Bra fjälltält för vandring i fjällen

Det är skillnad på tält och bra tält. Om du varit runt redan och kikat på olika tält har du säkert sett att det är stor variation i pris. Det finns tält på Clas Ohlson för 300 kr och så finns det tält på outdoorbutiker som t.ex. Outnorth.se för över 13.000 kr. Vad behöver man för tält för fjällvandring?

Om det är nåt man inte ska snåla in på när det gäller utrustningen är det tältet. Ett billigt tält för 300 kr på Clas Ohlson eller Biltema funkar säkert utmärkt i trädgården eller på en campingplats under en festival. I fjällvärlden är det dock inget att rekommendera.

Vår rekommendation är att köpa ett kvalitetstält från en lokal outdoorbutik eller online från en nätbutik. Vi rekommenderar och brukar själva handla på Outnorth eller Outdoorexperten. Båda här har ett brett utbud och det mesta är av mycket hög kvalité.

Kraven du ska ställa på ett fjälltält är och ska vara hårdare! Här följer tre viktiga krav du bör ställa.

1. Ett bra tält andas

Ett bra tält skyddar dig mot vind och regn. Det ska också kunna vädra ut fukt som kommer från dig, din kropp och dina kläder. Om du gått en hel dag och har fuktiga kläder som behöver torka måste ditt tält kunna ventilera ut fukten.

Ett billigt tält har i regel endast en vägg i tältduken. Den varma, fuktiga luften inne i tältet möter då den kalla luften direkt mot den enda tältduken som finns och kondens bildas. Det kommer helt enkelt att droppa ner kondens rakt på dig och din utrustning.

Se till att det finns bra möjligheter till ventilation försedda med myggnät. Du vill släppa ut fuktig luft men inte på bekostnad av en mygginvasion!

2. Fjälltältet ska klara hårda vindar på kalfjället

De dyrare tälten har tältstänger och tyg med sömmar som testats och tagits fram för att klara av hård vind. Med ett billigt tält är risken den att du vaknar en natt med dåligt väder av att en pinne gått av eller att tältduken har spruckit. Se till att tältbågarna är tillverkade av aluminium av hög kvalitet.

3. Enkel och snabb montering

I fjällvärlden kan vädret svänga ganska fort ibland. Det är därför viktigt att man snabbt och enkelt kan sätta upp tältet om det plötsligt skulle bli sämre väder.

Ett tält fästs i sina bågar på lite olika sätt. Det finns något som kallas för stångkanaler som gör att kraften fördelas över ett större område och det ger mindre slitage på tältduken. Om tältet är försett med hakar kan man göra ett större luftutrymme mellan inner- och yttertältet. Det ger bättre ventilation och du kommer få mindre kondens på duken.

Jag ser absolut tältet som den viktigaste delen i vår familjs utrustning. Om barnen är trötta behöver vi kunna erbjuda bra vila. Då måste det vara torrt, skydda mot mygg och hårt väder. Vi har köpt ett Bergans Kompakt 4.

Typer av fjälltält

  • Tunneltält, ett av de vanligaste tälten du ser bland fjällvandrare. Regn är vanligt förekommande och med tunneltältet finns klara fördelar. De är ofta indelade i olika rum med sovdel och en absid. Extraytan, absiden, är till för att kunna förvara utrustning som behöver torkas men som man inte vill ha inne i sovdelen. Är det dåligt väder kan man även använda absiden som ett kök för att laga mat.Tunneltältet kräver markpinnar och stormlinor för att stå upp. Tunneltältets fördel är att det väger mindre och att inner- och yttertält sitter ihop. Måste man slå upp tältet när det regnar riskerar man alltså inte att innertältet blir blött.
  • Kupoltält (självstagande tält), populärt bland paddlare. Det står upp av sig själv med hjälp av tältbågarna. Lämpar sig därför bra för mark där man inte kan förankra tältet i marken med tältpinnar. Är man känslig för ljud när man ska sova kan ett kupoltält vara bra. Det fladdrar nämligen mindre i hård vind. Kupoltältet har hög takhöjd men oftast en mindre absid än tunneltältet.En fördel med kupoltältet är att man kan montera upp det och sen flytta det till den optimala platsen. Det tar också mindre uppslagsningsyta än tunneltältet. En nackdel är att många kupoltält har separata inner- och yttertält. Man slår först upp innertältet och om det regnar blir det blött innan man hunnit få upp yttertältet.

Tältets vikt är av vikt

Det som också skiljer de billiga och de dyrare tälten åt är vikten. I regel är ett billigare tält tyngre och det dyrare lättare men det finns undantag.

Om man är en större grupp som ska vandra tillsammans är det en god idé att låta någon bära ett 4-mannatält istället för 2 st 2-mannatält. Den sammanlagda vikten på allas packning blir då lägre.

När man ska jämföra tält finns det två viktangivelser värda att lägga ett öga på.

  • Minvikt / Nettovikt, innertält + yttertält + bågar. Alltså det absolut nödvändigaste för att tältet ska fungera.
  • Maxvikt / Bruttovikt, innertält + yttertält + bågar + markpinnar + packpåsar + instruktioner + reparationsdelar + ev. annat som medföljer.

Andra bra begrepp att känna till kring tält

  • Vattenpelare, ett mått på hur vattentätt tältet är. Anges i millimeter. Ju högre siffra, desto bättre motstånd mot regn har det. Satsa på ett tält som har en vattenpelare på minst 3000 mm om du ska fjällvandra.
  • 3-säsongstält & 4-säsongstält, används för att skilja på tält som klarar vår-sommar-höst + vinter.

Läs vidare om tips på billiga tält för fjällvandrare.