Tour de Monte Rosa

Tour de Monte Rosa (TMR) är en legendarisk vandring som går över Alperna i Italien och Schweiz med många av de högsta topparna i västra Europa. Monte Rosa är ett bergsmassiv där man hittar den andra högsta toppen i Alperna Dufourspitze (4 634 möh). Längs vandringsleden passerar man också för Matterhorn som verkligen har en unik pyramidliknande form.

Tour de Monte Rosa karta

Vandringen bjuder på allt man kan tänka sig på en fjällvandring med blommande alpängar i dalgångarna och stenig terräng och glaciärer på de höga höjderna. Det finns flera bergstoppar man kan göra toppturer på och fylla på kolhydrater inför på vid någon av de italienska alphytterna som serverar god pasta. En del kallar det för att man går Spaghetti Tour of Monte Rosa.

Standardrutten för Tour de Monte Rosa

Det går att göra många avstickare men om vi håller oss till standardrutten så är den:

Distans:167 km
Totala höjdmeter11 600 m
Högsta punkt på leden3 301 möh
Tidsåtgång / Delsträckor~10 dagar

Följer man ordinarie rutt håller man sig hela tiden över 2000 möh och passerar totalt 6 bergspass på mellan 2600-3301 meter över havet. Hela leden är uppmärkt med TMR-markeringar och extra många vid eventuella knutpunkter med andra leder.

Även om det är bra uppmärkt är det viktigt att ha en karta med sig och gärna en GPS med inlagd rutt så man vet att man håller sig på rätt led.

Det finns flera hytter/övernattningsstugor längs leden och den längsta delsträckan utan hytt är 22 km. Delsträckan tar ungefär 10 timmar för en van fjällvandrare så där krävs en heldag med målmedveten vandring.

Zermatt, Matterhorn syns i bakgrunden

3 startpunkter för Tour de Monte Rosa

Det finns tre startpunkter som de flesta TMR-vandrare väljer att utgå från. Det är Zermatt eller Saas Fee på den Schweiziska sidan och Alagna Valsesia på Italienska sidan. Man kan ta sig till dessa med kollektivtrafik från flygplatserna i Geneve, Zürich eller Milano.

Det går bra att vandra TMR åt vilket håll man vill; motsols eller medsols. Däremot finns det vissa saker som blir lite annorlunda beroende på vilket håll man valt. Theodulglaciären är bäst att korsa på morgonen och kommer man från Zermatt (11 km, 1570 höjdmeter) anländer man dit på sen eftermiddag och då är det mjukt och löst. Från andra hållet kan man stanna i övernattningsstugan som angränsar till glaciären och vänta till nästa morgon.

Den långa delsträckan mellan Macugnaga och Rifugio Pastore (22 km) är såklart lika lång åt båda håll men det skiljer sig åt gällande höjdmetrarna. Medsols är det 1585 och motsols 1850 och det innebär en större påfrestning åt det hållet just den dagen.

Sevärdheter och fotogeniska platser längs TMR-leden

När man först kommer till området vill man fota ALLT, för det är så vackert. Efter ett tag kanske man blir mättad men några punkter längs leden bjuder på lite extra sevärdheter och fotogeniska platser.

Charles Kuonen Hängebrücke, hängbro längs tour de monte rosa
Den 494 meter långa hängbron Charles Kuonen Hängebrücke.

Charles Kuonen Hängebrücke är världens längsta hängbro för fotgängare och är 494 meter. Den invigdes 2017 och ligger ungefär 6-7 timmars vandring från Zermatt. En del turister som bara är ute efter att gå över bron tar sig hit från Randa, vilket är en kortare vandring på cirka 2 timmar.

Golden Madonna är en staty som finns vid bergspasset Monte-Moro. Här står hon och vakar över dalgången i sin gyllene prakt.

Boende längs Tour de Monte Rosa

Det finns bergshytter längs vandringsleden som man kan övernatta i på sin vandring. Några av de mest populära i området är Europahutte, Theodulhutte, Rifugio Gabiet, Rifugio Zar Senni och Rifugio F Pastore.

I byarna finns också campingplatser för den som vill tälta och priset ligger nånstans kring 250 kr per natt (25 €). Om man äter serverad middag varje dag och är ute i 10 dagar blir den totala kostnaden med boende nånstans kring 10 000 kr per person.

Den totala kostnaden för boende landar nånstans kring 1000 EUR per person om man är ute i 10 dagar och övernattar med tak över huvudet.

För oss i Sverige som är vana med Allemansrätten och att tälta vart som helst är det inte lika lätt här. Tour de Monte Rosa går dels genom olika länder men också genom olika regioner och varje land/region har sina regler kring camping i naturen.

Den som vill ta med sig tältet har lite olika möjligheter att välja på som att tälta på campingytor, bredvid en bergsstuga eller fritt på berget. För fri tältning gäller det att kolla vad som gäller i området men generellt är det tillåtet över trädgränsen. Däremot kan det vara strikt förbjudet om man befinner sig i en nationalpark eller naturreservat.

I regionen Piedmont (Italien) får man tälta i upp till 48 timmar om det inte finns uppmärkta tältcampingar. I Aostadalen (Italien) är det endast tillåtet på höjder över 2500 möh och endast från solnedgång till gryning.

För boende vid starten för din vandring kan du kolla in följande listor på hotell. Kanske boka ett spahotell vid målet?

Fylla vatten och köpa mat längs vandringsleden

Det finns många ställen längs leden där man kan fylla på dricksvatten. I byarna finns vattenutkast för allmänheten och man kan ta vatten ur bäckar men var uppmärksam på förorening från erosion. Har man en 2-liters vattenblåsa eller två litersflaskor så klarar man sig mellan vattenstationerna.

Vill du fylla på med frystorkad mat till din packning finns det möjlighet till det i Saas Fee och Zermatt. Det finns färsk mat, frukt med mera i flera av byarna man passerar och campingplatserna har också mindre kiosker med proviant.


FAQ: Vanliga frågor om TMR

Kan man springa Tour de Monte Rosa trail?

Ja, varje år anordnas Ultra Tour de Monte Rosa (UTMR) där man springer hela leden i ett svep eller som etapper. Maxtiden för UTMR är 60 timmar och de snabbaste kommer ner mot 30-35 timmar.

Finns det några böcker om Tour de Monte Rosa?

Vi kan rekommendera att läsa Hilary Sharps eller James David Forbes böcker om att vandra TMR. Du hittar e-böcker, inbunden och häftade böcker att köpa hos Bokus.