Hilleberg tält

En svensk tälttillverkare som förtjänar en plats på en sajt om fjällvandring är Hilleberg. Friluftsmänniskan Bo Hilleberg grundar företaget 1971 och är först i världen med att tillverka tält med inner- och yttertält som sitter ihop. Tältet Keron lanserades 1973 och finns än i dag i produktion, men förbättrad såklart.

Bo tillbringade mycket tid ute i naturen och framförallt på fjället. En sak som störde honom var att dåtidens tält var uppdelade i ett yttertält och ett innertält. Man var tvungen att resa innertältet först innan man drog yttertältsduken över.

Om det regnar blir innertältsduken blöt innan man hunnit sätta upp hela tältet. Det tänkte Bo att man måste hitta en bättre lösning på. Tillsammans med sin fru Renate designade och sydde de sammansatta inner- och yttertält i slitstarka material.

Färgserierna på Hillebergs tält

De olika tälten som Hilleberg säljer är indelade i olika färgkategorier (inte att förväxla med färgen på tältduken) som motsvarar en egen tältkategori.

LabelSäsongerAnvändare
Black Label4-säsongstältAlla användare
Red Label4-säsongstältViktjägare
Yellow Label2/3-säsongstältSuperlätta tält, Skyddad terräng
Blue LabelvalfrittSpecialsydda tält

En tältserie som exempelvis Kerlon kan ha modeller i varje färgkategori. Olika grundväv och behandling ger olika egenskaper som passar in tältet i färgkategorin. Till exempel finns Kerlon med sin modell 1800 i Black Label men Kerlon 1000 återfinns i Yellow Label.

Tunneltält nära bäck i Sarek

Hilleberg gör fjälltält för 1-8 personer

Fjälltälten från Hilleberg – The Tentmaker tillverkas i många olika storlekar med Enan för solovandraren till Atlas för sällskap på upp till 8 personer. Alla har det gemensamma att de erbjuder hög boendekomfort och är snabba och enkla att montera upp.

Alla tält levereras komplett med ytter- och innertält (sammansatta), tältpinnar, markpinnar, slaglinor och förvaringssäck. Om man skulle råka tappa bort eller förstöra något tillbehör finns det även möjlighet att komplettera med Hillebergs tälttillbehör och reservdelar.

Man behöver inte oroa sig för att det ska regna in i någon av Hillebergs tält. Alla har minst 5000 mm i vattenpelare och golven ligger på 15-20 000 mm.

Ett Hilleberg tält på sluttning i Skottland.

Footprint till Hillebergs tältmodeller

Till de flesta av tältmodellerna kan man köpa så kallade Footprints. Det är skyddsunderlag som skyddar tältets golv från att nötas mot marken. En footprint stoppar också markfukt från att kondensera på tältduken i absiden.

Hillebergs footprints tillverkas i storlekar som ska passa de olika tältens yttertält. Underlagen är tillverkade i Nylon 70 denier med PU-coating och väger ett par hundra gram. Det kan vara värt att packa med och bära lite extra hekto för ökad komfort men också ökad livslängd på tältet.

Återförsäljare av Hillebergs tält

Mer om Hilleberg