Familjetält för 4 personer

Det här är en introduktion till familjetält för fyra personer – två vuxna med två barn. Vi tittar både på lätta vandringstält men också familjetälten gjorda för camping. Det är lite olika kravspecifikation hos tältare på fjällvandring mot på en camping.

Det är vanligt att en familj består av två vuxna och två barn och därför kallar man också 4-manna tält ofta för familjetält. Självklart finns det flera andra storlekar på familjer och man kan ju även vandra fyra vuxna och sova i samma fyrmannatält.

Fyrmannatält för fjällvandring

För fjällvandring är ett lätt tält som tar liten plats och inte väger för mycket viktigt. Det är också viktigt att tältet klarar fjällvädret som kan vara omväxlande blött, soligt, vindstilla och blåsigt. Därför är fjälltält för fyra personer oftast dyrare än motsvarande storlek för en campingplats.

Fjälltält för fyra personer finns både som tunneltält och kupoltält, som var för sig har sina för- och nackdelar. Det vanligaste är att tälten i den här storleken har ett ”sovrum” och en absid i vilken man kan förvara sin packning skyddad mot regn.

Bergans Kompakt 4 familjetält
Bergans Kompakt 4 familjetält

Det har gått över 10 år sedan vi köpte vårt första fjälltält och det håller än idag. Då föll valet på norska märket Bergans och deras Kompakt 4. Motsvarande modell heter idag Romsdal 4 och finns att köpa här.

Svenne, skribent på Fjallvandring.com

Välja mellan familjetält för 4 eller två tält för 2 personer?

Om man är fyra personer kan man välja att ha ett fyrmannatält eller två tvåmannatält. När man barn kan man då tänka sig att barnen sover i ett tält och de vuxna i ett annat. Eller så sover man barn med vuxen om det går att enas om vem som sover med vem.

En nackdel med att ha två 2-mannatält istället för ett familjetält (fyrmannatält) är att det totalt blir mer vikt att bära på. Ett fyrmannatält väger oftast mindre än vad två tvåmannatält gör tillsammans.

Tältet från Bergans, uppkallat efter den norska nationalparken Hardangervidda, och som rymmer 4 personer väger 3,8 kg medan 2×2 personers tält tillsammans blir 5,2 kg.

Fyrmannatält i premiumklassen

Om Bergans är mellanklassen och absolut funkar för de allra flesta så är nästa nivå premiumklassen. Här hittar man tillverkare som Hilleberg och Fjällräven. Priset är nästan det dubbla men kvalitén på materialen är bättre, det är helt klart så.

Fjällräven Abisko 4 Pers, blått tunnetält för fjällvandring

Abisko är ett 4-manna tält från Fjällräven som klarar alla säsonger på året, även vinter. Tältet väger 4,38 kg och har en vattenpelare på 3000 mm. Det finns dubbla ingångar och dubbla absider vilket är bra om man har mycket packning som ska regnskyddas.

Hilleberg Nallo 4 GT, fyrmannatält rött

Nallo 4 GT är också ett premiumtält i samma storlek och det väger endast 3,6 kg trots att det lätt får plats fyra personer. Det är också klassat som ett allround tält för årets alla säsonger och det tillverkas av svenska Hilleberg the Tentmaker.

Campingtält för fyra personer

Till skillnad från fjälltält behöver campingtält inte vara lika minimalistiska i sin konstruktion på grund av kravet på lätt vikt. Campingtält kan vara mer ombonade och ge mer åt glampingkänslan.

Något som de däremot också måste ha är bra vattenpelare som kan stå emot regn och en golvduk som håller markfukt borta.

Till en campingplats kommer man oftast med bil och då kan man ju ha extra utrustning med sig som förtält, kamin och andra lyxgrejjer. Det är också här man kan se där nyare modellerna av uppblåsbara tält som blåses upp med luftpump.

Uppblåsbart fyrmannatält, familjetält från QUECHUA (decathlon)
Tält camping uppblåsbart Air Seconds 4.2 F&B 4-manna 2 sovrum

Familjetältet på bilden här ovanför kommer från märket Quechua som finns att köpa hos Decathlon. Det heter Air Seconds 4.2 och har två sovrum med plats för 2 personer i varje. I mitten finns ett allrum där man kan umgås och äta mat etc. I jämförelse med fjälltält är det verkligen lyx! Men det har sitt pris i form av att det väger 18,5 kg.

Det blåses upp med en helt vanlig luftpump som man också använder till luftmadrasser. Tältstagen tar inte lång tid att blåsa upp och det går nästan lika fort som att smälla upp ett pop up tält för 4 personer.


FAQ: Vanliga frågor om familjetält

Vad tycker ni om familjetält för 4 personer från Jula, Biltema och andra lågprisbutiker?

Det kan vara lockande att köpa ett billigt tält från någon av dessa butikskedjor. Det som skiljer dessa från varumärken med mer påkostade tält är flera saker. Det funkar att tälta med deras tält en torr och varm sommardag, när det inte blåser och allt är perfekt.

Ska du däremot ut på en fjällvandring kan du inte lita på vädret men behöver kunna lita på utrustningen. Det är då ett riktigt fjälltält visar sin kapacitet och att det är värt priset. Det märks också efter flera säsonger att det fortfarande kan leverera, medan det billiga tältet från Jula, Biltema eller Rusta har gett upp.


Relaterad läsning om tält

Märkt på:, ,