Vandring i Härjedalsfjällen

I Härjedalen ligger Funäsfjällen som vintertid bjuder på härlig skidåkning. Sommartid finns det många olika aktiviteter att göra. Fiske, paddling, ridning och cykel är populära aktiviteter och såklart vandring.

Ska man besöka Funäsfjällen kan man åka till någon av byarna Funäsdalen, Bruksvallarna, Ramundberget, Tänndalen. Vid alla dessa byar finns bra boende och möjlighet att aktivera sig på många olika sätt.

Sliderbild

30 guldturer i grönt, blått, rött och svart

Bruksvallarna och Ramundberget har paketerat sina vandringsturer under namnet ”30 guldturer” och gjort det väldigt tydligt vad de olika turerna kräver och erbjuder. Varje tur har graderats med olika färger, precis som skidbackarna på vintern. Grönt för mycket lätta turer, blå för lätta, röd för medelsvåra och svart för de tuffaste vandringsturerna. Längden på turerna är allt från 4 km till 32 km.

Jag gillar hur Funäsfjällen har valt att lägga upp sin information. Extra plus för att de angivit om etapperna och lederna är barnvänliga!

Länk: http://www.funasfjallen.se/sommar/aktiviteter/vandra/30-guldturer-laes-mer/

Över 200 fjällsjöar och 30 mil strömmande vatten

För den som älskar fiske erbjuder Härjedalsfjällen massor av möjligheter. Genom att köpa Fiskepasset får man fiska överallt med ett och samma fiskekort. Fiskar du kan fånga är harr, röding och öring. Man kan lösa ett fiskepass för 1, 3 eller 7 dagar. För att göra det lätt för turister har man sammanställt det bästa fjällfisket i vad som kallas ”11 Guldvatten”. Det är de vattendrag du ska välja om du vill ha de bästa fisket. Se mer på http://www.funasfjallen.se/sommar/aktiviteter/fiska/guldvatten/

Boenden i Härjedalsfjällen

Här kan du hitta bra boenden ifall du vill vila ut efter vandringen, eller bo på och göra dagsturer för att återkomma till ditt rum på kvällen.

Annat att göra i Härjedalen

Myskoxarna utanför Tännäs

En unik upplevelse med ett unik djur kan fås i hägnet utanför Tännäs i västra Härjedalen. Här finns nämligen myskoxar! Till Myskoxcentrum kan du bege dig om du vill se myskoxarna. I maj 2012 födde kon Helga en myskoxunge i hägnet. Har du tur kan du få en skymt av kalven.

Cykla cross-country

Att cykla i fjällen har blivit mer och mer populärt på senaste. Med en bra mountainbike kan man ta sig fram rätt okej i fjällterräng. Det finns över 400 km cykelleder i varierande terräng och svårighetsgrad i de Härjedalska fjällen. Även dessa leder är markerade med färgerna grön, blå, röd och svart. För en bra lista på cykelleder se: http://www.funasfjallen.se/sommar/aktiviteter/cykla/423-km-cykelleder-i-fjaellmiljoe/

Stilla paddling i kanot & häftig forspaddling

Den som vill bryta av fjällvandring med annan aktivitet kan ge sig ut och paddla. Vill man glida fram lugnt och stilla väljer man kanoter. Vill man ha större utmaning med mycket action kan man testa på forspaddling. Det finns gott om möjlighet att hyra utrustning på plats och att delta i guidade turer.

Rida i fjällen

En populär aktivitet är att rida på hästar i fjällvärlden. Vid Ramundberget går det sommarturer med islandshästar. Man kan välja att testa på under en halvdag men också rida längre på någon av de flerdagsturer som erbjuds. Läs mer på http://www.islandshestur.se/

Att vi skulle ge oss ut på en ridtur hela familjen är ganska avlägset. Jag är allergisk mot hästar och min fru är lite hästrädd av sig. Vi håller oss till apostlahästarna!