3-mannatält

Storleken på tält för 3 personer är en ganska vanlig storlek till allt från lektält, campingtält och popup-tält för strandbesök. Men vi är ju nördar inom fjällvandring så låt oss hålla oss till 3-manna vandringstält. Vi går igenom olika egenskaper, funktioner och ger förslag på tremanstält som finns att köpa.

Tremannatält uppe i fjällen

Vandringstält för 3 personer

För vilka är vandringstält för tre personer bra att använda på fjällvandring:

  • Tre vuxna fjällvandrare
  • Två vuxna och ett barn
  • Två vuxna och två små barn
  • Två vuxna som vill ha mera plats
  • Tre barn som vill ha eget tält när föräldrarna sover i ett tvåmannatält

Alla de här olika grupperna av vandrare kan ha glädje av att bära med sig ett fjälltält i storleksklassen tremanna. Ett sådant tält väger mer än tvåmanstält men det är marginellt mer och för den som vill hålla nere bärvikten finns det såklart även här ultralätta modeller.

Viktiga egenskaper vid köp av 3-mannatält

När du ska köpa ett nytt tält för fjällvandring finns det vissa egenskaper du bör titta extra noga på. Väder och vind kan vara nyckfullt i fjällvärlden så därför är vattenpelare och stabilitet absolut viktigast.

Vattenpelaren mäter tältets vattentålighet och anges i millimeter vattenpelare (mmvp). Ett högre värde innebär bättre vattentålighet och för fjälltält rekommenderas minst 3000 mm. Rent generellt så är tälttyger med högre vattenpelare dyrare men de är också bättre på att skydda mot regn.

När du botaniserar bland olika tremanstält kommer du säkert att stöta på två olika värden på vattenpelare; golv och tältduk. Vatten kan tränga upp från marken där man tältat och det behöver man också skydda sig mot.

När det gäller komfort är ytan och höjden inuti i ett tält en viktig egenskap. Här kan man titta på dels markytan som tältet täcker upp men även tälthöjden. Ska man ha ett tält som är något sånär rimligt i vikt får man välja det ena eller det andra. För fjällcamping rekommenderar vi att prioritera tältets golvyta före ståhöjd. Har du vandrat och varit ute på fjället hela dagen är det primärt ligga ner och vila som du kommer vilja göra.

Tremannatält har i regel en sovyta där alla tre personerna sover och en tillhörande absid, där man kan ha sin stora vandringsryggsäck och utrustning. Vad vi vet finns det inga vandringstält som har två sovrum i den här storleksklassen.

Tips: 3x 3-mannatält

Så, då har vi kommit fram till avsnittet där vi ger tre tips på tremannatält som vi tycker är prisvärda och har en kvalité man kan kräva för att tälta i svenska fjäll.

Abisko Shape 3

Abisko Shape 3, tält för 3 personer från svenska märket Fjällräven

Vi börjar med ett premiumtält från Fjällräven som klarar alla säsonger på året. Abisko Shape 3 är lätt och starkt, med många funktionella detaljer som uppskattas av många fjällvandrare. Tältet är avsett för 3 vuxna och har en bredd på 160 cm i sovytan.

Ytterduken har en vattenpelare på 3000 mm och golvet det dubbla med sina 6000 mm. I kyligt väder har man hela yttertältet tajt fast mot marken men varma dagar kan man rulla upp det för att maximera ventilationen.

Cirkapris: 9000 kr, Vikt: 2560 g, Packmått: 41×16 cm

Återförsäljare: Outnorth

Bergans Trollhetta Tunnel 3

Bergans Trollhetta Tunnel 3

Norska märket Bergans har ett tunneltält för tre personer med liknande egenskaper men till något lägre pris. Man får plats tre normalstora vuxna och på schematisk bild över sovytan visas hur man kan sova två åt ena hållet och den tredje vänd med huvudet åt andra.

Tältet har en högre vikt än Fjällräven Shape 3 men är ändå överkomligt för längre vandringar. Det väger 3350 g inklusive tältpinnar.

Vattenpelaren på Trollhetta Tunnel 3 ligger på 3000 mm för yttertältet och 7000 mm för golvet. Det finns en stor absid med dragkedjeförsedd sidoöppning.

Cirkapris: 7000 kr, Vikt: 3350 g

Återförsäljare: Outnorth

Urberg 3-person Tunnel Tent G5

Urberg G5 Tunneltält för 3 personer

Det tredje tältet har vi plockat från budgetklassen och där hittar vi Outnorths eget varumärke Urberg. Deras tremannatält i serien G5 klarar tre säsonger, är lätt att sätta upp och uppfyller också vårt krav på minst 3000 mm vattenpelare. Golvet i detta tält har hela 10 000 mm faktiskt.

Packmåttet är större så det tar upp mer plats i ryggsäcken med sina 53X23X20 cm. Jämfört med Abisko Shape 3 så väger det också mer, men är snarlik i vikt som Bergans. Totalvikten inklusive de y-formade tältspikarna är 3442 g.

Cirkapris: 3300 kr, Vikt: 3442 g