Billiga lättviktstält för fjällvandring

Om man ska övernatta i naturen behöver man ett tält. Gäller det bara för en natt kanske man inte vill lägga ut flera 1000-tals kronor på ett ett helt nytt tält. Om man inte har möjlighet att låna, börja med att kolla på Blocket eller liknande annonssidor.

Begreppet billigt tycker jag är ett ord med subjektiv substans. Vi är olika som personer och värdesätter funktioner och upplevelser på olika sätt. Därför kan något som är billigt för en person vara dyrt för en annan, och det oavsett hur mycket pengar vi har eller är villig att spendera.

Bergans familjetält
Så här ser vårt Bergans familjetält ut, uppsatt på gräsmattan hemma. Motsvarande modell som finns att köpa nu är Bergans Hardangervidda 4

Rent generellt är det så att man får den kvalitet på tältet man betalar för. Precis som med fjällvärldens trädgräns är det också här som många av tälten i de lägre prisklasserna tydligt skiljs från tält i övre prisklasserna.

Vad är ett billigt och samtidigt ett bra tält?

Vill du köpa ett nytt tält med hög kvalité och som verkligen klarar av lite tuffare väder kan det vara bra att ha koll på vad som är billigt. Det går ju inte att komma ifrån att ett stort tält kostar mer än ett mindre tält. Ett lättviktstält kostar mer än ett tyngre tält och så vidare. Beroende på vad du värdesätter, när du ska fjällvandra och hur många som ska få plats är det lite olika vad som är billigt.

Ett sätt är att försöka kategorisera tälten utifrån storlek, vikt och/eller funktioner. Att ta in alla olika faktorer och göra unika kategorier blir svårt. Därför har vi förenklat lite och skapat några enkla grupper av fjällvandringstält.

Lätta familjetält med plats för 2 vuxna + 2 barn

När du fjällvandrar med barn är det extra viktigt att tältet skyddar och håller er varma och torra så att ni får möjlighet att vila ut. Om ni är ovana vid fjällterräng och fjällväder kan det också vara bra att ha ett tält som är enkelt och snabbt att sätta upp.

Prisintervall: 3 500 kr – 9 500 kr

Tälten i den nedre delen av intervallen är fullt tillräckliga för sommarvandring och om ni är två vuxna som delar på att bära utrustning och kläder. Kliver man uppåt i intervallet sjunker vikten och tåligheten ökar mot kyla, vind. Ett tält uppåt 8-9 000 kr är byggt för att klara alla årstider.

Ska du fjällvandra under sommartid och tidig höst? Kolla då på tält som kostar kring 4 000 kr till ordinarie pris och hittar du det på rea eller i nån kampanj, slå till!

Vi rekommenderar:

Lättviktstält för 2 personer

Bland tvåmanstält finns det också några lättviktare. Ett bra vandringstält för 2 personer är Vaude Power Lizard Ultralight. Den kostar kring 4 500 kr i ordinarie pris och väger endast 1,2 kg inklusive stänger och tältspikar.

Power Lizard är ett tunneltält som klarar alla säsonger på året. Det här är verkligen ett superlätt tält som ni inte kommer behöva dra lott om vem som ska bära 2-manstältet.

En tillverkare som har bra och fina lättviktstält är Black Diamond. De har två modeller av tvåmannatält som båda väger under 1,5 kg. De heter Firstlight och Hilight och båda finns att läsa mer om och beställa från Outnorth. Priset ligger kring 4000 kr för deras lätta kupoltält.

Terra Nova Solar Photon 2P, superlätt tält för 2
Terra Nova Solar Photon 2P lättviktstält (975 g).

En tälttillverkare som är något av en specialist på minimalistiska lösningar och superlätta tält är Terra Nova. Deras Solor Photon 2P väger in under kilot: endast 975 gram. Tältet är ett 3-säsongstält och tar upp 40×15 cm i packat läge. Se pris här.

Fler ultralätta fjälltält

Tält som klarar vinter

Ett tält som klarar alla årstider kallas för 4-säsongstält. Leta efter den specifikationen när du ska köpa ett tält som även klarar snö. Vanligt är att man till såna tält får med eller köper extra skyddsgolv. Snö och is på marken kyler tältet underifrån.

Prisintervall: 4 500 kr – 13 500 kr

Hilleberg är ett märke som har många tält anpassade för att klara alla årstider. För er som vandrar 2 personer är Nallo 2 ett bra och billigt val. Det kostar kring 6000 kr inklusive skyddsgolv.

Fynda tält på rea

Här följer tips på var det finns kampanjer och rea på tält du kan köpa online. Utförsäljning och reor förekommer på lite olika perioder över året, men är vanligast i samband med att en ny säsong startar eller direkt efter säsongen då butikerna vill sälja ut sina lager.

Varför är tält på Biltema och Clas Ohlson så billiga?

I lågprisbutiker som till exempel Biltema, Jula och Clas Ohlson kan du köpa tält för några ynka 100-lappar. Det är inget fel på tälten om du tänkt ha det på enstaka campingresa, festival eller vid övernattning i fält om du kan välja soligt väder och lugn vind.

Ofta är dessa tält enväggstält, d.v.s det finns bara en tältduk. All den varma fuktiga luften som kommer från din kropp (utandning, svett) kommer att kondensera på tältets insida och börja droppa ner på dig. Det funkar inte att ha så på en fjällvandring. Natten är din tid för vila och för att kunna torka kläder och då kan du inte vakna upp till nästa dag med blöta kläder och fuktig sovsäck.

Tältstängerna och tygsömmarna i dessa billiga tält är enkla och inte konstruerade för att klara hård vind. Har du otur och det blåser upp till friska vindar på kalfjället kanske du vaknar mitt i natten och ser himlen ovanför dig men inget tält, som gått sönder och helt enkelt flugit iväg.

Så för att sammanfatta – om du ska ut på fjällvandring och kommer att befinna dig långt från civilisation är ett bra tält viktigt. Undvik därför de till synes ”billiga” tälten på dessa lågprisbutiker och se till att du köper ett bra tält som skyddar dig. Prislappen är högre men det är du värd!