Infanterield

En vanlig skada/smärta som kan uppstå när man går och rör sig långt är vad som i folkmun kallas för infanterield. Det är en typ av skavsår mellan benen eller skavsår mellan skinkorna. Det uppstår på grund av fukt och de många, upprepade skaviga rörelserna vi utför när vi går.

Skavsår på insidan av låret

Att det kallas just för infanterield är för att det var vanligt hos marscherande soldater (infanteri, fotsoldat). Har man alldeles för grova uniformsbyxor och svettas är risken stor att denna typ av skavsår uppstår.

Andra namn på åkomman infanterield

 • lårskav
 • chub rub
 • gångsirka
 • jägarbrand

Så undviker du lårskav och skavsår mellan skinkorna

Taktiken för att undvika uppkomsten av skavsår på insida lår är att minska friktionen mellan kläder och/eller hud. Det kan man göra på lite olika sätt och det är bra att känna till alla.

vandrar i skogen, soligt och varmt, par
Varma sommardagar är risken för infanterield, skav på grund av svett högre.

Fukt och svett kan man eliminera med hjälp av talk. Det finns kroppspuder (ibland kallat talkpuder) man kan köpa och pudra på området där många gnidrörelser uppstår. Kroppspuder mellan låren och skinkorna är ett enkelt och förebyggande sätt mot uppkomst av skav. Billigast är det att beställa från ett nätapotek.

Kläderna kan också vara en bidragande faktor där designen och materialet spelar in. Tajt åtsittande cykelbyxor, funktionskalsonger eller boxertrosor är bättre att ha på sig än lösa underkläder i skavigt material och med utstående sömmar.

3 förebyggande försvar mot infanterield

 1. Lufta huden
 2. Rätt underkläder
 3. Sköta hygienen

Se till att du har funktionella vandringskläder med bra cirkulation, i material som andas och kanske har dragkedjor eller mesh för ökad ventilation. Det är en grundförutsättning för att försvara sig mot skavsåren.

Se till att dina underkläder är rena men också av rätt material som håller dig torr inpå. Att sköta sin hygien hemma är lätt, men slarva inte med det i fält!

När vi svettas utsöndras salt som när det torkar blir till små, vassa kristaller. Dessa bidrar till mer skav så se till att tvätta av dig i närmsta vattendrag dagligen. Det kan man göra antingen med handen, med en skopa eller kåsa, såvida man inte har tillgång till en campingdusch.

Behandling av skavsår mellan lår eller skinkor

Lyckades du inte förhindra uppkomsten av svedan mellan låren eller skinkorna? Då måste du försöka neutralisera svidandet på något sätt och göra en motattack mot infanterielden. Här är några saker du kan ha med dig som motsalva i din packning.

 • idominsalva
 • kroppspuder
 • potatismjöl
 • aloe vera

Just idominsalva kan du ha användning för till andra åkommor också, så det bör ingå i ditt vandringsapotek. Det funkar bra även för torra läppar eller trötta fötter som behöver lite omvårdnad.

Idomin hudsalva
Idomin hudsalva kan lindra svidande infanterield.

Idomin säljs i små tuber om 20 g eller lite större med 200 g. Den tillverkas i Falun och säljs av de flesta välsorterade apotek. Här är några direktlänkar ifall du vill beställa online: