Smidiga pannlampor för vandring

En pannlampa är en bra utrustning att ha med sig på vandringen. Även om det är väldigt ljust under sommarnatten i de svenska fjällen så kan man behöva pannlampan ibland.

Pannlampa har den fördelen att man har båda händerna fria medans man stökar runt. Det blir mest påtagligt när man är själv eftersom man då inte kan be någon annan hålla i ficklampan.

Att lägga en ficklampa på marken eller hänga upp den i tältet funkar såklart också. Men med pannlampan kan man rikta ljuset mycket enklare samtidigt som man arbetar med händerna.

Utbudet av pannlampor är väldigt, väldigt stort och det finns lampor i ett brett prisspann. Vad som är bästa köpet beror såklart på vad du har för behov och hur mycket pengar du är villig att lägga.

Det finns några tumregler och det är att ju mer funktionalitet man vill ha, desto högre blir prislappen. Så första steget blir att du tänker igenom vad du vill att din pannlampa ska klara av.

En pannlampas batteritid

Om man ska vara ute endast en kväll eller en natt så behöver man kanske bara nån timmes batteritid. Ska man däremot vara ute flera nätter och inte har tillgång till laddning är det bra om batterikapaciteten på pannlampan är hög.

Hur länge man kan lysa med sin pannlampa beror på hur mycket ljusstyrka man väljer att ta ut. Ett ledljus drar mindre ström än vad maximal lumen gör. Därför är det bra om pannlampans belysning går att justera i olika ljusnivåer.

Temperaturen påverkar också brinntiden på batterier så beroende på vädret kommer din pannlampa att lysa olika länge.

De flesta pannlampor har möjligheten att man kan byta batteriet och använda extrabatterier. En del fungerar med vanliga AA- eller AAA-batterier medan andra tillverkare har sina egna pannlampsbatterier.

Ett alternativ är att bära med sig en powerbank eller en dynamo med vevladdning eller solceller. Då kan man försöka ladda upp sitt pannlampsbatteri på egen hand med solens hjälp dagtid eller med vevladdaren och muskelkraft.

Ljusstyrka

Vi tycker att 300-400 lumen räcker gott och väl på en pannlampa för friluftsliv. Det blir bara onödigt dyrt med en starkare lampa som klarar över 1000 lumen.

En lagom prisklass är kring 500-800 kr och där kan vi rekommendera Silva och deras produktserier som heter Explore och Scout. Vi gissar att här finns flera lampor som skulle ranka högt i en lista bland mest lumen för pengarna.

Silva Explore 4 pannlampa
Silva Explore 4, vattentät pannlampa med 400 lumen

Explore 4 drivs på 3x AAA-batterier medan 4RC har ett uppladdningsbart batteri. Båda modellerna är helt vattentäta med IPX7-klassning och ger 400 lumen.

En bra funktion är strömsparläget som ger låga 10 lumen men drar väldigt lite batteri. Det är tillräckligt med ljus för att kunna läsa inne i tältet.

Brinntider pannlampa Silva Explore 4
Brinntider på Silva Explore 4 pannlampa