Bra fjälltält för vandring i fjällen

Det är skillnad på tält, bra tält och fjälltält. Om du kollat på nytt tält att köpa har du säkert redan sett att det är stor variation i pris. Det finns tält på Clas Ohlson för 300 kr och så finns det tält på outdoorbutiker som t.ex. Outnorth.se för över 15 000 kr. Vad är skillnaden och vilket tält krävs för fjällvandring?

Om det är nåt man inte ska snåla in på när det gäller utrustningen är det tältet. Ett billigt tält för 300 kr på Clas Ohlson eller Biltema funkar säkert utmärkt i trädgården eller på en campingplats under en festival. I fjällvärlden är det dock inget att rekommendera.

Vår rekommendation är att köpa ett kvalitetstält från en lokal outdoorbutik eller online från en nätbutik. Vi rekommenderar och brukar själva handla på Outnorth eller Outdoorexperten. Båda här har ett brett utbud och det mesta är av mycket hög kvalité.

Kraven du ska ställa på ett fjälltält är och ska vara hårdare! Här följer tre viktiga krav du bör ställa.

1. Ett bra tält ska andas

Ett bra tält skyddar dig mot vind och regn. Det ska också kunna vädra ut fukt som kommer från dig, din kropp och dina kläder. Om du gått en hel dag och har fuktiga kläder som behöver torka måste ditt tält kunna ventilera ut fukten.

Ett billigt tält har i regel endast en vägg i tältduken. Den varma, fuktiga luften inne i tältet möter då den kalla luften direkt mot den enda tältduken som finns och kondens bildas. Det kommer helt enkelt att droppa ner kondens rakt på dig och din utrustning.

Se till att det finns bra möjligheter till ventilation försedda med myggnät. Du vill släppa ut fuktig luft men inte på bekostnad av en mygginvasion!

2. Fjälltältet ska klara hårda vindar på kalfjället

De dyrare tälten har tältstänger och tyg med sömmar som testats och tagits fram för att klara av hård vind. Med ett billigt tält är risken den att du vaknar en natt med dåligt väder av att en pinne gått av eller att tältduken har spruckit. Se till att tältbågarna är tillverkade av aluminium av hög kvalitet.

3. Tältet ska vara enkelt och snabbt att sätta upp

I fjällvärlden kan vädret svänga ganska fort ibland. Det är därför viktigt att man snabbt och enkelt kan sätta upp tältet om det plötsligt skulle bli sämre väder.

Ett tält fästs i sina bågar på lite olika sätt. Det finns något som kallas för stångkanaler som gör att kraften fördelas över ett större område och det ger mindre slitage på tältduken. Om tältet är försett med hakar kan man göra ett större luftutrymme mellan inner- och yttertältet. Det ger bättre ventilation och du kommer få mindre kondens på duken.

Jag ser absolut tältet som den viktigaste delen i vår familjs utrustning. Om barnen är trötta behöver vi kunna erbjuda bra vila. Då måste det vara torrt, skydda mot mygg och hårt väder. Vi köpte ett Bergans Kompakt 4 för några år sen men en nyare, likvärdig modell är Romsdal 4 från samma tillverkare.

Typer av fjälltält

Man kan dela in tält i två huvudkategorier utifrån deras utseende som också avspeglas inuti.

Tunneltält

Ett av de vanligaste tälten du ser bland fjällvandrare är tunneltältet. När det regnar har tunneltältet sina klara fördelar med indelning i olika rum – en sovdel och en absid. Den extra ytan i absiden är till för att kunna förvara utrustning som behöver torkas men som man inte vill ha inne i sovdelen.

Är det dåligt väder kan man även använda absiden som ett kök för att laga mat. Tunneltältet kräver markpinnar och stormlinor för att stå upp. Ytterligare en fördel är att det oftast väger något mindre och att inner- och yttertält sitter ihop.

Kupoltält (självstagande tält)

En typ av tält som är populärt bland paddlare som kanske slår läger på en klippa. Kupoltältet kan nämligen stå upp av sig själv med hjälp av tältbågarna och lämpar sig därför bra för mark där man inte kan förankra tältet i marken med tältpinnar.

Är man känslig för ljud när man ska sova kan ett kupoltält vara bra. Det fladdrar mindre i hård vind än vad de flesta tunneltält gör. Kupolformade tält har hög takhöjd men en mindre absid än tunneltältet.

En till fördel med kupoltältet är att det är enkelt att flytta uppmonterat ifall man hittar en bättre tältplats. En nackdel är att kupoltält har separata inner- och yttertält. Man slår då först upp innertältet och om det regnar blir det blött innan man hunnit få upp yttertältet.

Tältets vikt är viktigt

Det som också skiljer de billiga och de dyrare tälten åt är vikten. I regel är ett billigare tält tyngre och det dyrare lättare men det finns undantag.

Om man är en större grupp som ska vandra tillsammans är det en god idé att låta någon bära ett 4-mannatält istället för 2 st tvåmannatält. Den sammanlagda vikten på allas packning blir då lägre.

När man ska jämföra tält finns det två viktangivelser värda att lägga ett öga på.

  • Minvikt / Nettovikt, innertält + yttertält + bågar. Alltså det absolut nödvändigaste för att tältet ska fungera.
  • Maxvikt / Bruttovikt, innertält + yttertält + bågar + markpinnar + packpåsar + instruktioner + reparationsdelar + ev. annat som medföljer.

Andra bra begrepp att känna till kring tält

  • Vattenpelare, ett mått på hur vattentätt tältet är. Anges i millimeter. Ju högre siffra, desto bättre motstånd mot regn har det. Satsa på ett tält som har en vattenpelare på minst 3000 mm om du ska fjällvandra.
  • 3-säsongstält & 4-säsongstält, används för att skilja på tält som klarar vår-sommar-höst + vinter.

Läs vidare om tips på billiga tält för fjällvandrare.

Är ni ett större sällskap eller en familj med tre barn kan du se våra förslag på 5-manna tält här.

Svenskt tält först i världen

Den svenska naturen, klimatet och vädret har säkert bidragit till att Sverige har så många duktiga företag inom friluftsliv. Världens första tält med sammansatt inner- och yttertält gjordes av Hilleberg The Tentmaker i början på 1970-talet.

Grundarna och makarna Bo och Renate Hilleberg har i nu över 50 år utvecklat Hilleberg tält som ett familjeföretag.

Andra världskända varumärken med svenskt ursprung är Fjällräven. Tidigare gjorde även Haglöfs tält men de slutade med tillverkningen för många år sen.