Jotunheimen

Jotunheimen är ett av Norges mest populära områden för vandring och är ”jättarnas boning” enligt fornnordisk mytologi. Här finns många höga toppar och faktum är att alla fjälltoppar i Norge som mäter över 2300 meter finns i Jotunheimsområdet.

Det är här du möter både Norges högsta bergstopp Galdhöpiggen och Storebjörn. Jotunheimen är också resmålet för dig som vill vandra längs den populära Besseggen, en mäktig vandringsled med storslagen utsikt.

vandringsled i jotunheimen med smaragdgrön sjö i dalen

Under din vandring i Jotunheimen får du möjlighet att se allt från glaciärer till bergstoppar och djupa dalgångar med fantastiska vattenfall och sjöar. Området är sen 1980 klassat som en nationalpark och täcker cirka 3500 kvadratkilometer av Norges landyta.

Jotunheimens vandringsleder på över 400 km

Det finns över 400 km uppmärkta vandringsleder i Jotunheimen och du kan starta din vandring från många olika ställen dit du enkelt tar dig med bil. Det går dagligen bussturer från Oslo, Bergen och Trondheim om du hellre vill åka buss. Vill du ha bekvämt boende kan du kolla in fina hotell och boenden här.

Många väljer att börja vandra i Jotunheimen med Gjendesheim som utgångspunkt. Där finns en färja som snabbt tar dig in i fjällmassivet. Härifrån kan du sedan vandra mot Glitterheim eller västerut över klassiska Besseggen mot Memurubu. Vidare därifrån finns flera vandringsleder som tar dig allt djupare in i fjällområdet.

fin tältplats i jotunheimen fjällområde

Du kan bära med dig tält och campa i områdeet men det finns goda möjligheter till att övernatta i stugor och sova ut i sköna bäddar.

I Jotunheimen kan du övernatta i privata hyttor som håller öppet under sommarsäsongen för fjällvandrare. Vanligen håller de öppet från juni till september även om det finns en del som öppnar redan i april.

Fler höga berg i Jotunheimen

Glittertind tar andraplatsen över de högsta norska bergstopparna och den finns även den i Jotunheimens nationalpark. På grund av att Glittertinds bergstopp är täckt av en glaciär kan höjden skilja sig från år till år men toppen mätt på fast bergmark ligger på 2 452 möh.

Du kan klättra upp på Glittertind utan klätter- eller glaciärutrustning. En bra utgångspunkt är antingen Spiterstule fjällstation eller Glitterheims fjällstuga. Toppturen tar cirka 8-10 timmar tur och retur och är inte lika välbesökt som Galdöpiggen men när du väl tagit dig upp kanske du tycker att den känns mer som en bergstopp.

Vandra Besseggen absolut populärast

Besseggen utsikt över fjord
Magnifik utsikt efter vandring upp på Besseggen, Norge.

Den populäraste vandringsleden i hela Norge är Besseggen. Varje år rör sig över 40 000 fjällvandrare över den här fjällåsen. Den som gör en dagstur anländer till Gjendesheim och tar därifrån båten till andra sidan av den avlånga sjön till Memurubu.

Från Memurubu tillbaka till Gjendesheim tar det ca 5-7 timmar att gå leden tillbaka. I början stiger det ganska brant uppåt i en timme. Sen flakar det ut och blir lite lättare vandring. Utsikten är enorm och nere på höger sida längs hela vandringen ser man det smaragdgröna vattnet i sjön Gjende. Besseggen toppar på 1743 meter i höjd.

Jotunheimen boende

Fjällnära boende Bessheim Fjellstue og Hytter i Jotunheimen
Fjällnära boende Bessheim Fjellstue og Hytter

Vill du bo nära Besseggen kan vi rekommendera Bessheim Fjellstue og Hytter med fantastisk utsikt över sjön Øvre Sjodalsvatnet. Från hotellet är det bara fem minuter till Gjendebåten.

Leirvassbu Fjellstue i Boverdalen (Jotunheimen)
Leirvassbu Fjellstue, Jotunheimen (Foto: Booking.com)

På södra sidan om Galdhöpiggen, i vackra Boverdalen, ligger Leirvassbu Fjellstue. Det är ett fjällhotell omgiven av Jotunheimens bergslandskap och lockar turister för skidåkning på vintern och vandring om sommaren med fiske och andra aktiviteter.

Rummen på boendet är enkla och spartanska men de flesta som bott här tycker hotellet är mysigt och att maten är bra.

Det finns också många privatägda hytter i Norge och just i området kring Jotunheimen är det många som hyr ut sina stugor till turister.

Fler tips på vandring i Norge