Överlevnadskit

Egentligen är överlevnadskit något som alla borde ha hemma, på resa, i skogen och på fjället. Sakerna som ingår i ett överlevnadskit kan komma väl till hands när man minst anar det som vid strömavbrott, kraftigt oväder eller om bilen går sönder mitt ute i ingenstans. Det ingår i vad som brukar kallas för krisberedskap.

man gör upp eld

Det finns flera färdiga såna här kit att köpa och de innehåller lite olika saker. De kan ibland kallas för Bug out bags, strömavbrottslåda eller överlevnadsask.

Vissa kit är ihopsatta för att ha hemma vid nödfall, andra speciellt för vinteröverlevnad och några avsedda för vandring. Den som ska på fjällvandring eller överleva i skogen behöver inte samma saker som vid längre krissituationer i hemmet.

Överlevnadsteknik

Det som är gemensamt för all överlevnad är samma oavsett var man befinner sig. Den kunskap vi behöver kallas för överlevnadsteknik och det är viktigt att veta vilka metoder som behövs i olika nödsituationer.

Det grundläggande vi behöver är:

  • luft
  • skydd och värme
  • vatten
  • mat

Det finns en minnesregel som brukar kallas för 3-regeln och det är att ovan punkter måste uppfyllas inom 3 minuter, timmar, dagar, veckor. Vi klarar oss maximalt 3 minuter utan luft, 3 timmar utan skydd mot nedkylning, 3 dagar utan vatten och 3 veckor utan mat.

3-regeln för överlevnad

Det är de förutsättningarna som råder och något vi måste se till uppfylls för att hålla homeostas – kroppens förmåga till funktionsstabilitet. Därför blir det primärt detta som ett överlevnadskit ska lösa – resten är lyx!

Minimala överlevnadskittet

För vandring på fjället eller i skogen vill man definitivt inte bära på en massa tunga prylar. Därför är det bra att kittet är väl genomtänkt och bara består av det mest nödvändiga.

överlevnadskit mini

Med de här sakerna kan man uppfylla kroppens behov av vätska, värme och stoppa blödning. Visselpipan är bra för att kunna signalera högt ifall man behöver hjälp och inte kan röra sig.

Färdiga krispaket och krislådor finns att beställa på nätet. Vi har hittat många bra på experten The General Prepper men även hos friluftsbutiken Outnorth kategori Krisberedskap.

Nätapotek brukar ha kit med första-förband. Cederroth 4-in-1 är ett exempel som innehåller en steril kompress och två sterila, elastiska bindor för att stoppa blödning. Kan köpas hos Apoteket.

Cederroth har för övrigt många bra första-hjälpen-kit och Apoteket har flera av de i sin nätbutik.

Kompletterat kit för överlevnad

Den som vill ha lite mer lyx – bättre skydd, behagligare värme och hjälpmedel för navigering kan komplettera sitt kit med fler saker.

För värme och matlagning är det bra att kunna göra upp eld med tändstål. Stålets fördel mot tändstickor är att det funkar även om det är blött. Tamponger tar otroligt liten plats och fattar snabbt eld vid gnistorna från tändstålet.

Man kan navigera med hjälp av solen eller använda naturliga spår och följa vattendrag. En kompass ger dock större säkerhet i att hålla rätt kurs, men kräver samtidigt att man har koll på vilket håll man ska.

Kniven kommer till pass i många olika situationer. Det kan vara för att tälja flis eller småpinnar till elden eller skära till kvistar och granruskor för att bygga skydd.

Morakniv Bushcraft Survival, kniv med tändstål
Morakniv Bushcraft Survival med integrerat tändstål. Säljs hos Outnorth till ord.pris 695 kr.

Knivtypen som vi tycker är bäst är den med fast blad. Fällknivar är inte lika tåliga och kan vara en falsk trygghet ifall den inte går att fälla ut. En fällkniv som inte går att fälla ut med en hand blir verkningslös om du skadat andra armen eller handen.

Prylnördar tycker om såna där schweiziska arméknivar med massor av verktyg på. Visst, det kan finnas tillfällen då en sågtandad kniv är bättre än en vanlig. Men allvarligt talat så är det sällan man behöver en korkskruv, flasköppnare eller tandpetare för överlevnad.

Överlevnadsmat

Om du läst så här långt och varit uppmärksam har vi hittills inte tipsat om mat och prylar för matlagning än. Det är för att mat kommer långt ner på listan över saker vi behöver i nödsituationer i ett akut överlevnadskitt.

Vår kropp kan klara sig väldigt länge utan mat. Enligt 3-regeln för överlevnad är maten på sista plats och det är upp till 3 veckor vi kan leva utan mat.

Fett är kroppens energilager som håller längst. Om du tycker att du börjar bli trött, hängig och lite sur när du inte fått mat är det för att kolhydraterna börjar ta slut. Hjärnan funkar bäst på glukos som energikälla men kan fungera på ketonkroppar från fettmetabolism.

granskott, överlevnadsmat, rik på c-vitamin

Om man hamnar i en nödsituation ute i fält kan det finnas mat att äta ur skogens skafferi. Då gäller det att veta vad som är ätbart och att det är rätt säsong för att hitta det. En bra sajt för dig som vill lära dig mer om ätliga växter i naturen är Skogsskafferiet.

Överlevnadsmat som man kan bära med sig är frystorkat, nötter och gryn. De har låg vikt i förhållande till energimängd. Med tillgång till vatten kan man tillaga de enkelt och snabbt.

Matförråd och prepping i hemmet

Prepping har fått ett uppsving sen SVT sände programmet ”Nedsläckt land” och MSB skickade ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. Tipsen på matförråd för överlevnad där är mest fokuserad på hemmet.

Där tar de upp vikten av att alltid ha extra mat hemma för överlevnad. De listar saker som potatis, ägg, bröd, havredryck, konserver och kaffe. Om man kokar ner detta till absolut akut kris och överlevnad så är det ju inte mycket av det där som går att bära med sig på en vandring.

Det är saker man kan förvara i hemmet, fritidshuset och kanske i en överlevnadsask (låda) i bilen för längre resor.