Familjetält för 4 personer

Ett rymligt familjetält gör övernattning med små barn extra mysigt. Det finns familjetälten gjorda för camping som är lite billigare och så finns det fjälltält för familj. Priset på fjälltälten är ofta högre då det ställs högre krav på material och tålighet.

När vi valde ut vårt familjetält gjorde vi det för att gå i fjällen med det. En familj på två barn och två vuxna kan välja på fyrmanna eller femmanna tält. För fjällvandring är det viktigt att tältet går att packa ihop bra och är tillräckligt kompakt och lätt att bära för en person.

Så valde jag ut familjetältet till oss

Det finns enormt många olika tält för olika ändamål och i olika prisklasser. När jag skulle köpa ett tält hade jag ett antal kriterier att utgå från.

  • Plats för 4 personer
  • Klara regn (ha tillräckligt hög vattenpelare)
  • Släppa ut fukt (tältduk som andas)
  • Ha bra plats för packning (absid)
Bergans Kompakt 4 familjetält
Bergans Kompakt 4 familjetält

Vi köpte vårt första fjälltält online från Outnorth.se. Valet föll på norska märket Bergans och deras Kompakt 4.

1 familjetält för 4 eller 2 tält för 2 personer?

Vi är fyra personer i familjen, 2 barn och 2 vuxna. Vi skulle ha kunnat köpa två stycken 2-mannatält men en sak som avgjorde till 4-mannatältets fördel var vikten. När man vandrar i fjällen i grupp är det vettigt att räkna totalvikt för hela gruppen. Ett familjetält för 4 personer väger i regel mindre än 2 stycken tvåmannatält.

Millimeter vattenpelare

Ett nytt begrepp för mig var måttet ”mm vattenpelare”. Det är ett mått som används för att beskriva ett materials täthet mot tryck från vatten. Det används till exempel för kläder och tält och beskriver då motståndskraften mot det dynamiska tryck som regndroppar skapar vid anslag mot materialet.

Om det regnar kraftigt vill man att regnet ska hållas ute och inte tränga igenom tältduken. Efter att ha frågat runt lite har jag kommit fram till att en vattenpelare på minst 3000 mm är att rekommendera för fjällvandring. Ett sånt tält är motståndskraftigt mot regn och kan kallas för regntätt. Riktigt billiga tält som kan köpas på t.ex. Clas Ohlson eller Biltema har för dålig vattenpelare och sällan dubbla tältdukar.

Tältet ska andas

När man har vandrat en hel dag i fjällen har man kanske blöta kläder och är svettig. Under tiden man vilar i tältet bör man se till att torka allt som blivit blött och då är det viktigt att fukt släpps ut. Varje andetag innehåller också vatten, som kan kondensera då det möter en kall yta.

Har man ett tält med bara en tältduk är risken stor att vatten kondenserar på tältduken och det tar inte lång stund förrän det börjar droppa inne i tältet, trots soligt och fint väder utanför.

Av dessa anledningar ville jag ha ett tält som håller tätt utifrån genom yttertältet och som samtidigt har bra andningsegenskaper genom ett bra innertält.

Absid för förvaring av packning

Om alla kan bära packning innebär det att en familj på fyra har 2 st stora ryggsäckar och 2 mindre barnryggsäckar. Att förvara ryggsäckarna inne i tältet där vi sover kan vara bökigt. Därför är det bra med en yta utanför sovdelen men ändå under tältduken. Detta område kallas för absid och Bergans Kompakt 4 har en stor sån.

Om du vill läsa mer har du här förslag på läsning:

Märkt på:, ,