Vevladdare som omvandlar muskelkraft till ström

Även om fjäll- och skogsvandring är ett sätt att komma bort från civilisationen vill man ju ofta kunna använda tekniska prylar som mobil, gps-klocka och ficklampa. Ska man vara ute i flera dagar kan man ha med sig powerbank, solcellsladdare eller en vevladdare.

Vad är en vevladdare?

Vevladdare, svart, utfällbart vevhandtag

En vevladdare är en dynamo med en vevgenerator som omvandlar din rörelseenergi till elektrisk energi. När du vevar på handtaget skapas en induktion där elektriska ledningen och magnetfältet rör sig i förhållande till varandra. Resultatet blir elektricitet som kan användas för att ladda batterier eller direkt ge ström till en lampa eller radio.

Nödradio, ficklampa och powerbank med vevfunktion rekommenderas av MSB


För några år sen gick ett TV-program på SVT som hette ”Nedsläckt land” där en grupp människor fick delta i ett fiktivt krisscenario. I samband med det släppte också Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) en broschyr som skickades hem till alla svenska hushåll – Om Krisen eller Kriget kommer.

En sak som lyftes fram var hur beroende vårt samhälle är av elektricitet. För att kunna ta emot viktig information via radio gav MSB tips om att alla bör ha en nödradio. Det kan vara en handvevad radio eller en som drivs på batteri eller solceller. Vissa modeller har alla dessa sätt att driva enheten på.

Stora butikskedjor som Clas Ohlson, Kjell & Co och Biltema sålde snabbt slut på sina handdrivna nödladdare med inbyggd radio, ficklampa och USB-uttag för laddning av mobilen. Alla skulle helt plötsligt skaffa sig en nödladdare.

Vevladdare du kan köpa idag


Så vilka vevladdare finns det att köpa på nätet idag? Vi har hittat ett par olika alternativ som är lätta att bära med sig. Förslagen har vi fått efter att ha frågat hos några av de nätbutiker som säljer elektronik eller prylar för preppers.

Powerbank med dynamovev

Powerbank med dynamovev
Powerbank med både solkraft och handkraft

Den här powerbanken har både solceller och en handvev. Det inbyggda batteriet kan ta upp till 8000 mAh, vilket brukar räcka för cirka 4 fulla laddningar av en smartphone.

Den har dubbla USB-uttag så man kan ladda två mobiler samtidigt eller en mobil och en gps-klocka. Om du är lite förutseende kan du fästa den på ryggsäcken med en karbinhake och låta solens strålar ladda batteriet under vandringen.

Veven tar du till när batteriet är slut och solen inte lyser längre. Då fäller man ut handveven och vevar i en jämn fart i några minuter. Det räcker för att nödladda mobilen så du kan ringa ett kort samtal eller skicka SMS. En liten lysdiod finns på en kortänden och funkar som ficklampa vid nödsituation.

Överlevnadsradio

Vevladdad radio och powerbank
Sangean överlevnadsradio

En något större variant är denna överlevnadsradio från Sangean, som förutom solceller och dynamohandtag har inbyggd FM/AM-radio. Enheten har också en lite starkare ficklampa och 2 USB-uttag för laddning av mobil eller klocka. Det finns även ett hörlursuttag så du kan lyssna utan att störa omgivningen.

För att ladda den fullt krävs det cirka 15 timmar i direkt solljus. Handtaget används som nödladdare när man måste skapa ström snabbt. En minuts vevning ger 5 minuters radiolyssning med Sangeans dynamovev.

Ficklampan kan lysa med fast sken eller blinka med SOS-signal (tre korta, tre långa, tre korta). Enheten väger 392 g och är 15×8,4×7,0 cm. Sangean har två olika modeller där ena tar emot FM-radio och den andra även DAB+.

trekantig vevradio med 4000 mAh powerbank
4000 mAh powerbank med radio, dynamovev och solceller

En annan modell som har mer batterikapacitet är denna, där powerbanken klarar 4000 mAh. Den har alla frekvensband (FM, AM, WB NOAA) och en stor LCD-display där man ser radiofrekvensen. Solcellerna är bra för att underhållsladda batteriet men var beredd på att full laddning tar 35 timmar i direkt solljus. Handveven är mer pålitlig ifall du behöver skapa ström här och nu och den går även att förse med AAA-batterier.

Rubicsons vevladdare med radio och ficklampa

Rubicson är en tillverkare av elektronik som säljs genom Kjell & Company. De har två modeller som har radio, ficklampa och USB-port för laddning. Den lite dyrare varianten har också en liten solpanel på ena sidan för laddning i solljus.

Rubicson vevladdare med radio och ficklampa
ord.pris 449 kr

Rubicson laddare med solceller, laddar en mobil
ord.pris 899 kr

Campinglykta med solcell, vev och powerbank

Campinglykta med handvev, laddare för mobil

National Geographic har lanserat en campinglykta under eget varumärke. Man har kunnat få den som premie när man startat ett abonnemang tidigare. Vi har sett den ibland hos Kjell & Company, men endast i utvalda butiker. Se deras utbud idag här.

Butiker som säljer vevladdare, nödradios och krisberedskap

Det finns flera nätbutiker som specialiserat sig på prepping och där kan man hitta denna typ av elektronikprylar. Friluftsbutiker har också en hel del inom området. Där finns även vattenrenare, spritkök och krislådor med lite allt möjligt bra-att-ha.