Vattenrening på vandring

Vatten är något vi inte klarar oss utan längre än tre dygn. Vätska är däremot något som väger tungt i packningen och att kunna dricka vatten ur en fjällbäck eller vattendrag i skogen har fördelar på vandring. En vattenrenare på vandring är en bra sak att ha med sig för överlevnad.

Intresset för vattenreningsfilter har ökat på senare år som ett led i en växande kultur som kallas prepping. När Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skickade ut en folder om krishantering var det många som köpte kit för vattenrening och nödladdare med vevgenerator.

För oss som gillar att vara ute på vandring i fjäll eller skog behöver vattenreningskitet vara lätt att bära med sig. Därför har vi letat fram några exempel på kit som passar till vandring och äventyr. Självklart kan de också användas och förvaras i ett överlevnadskit i hemmet.

Olika typer av vattenrening

Man kan dela in metoderna för vattenrening i mekanisk (fysikalisk) eller kemisk. Den mekaniska vattenreningen bygger på filter som fånga upp smuts och orenheter som har en viss partikelstorlek.

Virus, baktererier och parasiter är svårare att stoppa med mekanisk filtrering men då kan kemisk rening av vattnet fungera. En del vattenreningssystem använder en kombination av båda metoderna med filter och kemiska ämnen från till exempel en vattenreningstablett.

Vattenreningsfilter

Ett system som många preppers och överlevnadsmänniskor brukar rekommendera är Sawyer Mini Water Filter. Det är ett kit bestående av ett filter och slangar.

En klar fördel med detta reningssystem är att man kan dricka vattnet direkt genom att suga upp orenat vatten som man fyllt en PET-flaska med. Vattnet passerar filtret på vägen och renas innan det når din mun. I filmen här nedanför kan du lära dig mer om hur Sawyer Mini Water fungerar.

Om man inte vill dricka på en gång utan använda filtret för att fylla en annan flaska med färdigrenat vatten använder man den medföljande sprutan. Då kan man pressa ner renat vatten i en annan flaska eller en vätskepåse om man har det i sin ryggsäck.

Mätningar har visat att Sawyers filter tar bort 99,99999% av alla bakterier, protozoer och parasiter. Mikroplaster filtreras bort till 100%. Sawyer Mini har en livslängd på filtrering av cirka 400 000 liter vatten, vilket kommer att räcka så länge du lever.

Vattenreningstablett

Ett alternativ till filter är vattenreningstabletter som då är exempel på kemisk vattenrening. En tablett fungerar bra om vattnet inte är så kraftigt nersmutsat men man vill vara på säkra sidan att eventuella bakterier eller parasiter är avdödade.

När man använder vattenreningstabletterna blir man inte av med grumlighet men de ger ett skydd mot vattenburna smittor.

Vattenreningstablett
Vattenrening med tablett

Katadyn Micropur

En riktig klassiker inom detta är Katadyn Micropur, en tablett som innehåller ämnet Troclosene Sodium (NaDCC). Just det ämnet tar även kål på besvärliga Cryptosporidium. En nackdel med Katadyn, och liknande tabletter, är att vattnet kommer få en viss klorsmak, något vi här i Sverige inte är så vana vid som i andra länder.

Katadyn Micropur Quick, 70 tabletter
En förpackning Katadyn Micropur Quick innehåller 70 tabletter för vattenrening

Att använda en vattenreningstablett som Katadyn är superenkelt. Man stoppar helt enkelt bara ner en tablett i en liter vatten och låter kemin verka i 30 minuter.

Biocool

I svenska produkten från Biocool, Purify my drinking water, är det natriumperkarbonat som är den aktiva substansen. När tabletten kommer i kontakt med vatten löses den upp och väteperoxid bildas som sedan övergår till syrgas, vatten, karbonat- och natriumjoner.

BioCool Purify my drinking water, 250 tabletter
Tabletter för rent dricksvatten från Svenska BioCool. Purify my drinking water

Fler exempel på vattenreningstabletter

ProduktKemiskt renande ämne
OasisTroclosene Sodium (NaDCC)
AquatabsTroclosene Sodium (NaDCC)
BiocoolNatriumperkabonat och natriumkarbonat
Katadyn MicropurTroclosene Sodium (NaDCC)

Tabletterna för vattenrening som innehåller NaDCC är certifierade enligt NFS Standard 60. Dessa ingår i rekommenderade metoder enligt både FNs utvecklingsprogram och WHO.