Jotunheimen

Ett av Norges mest populära vandringsområden är Jotunheimen, som var ”jättarnas boning” enligt fornnordisk mytologi. Här finns många höga toppar och faktum är att alla fjälltoppar i Norge som mäter över 2300 meter finns här i området.

Det är här du möter Norges högsta berg Galdhöpiggen och Storebjörn och kan vandra längs populära Besseggen, en mäktig vandringsled med storslagen utsikt.

Under en vandring i Jotunheimen får man möjlighet att se allt från glaciärer till bergstoppar och djupa dalgångar med fantastiska vattenfall och sjöar. Området är sen 1980 klassat som en nationalpark och täcker cirka 3500 kvadratkilometer av Norges landyta.

Över 400 km uppmärkta vandringsleder

Du kan starta din vandring från många olika ställen dit du enkelt tar dig med bil. Det går dagligen bussturer från Oslo, Bergen och Trondheim om du hellre vill åka buss. Det finns många fina hotell och boenden i området.

Många väljer att börja vandra från Gjendesheim. Där finns en färja som snabbt tar dig in i fjällmassivet. Härifrån kan man sedan vandra mot Glitterheim eller västerut över klassiska Besseggen mot Memurubu.

Vidare därifrån finns flera leder som tar dig allt djupare in i fjällområdet.

Du kan bära med dig tält och tälta men det finns goda möjligheter till att övernatta i stugor och sova ut i sköna bäddar.

I Jotunheimen finns många privata hyttor som håller öppet under sommarsäsongen för fjällvandrare. Vanligen håller man öppet från juni till september även om det finns en del som öppnar redan i april.

Jotunheimen tar även andraplatsen

På andraplats i ligan över höga bergstoppar finns ytterligare en topp i Jotunheimens nationalpark, toppen med det vackra namnet Glittertind. På grund av att toppen är täckt av en glaciär kan höjden skilja sig från år till år men höjden mätt på fast berg ligger på 2 452 möh.

Man kan klättra upp på toppen utan klätter- eller glaciärutrustning. En bra utgångspunkt är antingen Spiterstule fjällstation eller Glitterheims fjällstuga. Toppturen tar cirka 8-10 timmar tur och retur och är inte lika välbesökt som Galdöpiggen men de som väl tar sig upp tycker toppen känns mer som en bergstopp.

Vandra Besseggen absolut populärast

Besseggen utsikt över fjord
Magnifik utsikt efter vandring upp på Besseggen, Norge.

Den populäraste vandringsleden i hela Norge är Besseggen. Varje år rör sig över 40 000 fjällvandrare över den här fjällåsen. Den som gör en dagstur anländer till Gjendesheim och tar därifrån båten till andra sidan av den avlånga sjön till Memurubu.

Från Memurubu tillbaka till Gjendesheim tar det ca 5-7 timmar att gå leden tillbaka. I början stiger det ganska brant uppåt i en timme. Sen flakar det ut och blir lite lättare vandring. Utsikten är enorm och nere på höger sida längs hela vandringen ser man det smaragdgröna vattnet i sjön Gjende. Besseggen toppar på 1743 meter i höjd.

Vackra boenden i Jotunheimen

Fjällnära boende Bessheim Fjellstue og Hytter
Fjällnära boende Bessheim Fjellstue og Hytter

Vill du bo nära Besseggen kan vi rekommendera Bessheim Fjellstue og Hytter med fantastisk utsikt över sjön Øvre Sjodalsvatnet. Från hotellet är det bara fem minuter till Gjendebåten.

Leirvassbu Fjellstue i Boverdalen (Jotunheimen)
Leirvassbu Fjellstue (Foto: Booking.com)

På södra sidan om Galdhöpiggen i vackra Boverdalen ligger Leirvassbu Fjellstue. Det är ett fjällhotell omgiven av bergslandskap och lockar turister på vintern för dess skidåkning och om sommaren är fiske och vandring populära aktiviteter. Rummen är väldigt enkla och spartanska men de flesta som bott här tycker hotellet är mysigt och att maten är bra.

Fler tips på vandring i Norge