Kebnekaise vandring och bestigning

Kebnekaise är Sveriges högsta berg med sina 2106 meter över havet. Vandring upp på sydtoppen kan göras efter två olika leder; västra leden och östra leden. Du når bergets fot enklast från Nikkaluokta via Kebnekaise fjällstation.

Att göra en topptur och stå på toppen av ett berg är mäktigt! Vägen dit är också spännande och kan bjuda på ett tufft och jobbigt äventyr. Kanske är det därför vi uppryms av en härlig känsla när vi når vårt mål. För den som vill stå på toppen av Sverige är det Kebnekaise som mäter flest antal höjdmetrar över havet – 2106 m.

Vy mot Kebnekaise
Kebnekaise, Sveriges högsta bergstopp. Foto: Mikael Grevsten (Flickr: Hakuseki)

Hur tar man sig till Kebnekaise och fjällstationen?

Till Kebnekaise tar du dig enklast via Nikkaluokta, dit du kan åka bil eller buss. Flyg eller tåg går till Kiruna där det finns hyrbil eller buss att ta sig vidare med.

Nikkaluokta är platsen där du börjar din vandring mot fjällstationen vid Kebnekaises fot. Du kan gå hela vägen om du vill, vilket är ca 19 km och det tar mellan 6-7 timmar.

Om du vill börja lite lugnare och spara på benen kan du åka båt med Ladtjojaure Båttrafik 6 km av sträckan. Då är vandringen till Kebnekaise fjällstation 13 km.

Vad behöver man för att bestiga Kebnekaise?

Att bestiga Kebnekaise är inte som att göra en avancerad bergsklättring. Har du bara sett till att vara i god kondition och tränat inför vandringen är det inga problem.

Bor du på Kebnekaise fjällstation och utgår därifrån kan du med lätthet bestiga toppen och ta dig ner igen och avnjuta en 3-rätters middag på fjällstationen på kvällen. En god fysik är ett måste, men vi tror att om du har orkat gå till fjällstationen så orkar du bestiga toppen.

Rekommenderad utrustning för Kebnekaise är i princip densamma som för alla vistelser i fjällen sommartid. Du behöver ett par bra vandringskängor med kraftig sula, vind- och vattenavvisande kläder, mössa, handskar, vatten, mat och en karta med kompass.

Vad det kostar att bestiga Kebnekaise beror på vilken utrustning du har sen tidigare. Du kan hålla nere din kostnad mycket om du bor i tält istället för på fjällstationen, lånar ihop grejer som du saknar och att du tar dig till Nikkaluokta med tåg.

Beroende på när du bestiger Kebnekaises topp kan det vara snö och is kvar. En ishacka kan vara bra att ha, men är inte ett måste.

Kartor och guider för Kebnekaisefjällen

Kebnekaises två vandringsleder till toppen

Upp till toppen av Kebnekaise finns två uppmärkta leder; västra leden och östra leden.

Den västra leden är för dig som vill bestiga toppen helt på egen hand. Vill du ha guidning väljer du den östra leden och ansluter till de guidade toppturer som avgår från Kebnekaises fjällstation. Priset för en guidad tur som medlem i STF ligger på cirka 1500 kr.

Den västra leden är kring 20 km tur och retur. Den totala stigningen är hela 1800 meter, så även om du vet att du klarar 20 km vandring bör du räkna in höjdskillnaden i din totala ansträngning.

Hur lång tid tar det att bestiga Kebnekaise?

Det tar mellan 10-14 timmar att bestiga Kebnekaise och ta sig tillbaka ner. Det är rekommenderat att ha god vana av navigering med karta och kompass. Leden är bristfälligt uppmärkt och vid dålig sikt eller om snö ligger kvar kan det vara svårt att se markeringarna.

Den östra leden till Kebnekaises sydtopp tar ca 10 timmar t/r. Det är denna led som de guidade turerna går över både glaciär och en del klättring med rep/vajer. Turerna avgår från fjällstationen dagligen, när väderförhållandena är goda.

Tips! Vi har gjort en grov mall för att beräkna hur lång tid det tar att gå en viss sträcka i plan, lätt kuperad och brant fjällterräng.

Efter Kebnekaise

När du har bemästrat Sveriges högsta berg kanske ditt nästa mål är Norges högsta berg Galdhöpiggen?