Sovsäckar för barn

En bra barnsovsäck ska vara anpassad för barnets storlek, vilket är viktigt för att ditt barn ska kunna sova gott. Vi går igenom fler saker att tänka på när du ska köpa en ny sovsäck till barn och tips på hur du förbereder barnet på att sova i sovsäck.

Rätt längd på barnsovsäcken är viktigt för att en för lång sovsäck har massor av dödutrymme och det ska man försöka undvika av flera orsaker. Dels är det tyngre för dig (eller barnet) att bära och dessutom tar en för stor sovsäck upp onödigt med volym i packningen.

En till viktig anledning är att värmen i sovsäcken är mer komfortabel om sovsäckens längd är anpassad till barnets längd. De här tipsen gäller för övrigt när du köper och väljer sovsäck till dig som vuxen.

Barnsovsäck ska ge optimal värme

En sovsäck har som funktion att isolera kroppsvärmen på ett optimalt sätt. För att kunna sova bra behöver barnet vara lagomt varm. Kroppen fungerar som värmekälla och sovsäcken ser till att hjälpa barnet hålla värmen genom att inte släppa ut värmeenergi.

I praktiken är det därför viktigt att du köper en sovsäck som är lagom lång till ditt barns längd. Ett barn som är 120 cm ska inte sova i en sovsäck som är 183 cm. Det finns därför kortare sovsäckar till toddlers, barn och juniorer som är allt från 85 cm till 140 cm.

Barnsovsäckarna är också ofta utrustade med 2-vägs blixtlås som går att dra upp och ner både på in- och utsidan av sovsäcken. Det gör att du kan hjälpa ditt barn att öppna och stänga sovsäcken från utsidan.

Sovsäckar för bebis och toddler

För en nyfödd bebis kan du använda en åkpåse som sovsäck om du vill. Vi tänkte ändå tipsa om några specifika sovsäcksmodeller som är tänkt för toddlers och de absolut minsta barnen.

Vaude Alpli Adjust 400 Syn

Vaude Alpli Adjust 400 Syn, barnsovsäck 105-135 cm

Vaude har en sovsäck som funkar till barn mellan 105 – 135 cm och den finns i två olika färger (Baltic Sea och Dark Indian Red). Öppningen med dragkedja är placerad på vänster sida och den har en värmekrage upptill. Cirkapris ligger på 1000 kr och finns hos Outnorth.

Marmot Kid’s Trestles Elite Eco 30

Marmot Kid's Trestles barnsovsäck
Marmot Kids Trestles

En sovsäck som passar till barn som är upp till 152 cm långa. Funkar bra under vår och sommar utomhus och även bra inomhus hos kompisar eller övernattning på resa. Pris: se Outnorth

Deuter Little Star (för spädbarn)

Little Star barnsovsäck med söta öron

Deuter Little Star är en barnsovsäck med dragkedjor på båda sidor och gör det därför lätt att få ner ett redan sovande barn i sovsäcken. Tyget på insidan är extra mjukt och tyst och missa inte heller de söta små öronen på huvuddelen. Pris: cirka 800 kr

Vill du hellre köpa en åkpåse som sovsäck tycker vi att den här från Isbjörn of Sweden är mysig och funkar bra som sovpåse/sovsäck.

Isbjörn åkpåse i svart

Den är 100 cm lång och tillverkad i 2-lagers material med membran som ger 15 000 mm vattenpelare. Det går att ta ur fodret ifall du vill använda den även sommartid, då fodringen annars kan bli lite för varm. Du köper denna enklast direkt från Isbjörn of Swedens webbshop.

3 tips på sovsäckar till junior (upp till 160 cm)

En juniorsovsäck är för barn som hunnit bli större och vuxit upp till 140-160 cm. Där finns det betydligt fler sovsäckar att välja på och vi har valt ut tre tips i lite olika prisklasser.

Mammut Lahar MTI Junior 140

Mammut Lahar MTI Juniorsovsäck 140 cm
Mammut Lahar MTI Junior 140 cm

En prisvänlig juniorsovsäck för barn upp till 140 cm. Den har foder och fyllning av Ajungilak MTI (100% polyester) och klarar vår och sommar. Den sköna huvan gör det lite extra mysigt att krypa ner. Cirkapris: 1000 kr (Outdoorexperten)

Helsport Rago Jr
– effektiv dunsäck för 3 säsonger

Helsport Rago Jr juniorsovsäck för 3 säsonger
Helsport Rago Jr dunsovsäck

En allround sovsäck för barn och juniorer som vill vara med ute i naturen under tre av årets årstider. Den maximala längden är 165 cm och säcken är fylld med 90/10 anddun med 650 cuin fillpower. Cirkapris: 2000 kr hos Outdoorexperten

Urberg Kids G2
– lågprissäck för 1 säsong

Urberg Kids G2 sovsäck
Urbergs Kids G2, billig barnsovsäck

Till barn som ska sova i säcken endast sommartid är denna enkla barnsovsäck från Urberg ett helt okej alternativ. Den kostar bara kring 500 kr och håller en helt okej temperatur. Ett tips är att sova på ett isolerande liggunderlag om det är lite kyligare ute, vilket det kan vara vissa sommarnätter, speciellt i fjällen. Det är oftast markkylan som gör att det känns kallt men med extra liggunderlag får barnet bättre isolering mot den.

Sovsäcken som kan förlängas

Att barn växer fort är alla föräldrar medvetna om. Att köpa utrustning, kläder och skor kan ibland verka extra dyrt då du vet att barnet snart vuxit ur och behöver nytt igen.

Precis av den anledningen har Mammut tagit fram sovsäckar som kan förlängas så fort barnet når ner till botten med sin fötter. Barnsovsäcken heter Little Mammut MTI. Den ena har längdjustering från 100 cm upp till 160 cm.

Little Mammut MTI barnsovsäck som kan förlängas.
Little Mammut MTI barnsovsäck som kan förlängas.

Det gör att sovsäcken inte är för lång från början, men kan förlängas när barnet vuxit på sig. Du slipper köpa nytt och får både pengar och tid över till annat.

För barn mellan 7-14 år finns även modellen Kobel från Vaude i rött eller blått. Den kan justeras från 130 cm upp till 165 cm.

Vaude Kobel Adjust 130-165 cm barnsovsäck justerbar
Vaude Kobel barnsovsäck för 7-14 år

Barnsovsäckar och EN13537

Komforttemperaturer enligt EN 13537 gäller inte för barn, som har en annan reglering av kroppstemperatur än vuxna. Testlabben som utför temperaturtester säkerställer endast temperaturintervaller för vuxna individer.

Därför saknas uppgifter om komforttemperaturer på barnsovsäckar men det brukar anges vilka säsonger den är anpassad för (vår, sommar, höst, vinter).

Vintersovsäckar till barn

För att kunna sova i tält på vintern behöver barnet en välisolerad sovsäck som klarar minusgrader. En 3-säsongs sovsäck brukar kunna klara ner till -10 grader men för kallare temperaturer än så måste man ha en 4-säsongssäck.

Urberg Kids 3-season Sleeping Bag G5

röd barnsovsäck som klarar minusgrader
3-säsongs sovsäck till barn från Urberg

Outnorths eget varumärke Urberg har en sovsäck som klarar ner till 10 minusgrader. Ett tips är att ha bra isolering under sovplatsen då mycket markkyla annars blir påtaglig.