Sovsäckar för barn

Det är viktigt att sovsäcken är anpassad för den som ska sova i den. En alldeles för lång sovsäck har massor av dödutrymme och det ska man försöka undvika av flera orsaker. Dels är det tyngre att bära med sig och det tar större volym i packningen. Absolut viktigaste anledningen är dock av värmeskäl.

En sovsäck har som funktion att isolera kroppsvärmen på ett optimalt sätt. För att kunna sova bra behöver vi vara lagomt varm. Kroppen fungerar som värmekälla och sovsäcken ser till att hjälpa dig hålla värmen genom att inte släppa ut värmeenergi.

I praktiken är det viktigaste att du köper en sovsäck som är lagomt lång till ditt barns längd. Ett barn som är 120 cm ska inte sova i en sovsäck som är 183 cm. Det finns därför kortare sovsäckar (toddler, junior) som är allt från 85 cm till 130 cm.

Ofta är också barnsäckarna utrustade med 2-vägs blixtlås som går att dra upp och ner både på in- och utsidan av sovsäcken.

Sovsäcken som växer med barnet

deuter-dreamlandAtt barn växer fort är väl alla föräldrar medvetna om. Att köpa utrustning, kläder och skor kan ibland verka extra dyrt då man vet att barnet snart vuxit ur och behöver nytt igen. Precis av den anledningen har tillverkaren Deuter tagit fram en sovsäck med en insydd del som kan släppas fri så fort barnet når ner till botten med sin fötter.

Klicka här för att läsa mer

 

 

Sovsäckar för mindre barn

För att göra det enklare för mindre barn och föräldrar finns det sovsäckar som har specialanpassade detaljer. Några av de är till exempel;

  • blixtlås på både höger och vänster sida
  • fästöglor för att använda som åkpåse i barnvagn
  • kortare längd (95-110cm)