Dolomiterna

En sommarbild från Dolomiterna lockar till vandring med sin vackra blandning av taggiga bergstoppar och praktfulla ängar i alpin terräng. Området är skyddat som ett världsarv av UNESCO sedan 2009.

Vandringsled över gröna kullar med Dolomiterna som reser sig upp i bakgrunden

Besökare som varit här pratar gott om det mesta eftersom här bjuds på storslagen natur, god mat och italienska delikatesser. Det finns många mysiga byar i området och man kan vandra på egen hand eller med guidade vandringsturer.

Vandra i Dolomiterna på egen hand

Det finns otroligt många fina sträckningar på vandringsleder i Dolomiterna. Här är det lätt att sätta ihop egna dagsturer och utgå från sitt boende eller ta en skidlift upp en bit på berget.

Val Gardena

Val Gardena är en dal som ligger på solsidan av Alperna och här finns flera små tyrolerbyar. Varje kort man tar här blir som ett vackert vykort där det sommartid prunkar av blommor på ängarna. Har man tur får man se vildhästar av typen Haflinger.

Man kan utgå från denna dal när man vill vandra i Dolomiterna och hittar då boende i någon av byarna Selva eller St Christina. Det går att hitta på 100-tals olika vandringsturer och man kan välja att ta linbanor kors och tvärs.

Sassolungo
Ser du linbanan? Mitt i bilden med toppstugan mellan topparna.

Sassolungo är en populär besökspunkt för många vandrare som kommer till området. Där finns möjligheten att åka linbana i de minimalistiska hytterna som

Val di Fassa

Val di Fassa är en populär alpinort som ingår i det stora skidområdet Dolomiti Superski. Hit kommer många alpinåkare på vintern men det är också ett populärt resmål på sommaren för vandring.

I Fassadalen finns flera små mysiga byar och man kan ta kollektivtrafik mellan de för att få nya startpunkter för vandringslederna i Dolomiterna.

Så reser du till Dolomiterna

Dolomiterna är ett stort bergsområde och man kan komma till området på flera olika sätt med bil, buss, tåg och flyg. Lite beroende på vilken dalgång du vill vandra från väljer du väg dit som passar bäst.

OrtNärmaste städer
OrtiseiInnsbruck (113 km), München (269 km), Milano (308 km)
St.ChristinaInnsbruck (117 km), München (273 km), Milano (312 km)

Boende i Dolomiterna och nordöstra Italien

boende ikon

Det finns gott om boenden i Dolomiterna och de olika orterna i fjällmassivet här i nordöstra Italien. En sajt som har över 10 000 boendealternativ är Booking.com.

Där kan du boka ett boende för hela din vistelse eller flera boenden ifall du vandrar mellan byar eller tar kollektivtrafik emellan.


FAQ: Vanliga frågor om vandring i Dolomiterna

När är bästa tiden för vandring i Dolomiterna?

Perioden från början av juni till slutet av augusti har det bästa vädret. Det innebär också att flest besökare kommer till orterna och det kan vara trångt på vissa leder. Det är också helt okej temperatur och väder i maj och september för den som vill ha mer plats.

Vad gäller för att vandra med hund i Alperna?

Om du vill ta med dig hunden från Sverige till ett annat EU-land krävs ett giltigt veterinärmedicinskt friskhetsintyg med aktuellt intyg gällande rabiesvaccination, gärna på lokala språket. Därtill måste man ha ett EU pet pass. Hundkoppel är ett måste och ska man åka linbana kan det förekomma krav på munkorg.

Finns det kombinerade mat- och vandringsresor här?

Ja, för alla som älskar det italienska köket och vinerna finns det många arrangerade vinvandringar i Italien och detta område specifikt. Du kan även sätta ihop din egen rutt och slinka in på nån vingård här och där.