Pannlampor för vandring

En pannlampa för vandring är en bra utrustning att ha i packningen. Även om det är väldigt ljusa sommarnätter i de svenska fjällen så kan du behöva en bra pannlampa ibland.

En fördel för pannlampan jämfört med ficklampa eller mobilens lampa är att du har båda händerna fria. Pannlampans fördel blir mest påtaglig när du är själv och inte kan be någon annan hålla i en ficklampa.

Pannlampa lyser upp tältet

Att lägga en ficklampa på marken eller hänga upp den i tältet funkar såklart också. Pannlampans ljus kan du däremot enklare rikta samtidigt som du håller på med annat och har båda händerna fulla.

Köpa pannlampa för fjällvandring

Utbudet av pannlampor är väldigt, väldigt stort och det finns lampor i ett brett prisspann. Vad som är bästa köpet av pannlampa för din fjällvandring beror såklart på vad du har för behov och hur mycket pengar du är villig att lägga.

De funktioner som du bör känna till och välja pannlampa utifrån är batteritid och ljusstyrka. En tumregel är att ju bättre funktionalitet du vill ha, desto mer kostar lampan. Så första steget blir att du tänker igenom vad du vill att din pannlampa ska klara av.

Fjällvandrare med pannlampa på huvudet

Pannlampans batteritid

Om du ska vandra en kort tur och tälta en natt behöver du bara några timmars batteritid. Ska du däremot vara ute flera nätter och inte har tillgång till laddning är det bra om batterikapaciteten på pannlampan är hög.

Hur länge du kan lysa med din pannlampa beror på hur mycket ljusstyrka du väljer att ta ut. Ett ledljus drar mindre ström än vad maximal lumen gör. Därför är det bra om pannlampans belysning går att justera i olika ljusnivåer.

Temperaturen påverkar också batteritiden så beroende på vädret kommer din pannlampa att lysa olika länge.

På de flesta pannlampor kan du byta batteriet och använda extrabatterier. En del fungerar med vanliga AA- eller AAA-batterier medan andra tillverkare har sina egna pannlampsbatterier.

Batterier till pannlampor

Ett alternativ är att du bär med dig en powerbank, en dynamo med vevladdning eller solceller. Då kan du ladda upp ditt pannlampsbatteri med solens hjälp dagtid eller med vevladdaren och din muskelkraft när som helst på dygnet.

Pannlampors ljusstyrka

Vi tycker att 300-400 lumen räcker gott och väl på en pannlampa för friluftsliv. Det blir bara onödigt dyrt med en starkare lampa som klarar över 1000 lumen.

En lagom prisklass på pannlampa för vandring är kring 500-800 kr och där kan vi rekommendera Silva och deras produktserier som heter Explore och Scout. Vi gissar att här finns flera lampor som skulle ranka högt i en lista bland mest lumen för pengarna.

Silva Explore 4 pannlampa
Silva Explore 4, vattentät pannlampa med 400 lumen

Silva Explore 4 drivs på 3x AAA-batterier medan Silva Explore 4RC har ett uppladdningsbart batteri. Båda modellerna är helt vattentäta pannlampor med IPX7-klassning och ger 400 lumen.

En bra funktion är strömsparläget som ger låga 10 lumen men drar väldigt lite batteri. I det läget ger pannlampan tillräckligt med ljus för att kunna läsa inne i tältet.

Brinntider pannlampa Silva Explore 4
Brinntider på Silva Explore 4 pannlampa

Riktlinjer för bästa pannlampan till vandring

  • Minst 300 lumen
  • Batteritid på 3-5 timmar (för en tältnatt)
  • Vattentäthet enligt IPX7-klassning