Vevladdare som omvandlar muskelkraft till ström

Även om fjäll- och skogsvandring är ett sätt att komma bort från civilisationen vill man ju ofta kunna använda tekniska prylar som mobil, gps-klocka och ficklampa. Ska man vara ute i flera dagar kan man ha med sig powerbank, solcellsladdare eller en vevladdare.

Vevladdare, svart, utfällbart vevhandtag

Vevladdaren är helt enkelt en dynamo som omvandlar rörelseenergi till elektrisk energi. När man vevar skapas en induktion där elektriska ledningen och magnetfältet rör sig i förhållande till varandra. Resultatet blir elektricitet som kan användas för att ladda batterier eller som direktström för drift av lampa eller radio.

Nödradio, ficklampa och powerbank med vevfunktion rekommenderas av MSB


För några år sen gick ett TV-program på SVT som hette ”Nedsläckt land” där en grupp människor fick delta i ett fiktivt krisscenario. I samband med det släppte också Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) en broschyr som skickades hem till alla svenska hushåll – Om Krisen eller Kriget kommer.

En sak som lyftes fram var hur beroende vårt samhälle är av elektricitet. För att kunna ta emot viktig information via radio gav MSB tips om att alla bör ha en nödradio som drivs på batteri, solceller eller handvev.

Stora butikskedjor som Clas Ohlson, Kjell & Co och Biltema sålde slut på sina handdrivna nödladdare med inbyggd radio, ficklampa och USB-uttag för laddning av mobilen.

Vevladdare man kan köpa idag


Så vilka vevladdare finns det att köpa på nätet. Vi har letat upp ett par olika alternativ som är lätta att bära med sig.

Powerbank med dynamovev

Powerbank med dynamovev
Powerbank med både solkraft och handkraft

Den här powerbanken har både solceller och en handvev. Det inbyggda batteriet kan ta upp till 8000 mAh, vilket brukar räcka för cirka 4 fulla laddningar av en smartphone.

Den har dubbla USB-uttag så man kan ladda två mobiler samtidigt eller en mobil och en gps-klocka. Om du är lite förutseende kan du fästa den på ryggsäcken med en karbinhake och låta solens strålar ladda batteriet under vandringen.

Veven tar du till när batteriet är slut och solen inte lyser längre. Då fäller man ut handveven och vevar i en jämn fart i några minuter. Det räcker för att nödladda mobilen så du kan ringa ett kort samtal eller skicka SMS.

En liten lysdiod finns på en kortänden och funkar som ficklampa vid nödsituation.

Överlevnadsradio

En något större variant är denna överlevnadsradio som förutom solceller och dynamohandtag också har inbyggd FM/AM-radio. Enheten har också en lite starkare ficklampa och USB-uttag för laddning av mobil eller klocka.

Vevladdad radio och powerbank

För att ladda den fullt krävs det cirka 15 timmar i direkt solljus. Handtaget används för att nödladda den vid behov. En minuts vevning ger cirka 5 minuters uppspelning av radio.

Ficklampan kan lysa med fast sken eller blinka med SOS-signal (tre korta, tre långa, tre korta). Enheten väger 400 g och är 15×8,5x7cm.

Rubicsons vevladdare med radio och ficklampa

Rubicson är en tillverkare av elektronik som säljs genom Kjell & Company. De har två modeller som har radio, ficklampa och USB-port för laddning. Den lite dyrare varianten har också en liten solpanel på ena sidan för laddning i solljus.

ord.pris 399 kr

ord.pris 799 kr

Campinglykta med dynamo och solcell

Campinglykta med handvev, laddare för mobil

National Geographic har lanserat en campinglykta under eget varumärke. Man har kunnat få den som premie när man startat ett abonnemang tidigare. Nu finns det dock att köpa separat genom Kjell & Company, men endast i utvalda butiker. Se lagerstatus här.