uppkomsten av skavsår insida lår är att minska friktionen mellan kläder och/eller hud. Det kan man göra på lite olika sätt.

Fukt och svett kan man eliminera med hjälp av talk. Det finns kroppspuder man kan köpa och pudra på området där mycket gnidrörelser uppstår. Kroppspuder mellan låren och skinkorna är ett bra förebyggande sätt.

Kläderna kan också vara en bidragande faktor. Tajt åtsittande cykelbyxor, funktionskalsonger eller boxertrosor är bättre än lösa underkläder i skavigt material och med utstående sömmar.

3 förebyggande försvar mot infanterield

 1. Lufta huden
 2. Rätt underkläder
 3. Sköta hygienen

Om du har funktionella vandringskläder med bra cirkulation, som andas och kanske har dragkedjor och mesh för ökad ventilation har du ett första försvar.

Se också till att dina underkläder är rena men också av rätt material som håller dig torr inpå.

Att sköta sin hygien hemma är lätt men slarva inte med det i fält. När vi svettas utsöndras salt som när det torkar blir till små, vassa kristaller. Dessa bidrar till mer skav så se till att tvätta av dig i närmsta vattendrag dagligen.

Behandling: motattack till redan avfyrad infanterield

Du lyckades inte förhindra uppkomsten av svedan mellan låren eller skinkorna. Då måste du försöka neutralisera svidandet på något sätt och här är några saker du kan ha med dig i packningen.

 • idominsalva
 • kroppspuder
 • potatismjöl
 • aloe vera

Just idominsalva kan du ha användning för till andra åkommor också, så det bör ingå i ditt vandringsapotek. Det funkar bra även för torra läppar eller trötta fötter som behöver lite omvårdnad.

Idomin hudsalva
Idomin hudsalva kan lindra svidande infanterield.

Idomin säljs i små tuber om 20 g eller lite större med 200 g. Den tillverkas i Falun och säljs av de flesta välsorterade apotek. Här är några direktlänkar ifall du vill beställa online: