Ajungilak sovsäckar lever med Mammut

Det norska textilföretaget Ajungilak finns inte längre som en egen enhet men lever faktiskt kvar som en del av Mammut. Historien började 1855 i norska Akerselva, Oslo, med produktion av isoleringsmaterial till filtar och kuddar. De första sovsäckarna tillverkades första gången 1890.

Genom ett samarbete med Helly Hansen 1960 exporterades Ajungilak till Europa men som självständigt företag stod Ajungilak A/S inte förrän 1980 vid bygget av egen fabrik i Hamburg. Tidigare var det en del av G.R. Fuglesangs Sønner.

Ajungilaks tillverkning flyttade helt och hållet till China 1999 men design och utvecklingsarbetet blev kvar i Norge. Det schweiziska företaget Mammut Sports Group köpte Ajungilak 2001 och integrerade deras isoleringsteknik i sitt sortiment av sovsäckar.

Prisbelönta sovsäckar för årets alla säsonger

Efter Mammuts övertagande har sovsäcksprodukterna lyfts ytterligare ett snäpp. Den norska designen och schweizisk precision har gett upphov till flera prisbelönta sovsäckar. Bland annat har de tre år i rad fått utmärkelsen ”Gear of the year” av Outdoor Magazine.

Utbudet av Mammut Ajungilaks sovsäckar idag är brett och består av många olika modeller. Det finns säckarna bara för sommar men också de som klarar vintertemperaturer. Mammut har även en del sovsäcksmodeller specifikt för kvinnor.

Ajungilak teknologin idag

Mammut integrerar idag fyra olika Ajungilak-teknologier i sina sovsäckar. De heter:

  • Ajungilak Insulation
  • Ajungilak MTI Element
  • Ajungilak MTI Endurance
  • Ajungilak OTI Element

OBS! Återförsäljarna av Mammuts sovsäckar skriver inte alltid ut att det är Ajungilak-fyllning. Vår referens till följande produktbeskrivningar är därför Mammut direkt.

Mammuts barnsovsäckar med Ajungilak MTI Element

Little Mammut MTI 140 och Little Mammut MTI 160L är två riktigt bra barnsovsäckar med isoleringsteknologin Ajungilak MTITM Element. Fyllningen är gjord av 100% polyester och insidan är mjuk mot huden.

Mammut Tyin Endurance MTI 5-Season

Ajungilak MTITM Endurance återfinns i Mammuts modell TYIN MTI 5-season. Det är en högpresterande sovsäck tillverkad i fyra lager med fyllning i 100% polyester, två lager med lining i polyester och polyamide. Den har även ett membran av 100% Polyurethane.

Tyin 5-season sovsäck, Endurance MTI Ajungilak
Uthållig sovsäck för rufft nordiskt klimat.

Kombinationen av fyllning, lining och membran gör att den här sovsäcken klarar påfrestningar i fuktigt och kallt, nordiskt klimat, året runt. Helt enkelt en uthållig sovsäck för äventyrare.

Mammut Nordic har senaste Ajungilak OTI

Den senaste textilteknologin kallas för OTI och står för Optimized Thermal Insulation. Med superfina fibertrådar har Mammut och Ajungilak en fyllning som ger bra värme till låg vikt. Den finns i olika versioner där en är för sommarmånader och den andra klarar tre säsonger, men kostar då några hundralappar extra.

Sovsäck, Mammut Nordic Ajungilak OTI
Mammut Nordic 3-season med Ajungilak OTI fyllning. Finns även i Wide-version för extra bredd.

Ultralätta Mammut Kompakt MTI med Ajungilak-fyllning

En serie med sovsäckar som är prisvärda, praktiska och som har Ajungilak-fyllning är Mammut Kompakt MTI. De är ultralätta och extremt komprimerbara, vilket gör de lätta att packa och bära. Man kan välja på modeller som klarar tre säsonger (vår+sommar+höst), två säsonger (vår+sommar) eller bara sommar.

Om vi tittar närmare på Mammut Kompakt MTI 3-Season så ser den ut så här i tjejmodellen.

Mammut Kompakt MTI sovsäck, rosa, modell dam
Märkt på:,