Vandringskläder

När man ska vandra i fjällen är det viktigt att ha bra och rätt vandringskläder. Vad som är snyggt mode på kläder för vandrare låter vi vara upp till dig att bestämma. Funktionaliteten däremot tänkte vi komma med tips på för bra vandringskläder.

vandringskläder, på tork i solig fjällmiljö

Det finns både dåligt väder OCH dåliga kläder

Du har säkert hört nån som anser sig vara lite klokare än andra säga:

– Det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder.

Självutnämnd fil.mag i friluftsliv

Men oj, så fel vi tycker att det påståendet är! Det finns otroligt mycket dåligt väder och tyvärr kan vi inte påverka det. Det vi kan påverka är vilka kläder vi väljer att köpa och ha med oss.

Bra vandringskläder för fjällmiljö är lite av en säkerhetsutrustning. Att bli nedkyld, blöt och kall uppe på kalfjället, utan möjlighet att söka skydd är förenat med livsfara.

Åt andra hållet är det lika dumt att vara för varmt klädd och riskera uttorkning och utmattning på grund av överhettning. Det kan bli ganska varmt på sommaren även i fjällen och på kalfjället finns ingen skugga att söka. Fjällkläder är därför allt från varma underställ till luftiga shorts och lager-på-lager med skaljacka längst ut.

dåligt väder i fjällen

Multifunktionella vandringskläder

Att ha kläder man kan anpassa till olika väderlek är bra för en fjällvandrare. Man kan ha multifunktionella kläder som kan omformas och anpassas utifrån väder och vind.

Det finns till exempel vandringsbyxor som har zip off – en dragkedja i knähöjd som gör att man kan växla mellan att ha shorts och långbyxa.

Både vandringsbyxor och vandringsjackor kan vara vind- och vattentäta. Det är också multifunktionellt eftersom samma plagg kan fungera som vindjacka vid kraftig blåst men också som regnjacka när det regnar.

Fickor, öglor och andra detaljer ger också bättre funktionalitet. Många vandringsbyxor har fickor både framtill, baktill och nertill. Små fickor för olika verktyg, redskap, tändstickor och energikakor.

När man säger ordet fritidsbyxa är det många som direkt ser framför sig en byxa med massor av fickor, förstärkta knän och dragkedjor kors och tvärs.

Lätta vandringskläder och fjällkläder

Den som älskar att vara ute i flera dagar till veckor vet vikten av att bära lätt och rätt packning. Det går inte att då packa ner stora, otympliga och tunga kläder för vandring.

Ju mer man vandrat i fjäll och skog, desto mer viktjägare blir man…. (tror vi). En nybörjare kan göra misstaget att antingen packa ner för lite saker, eller alldeles för mycket.

Med tiden kommer man inse att vissa saker behöver man aldrig och andra saker behöver man ofta. De kläder och prylar man behöver ofta får gärna väga och ta så liten plats som möjligt.

tre fjällvandrare med packning, solnedgång

Lätta vandringskläder är ofta tillverkade i tekniska material som andas bra, stoppar vind och regn och tar liten plats i ryggsäcken.

Vandringskläder för herr, dam och barn kan vara olika

Passformen på ett klädesplagg blir extra viktig vid långvarig fysisk aktivitet. De många stegen kan ge problem med skav på olika ställen. Därför ska man helst köpa sina kläder för vandring som är designad för den kroppsform man har och det gäller både storlek men även om de är sydda för Dam eller Herr.

De stora klädmärkena tar dessa behov på stort allvar och erbjuder därför de flesta vandringsplaggen i modeller för dam och herr.

Houdini, Fjällräven, Lundhags och North Face är några märken vi kan rekommendera. Alla deras friluftskläder finns att köpa på nätet, via outlets eller i lokala friluftsbutiker.

Tips på bra kläder för vandring