Vandringsryggsäck

En bra vandringsryggsäck ska passa bra på dig och vara anpassad för den vandring du gör. Det finns många olika sorters vandringsryggsäckar från små dagstursryggsäckar till stora fjällvandringsryggsäckar på upp till 120 L i packvolym.

två vandringsryggsäckar står lutande mot varandra, en stor och en liten

Välja rätt storlek på vandringsryggsäcken

När vi pratar storlek på en ryggsäck för vandring är det inte small, medium och large utan vi avser då packvolymen. Man brukar mäta den i liter och tillverkare sätter oftast volymen i produktnamnet som till exempel Fjällräven Kajka 75, vilket är en populärt fjällryggsäck med plats för 75 liter packning.

Grovt kan man dela in lämplig storlek så här:

Ryggsäckens passform är superviktig

De flesta ryggsäckar för vandring har gott om möjligheter att anpassa bärsystemet kring axlar, bröstkorg och midjan. En tydlig skillnad mellan billiga ryggsäckar och bättre vandringsryggsäckar är att man kan justera så de sitter perfekt.

Rygglängden är en sådan viktig justering som har stor skillnad på hur komforten blir under en långvandring. När en ryggsäck sitter perfekt kommer den att bli ett med en själv. Motsatsen är ryggsäcken som skaver och gör ont i varje steg.

Det här gäller alla olika storlekar på ryggsäckar från dagstursryggsäcken till äventyrssäcken. Du som kanske provat en bra löparryggsäck och jämfört det med en vardagsrygga vet vilken otrolig skillnad det är. Den tajta ryggsäcken följer kroppens rörelser medan den dåligt anpassade skumpar omkring och nästan motverkar rörelsen istället.

De flesta fjällvandrare kan vittna om att ryggsäcken och vandringskängorna hör till de viktigaste utrustningarna man har med sig.