Billiga lättviktstält för fjällvandring

Om man ska övernatta i naturen behöver man ett tält. Gäller det bara för en natt kanske man inte vill lägga ut flera 1000-tals kronor på ett ett helt nytt tält. Om man inte har möjlighet att låna, börja med att kolla på Blocket eller liknande annonssidor.

Begreppet billigt tycker jag är ett ord med subjektiv substans. Vi är olika som personer och värdesätter funktioner och upplevelser på olika sätt. Därför kan något som är billigt för en person vara dyrt för en annan, och det oavsett hur mycket pengar vi har eller är villig att spendera.

Rent generellt är det så att man får den kvalitet på tältet man betalar för. Precis som med fjällvärldens trädgräns är det också här som många av tälten i de lägre prisklasserna tydligt skiljs från tält i övre prisklasserna.

Varför är tält på t.ex. Biltema och Clas Ohlson så billiga?

I butiker som t.ex. Biltema, Jula och Clas Ohlson kan du köpa tält för några ynka 100-lappar. Det är inget fel på tälten och går alldeles utmärkt att ha på campingresor, festivaler eller vid enstaka övernattningar i fält om du kan välja väder och vind.

Ofta är dessa tält enväggstält, d.v.s det är bara en tältduk. All den varma fuktiga luften som kommer från dig (utandning, svett) kommer att kondensera på tältets insida och börja droppa ner på dig. Det funkar inte att ha så på en fjällvandring. Natten är tid för vila och torkning av kläder. Blöta kläder och blöta sovsäckar är ingen höjdare att ha.

Tältstängerna och sömmarna i tälttygen är enkla och inte konstruerade för att klara hård vind. Har du otur och det blåser upp kanske du vaknar mitt i natten av att ditt tält flygit iväg.

Så, om du ska ut på fjällvandring och kommer att befinna dig stundtals långt ifrån civilisation är ett bra tält viktigt. Undvik därför de till synes ”billiga” tälten och se till att du köper ett tält som skyddar dig – det är du värd!

Vad är ett billigt och samtidigt ett bra tält?

Vill du köpa ett nytt tält med hög kvalité och som verkligen klarar av lite tuffare väder kan det vara bra att ha koll på vad som är billigt. Det går ju inte att komma ifrån att ett stort tält kostar mer än ett mindre tält. Ett lättviktstält kostar mer än ett tyngre tält och så vidare. Beroende på vad du värdesätter, när du ska fjällvandra och hur många som ska få plats är det lite olika vad som är billigt.

Ett sätt är att försöka kategorisera tälten utifrån storlek, vikt och/eller funktioner. Att ta in alla olika faktorer och göra unika kategorier blir svårt. Därför har vi förenklat lite och skapat några enkla grupper av fjällvandringstält.

Familjetält med plats för 2 vuxna + 2 barn

När du fjällvandrar med barn är det extra viktigt att tältet skyddar och håller er varma och torra så att ni får möjlighet att vila ut. Om ni är ovana vid fjällterräng och fjällväder kan det också vara bra att ha ett tält som är enkelt och snabbt att sätta upp.

Prisintervall: 3 500 kr – 9 500 kr

Tälten i den nedre delen av intervallen är fullt tillräckliga för sommarvandring och om ni är två vuxna som delar på att bära utrustning och kläder. Kliver man uppåt i intervallet sjunker vikten och tåligheten ökar mot kyla, vind. Ett tält uppåt 8-9 000 kr är byggt för att klara alla årstider.

Ska du fjällvandra under sommartid och tidig höst? Kolla då på tält som kostar kring 4 000 kr till ordinarie pris och hittar du det på rea eller i nån kampanj, slå till!

Vi rekommenderar: Bergans Compact 4

Bergans Kompakt 4 familjetält

Bergans Kompakt 4 familjetält

Lättviktstält för 2 personer

Vikten på tält och stänger står i omvänd relation till pris. Ju lättare tält du vill ha, desto mer får du vara villig att betala.

Ett tält som bara väger 1 kg inkl. stänger och pinnar är Vaude Power Lizard Ultralight. Den kostar kring 4 500 kr i ordinarie pris. Det är ett tunneltält med plats för 2 personer och tältet klarar vår, vinter och höst. Det här är verkligen ett superlätt tält.

Om du kan tänka dig bära något mer kan du pressa ner priset 7-800 kr. Även här har Vaude ett bra tält som är relativt billigt – Vaude Hogan Ultralight. Det kostar kring 3 300 kr till ordinarie pris.

Tält som klarar vinter

Ett tält som klarar alla årstider kallas för 4-säsongstält. Leta efter den specifikationen när du ska köpa ett tält som även klarar snö. Vanligt är att man till såna tält får med eller köper extra skyddsgolv. Snö och is på marken kyler tältet underifrån.

Prisintervall: 4 500 kr – 13 500 kr

Hillberg är ett märke som har många tält anpassade för att klara alla årstider. För er som vandrar 2 personer är Nallo 2 ett bra och billigt val. Det kostar kring 6000 kr inklusive skyddsgolv.

Tält på rea

Här tipsar vi om aktuella kampanjer och rea på tält du kan köpa online. Reor förekommer på lite olika perioder över året, men är vanligt i samband med att en ny säsong startar men också när säsongen är slut då butikerna vill sälja ut lager.