Vandringsstrumpor

Med tanke på så många steg som tas på en vandring i fjäll eller skog är fötterna bland de viktigaste att ta hand om. Att därför se till att sätta bra vandringsstrumpor på är superviktigt på många sätt.


Avsnitt


De bästa vandringsstrumporna är de som kan hålla fötterna torra, varma och fri från skav och blåsor. Dessa krav kan vara svårt att uppfylla i en och samma strumpa. Därför kan det vara bra att köpa olika strumpor för varm sommar, blöt vår och kylig höst.

vandringsstrumpor, kängor

Här kommer nu våra bästa tips för dig som vill ge dina fötter bästa möjliga förutsättningar att överleva fjällvandringen.

1. Välj vandringsstrumpa som andas

Fukt är grunden bakom många fotproblem. Blöta strumpor ger en grogrund för att skavsår, blåsor och fotsvamp lättare ska uppstå. Därför är det viktigt att ha vandringsstrumpor som andas och är tillverkade i funktionsmaterial.

Vanligt förekommande material i funktionsstrumpor är ull, syntet och silke. De här strumpmaterialen har sina olika fördelar och egenskaper.

Ullstrumpor vinner

Ullstrumpor vinner många test när det gäller att hålla fötterna varma både när det är kallt men också blött. Därför är de också omtyckta som varma skidstrumpor. Ett problem är att ullstrumpor kan tappa formen och därför blandar man ofta i lite syntetmaterial.

En expert på ullkläder är Ullmax. De har många olika modeller som till exempel Wool Sock Active med förstärkt underdel för ökad slitstyrka.

ullstrumpor från Ullmax, Wool Sock Active
Wool Sock Active ullstrumpor från Ullmax

Tunna ullstrumpor eller bambustrumpor är det många som gillar under sommarvandringar. Bambu är ett material som känns kylande mot foten och har antibakteriella egenskaper.

2. Köp strumpor med förstärkning vid tå och häl

Hälarna och tårna är de delar på en fot/strumpa som nöter mest mot skon. I varje fotsteg rör sig foten något i vandringskängan. Det är därför som de första hålen i en strumpa oftast brukar komma just på tårna eller hälen.

Beroende på hur foten ser ut kan det vara stortån eller någon annan tå som först börjar titta ut.

Därför har vandringsstrumpor och löparstrumpor ofta förstärkningar i tå- och häldelen. Det kan vara en tjockare textil eller ett tåligare material precis där.

3. Använd dubbla strumpor för att slippa skavsår på vandringen

Ett bra tips för att undvika skavsår är att ha dubbla strumpor. Fysiken bakom det är att friktionen mellan din fots hud och skorna minskar.

Om du vill köra på denna två-lagers-princip ska du ha tunna, ventilerande strumpor närmast foten och lite tjockare strumpor utanpå, gärna merinoull.

Ett annat alternativ värt att prova är tåstrumpor. Det är strumporna där varje tå har sin egen avdelning och därmed inte kommer i kontakt med varandra. Det finns då alltid ett tyglager mellan tårna, vilket kan hjälpa den som annars ofta drabbas av blåsor och skav mellan tårna. Ett märke vi kan rekommendera för denna modell av strumpor är Injinji.

4. Var proaktiv och byt strumpor ofta

Man brukar säga att torra fötter = glada fötter. Även om du valt dyra vandringsstrumpor i merinoull och har vandringskängor med gore-tex så kommer dina fötter förr eller senare att bli våta.

Skavsåren och fotblåsorna kommer inte samtidigt utan med en viss fördröjning. Men du kan vara proaktiv och undvika det genom att byta strumpor som blivit blöta – även ullstrumpor.

Varje gång du tar en liten rast på vandringen kan du passa på att byta de blöta strumporna. Om du har 3-4 par i din packning så klarar du dig mest troligt hela dagen på din trekking.

strumpor, ryggsäck

Är det uppehåll kan du hänga de fuktiga strumporna utanpå ryggsäcken. Vid soligt väder och vind så torkar de ganska fort.

Handla strumpor online