Vattenrening på vandring i skog och fjäll

Vatten är något vi inte klarar oss utan längre än 3 dygn. Vätska är dessutom något som väger tungt i packningen. Att kunna ta vatten ur en fjällbäck eller vattendrag i skogen har därför fördelar på vandring men även ur överlevnadssynpunkt.

Intresset för vattenreningsfilter har ökat på senare år som ett led i prepping-kulturen. När myndigeten för kris och beredskap skickade ut en folder om krishantering var det många som köpte kit för vattenrening.

För oss som gillar att vara ute på vandring i fjäll eller skog behöver vattenreningskitet vara lätt att bära med sig. Därför har vi letat fram några exempel på kit som passar till vandring och äventyr.

Man kan dela in metoderna i mekanisk/fysikalisk och kemisk vattenrening. Vissa system använder sig av båda delarna för att rena vattnet. Stora partiklar kan filtreras bort och små virus, bakterier och parasiter kan avdödas kemiskt.

Sawyer Mini vattenfilter

Ett system som många preppers och överlevnadsmänniskor brukar rekommendera är Sawyer Mini Water Filter. Det är ett kit bestående av ett filter och slangar.

En klar fördel med detta reningssystem är att man kan dricka vattnet direkt genom att suga upp orenat vatten från till exempel en PET-flaska. Vattnet passerar filtret och blir renat på väg till din mun.

Vill man spara renat vatten användar man sprutan för att pressa det ner i en ren flaska eller vätskepåse.

Mätningar har visat att filtret tar bort 99,99999% av alla bakterier, protozoer och parasiter. Mikroplaster filtreras bort till 100%.

Sawyer Mini har en livslängd på filtrering av cirka 400 000 liter vatten, vilket kommer att räcka så länge du lever.

Vattenreningstabletter från Katadyn

Ett alternativ till filter är reningstabletter. Det kan man använda om det inte är kraftigt smutsat vatten och det är eventuella bakterier eller parasiter man vill ta kål på. Vattnet filtreras ju inte men ger skydd mot vattenburna smittor.

Katadyn Micropur vattenreningstablett

En riktig klassiker inom detta är Katadyn Micropur som är bygger på ämnet klordioxid. Just det ämnet tar även kål på besvärliga Cryptosporidium. En nackdel är att vattnet kommer få en klorsmak.

Att använda till exempel Katadyn vattenreningstablett är superenkelt. Man stoppar helt enkelt bara ner en tablett i en liter vatten och låter det verka i 30 minuter.