Egentligen är överlevnadskit något som alla, alltid borde ha hemma men vi har lagt fokus på saker som är bra för överlevnad i skogen och på fjället. Sakerna som ingår i våra förslag på kit kan dock komma till användning hemma vid strömavbrott, kraftigt oväder eller på resa om bilen går sönder mitt ute i ingenstans. Såna här typer av prylar är vad som brukar ingå i överlevnadsask enligt rekommendation för krisberedskap.
Kit med prylar för överlevnadsteknik
Det som är gemensamt för alla beredskapslådor är att trygga en människas överlevnad. Innehållet bygger på den kunskap som finns kring överlevnadsteknik och vad som behövs i en nödsituation.
Det grundläggande alla människor behöver är:
- luft
- skydd och värme
- vatten
- mat
Det finns en minnesregel som brukar kallas för 3-regeln och det är att ovan punkter måste uppfyllas inom 3 minuter, 3 timmar, 3 dagar och 3 veckor.
Kroppen behöver syre och kan inte vara utan den i längre än cirka tre minuter. Nedkylning är nästa hot och får vi inte värme kan tre timmar i kyla vara förödande. Det finns vätska i kroppen som kan hålla alla funktioner igång i maximalt tre dygn. Beroende på hur mycket reservenergi som finns lagrat klarar sig de allra flesta utan mat i upp till tre veckor.
Det är de här förutsättningarna som gäller för överlevnad och att uppehålla så kallad homeostas – kroppens förmåga till funktionsstabilitet. Därför blir det primärt detta som ett överlevnadskit ska lösa – resten är lyx!
Den minimala överlevnadsasken
För vandring på fjället eller i skogen vill du definitivt inte bära på en massa tunga prylar. Därför är det bra att bara välja ut de absolut nödvändigaste prylarna och få plats med de i en liten överlevnadsask.
- vattenreningskit
- räddningsfilt (nödfilt)
- första förband
- visselpipa
Med de här sakerna kan du uppfylla kroppens behov av vätska, värme och stoppa blödning. Visselpipan är bra för att kunna signalera högt ifall du behöver hjälp och inte kan röra dig.
Färdiga krispaket och krislådor finns att beställa på nätet. Vi har hittat många bra på experten Beredd men även hos friluftsbutiken Outnorth kategori Krisberedskap.
Nätapotek brukar ha kit med första-förband. Cederroth är ett exempel på tillverkare som har kit med sterila kompresser elastiska bindor med mera för att stoppa blödning.
Ett enkelt kit har också tagit fram med vevradio och vattenrening. Radion har också lampa, USB-uttag och solceller. Vattenreningen består av ett filter och en slang.
Kompletterat kit för överlevnad
Den som vill ha mer lyx: bättre skydd, behagligare värme och hjälpmedel för navigering kan komplettera sitt kit med fler saker.
- tändstål och tamponger
- kompass
- kniv
- pannlampa
För värme och matlagning är det bra att kunna göra upp eld med tändstål. Stålets fördel mot tändstickor är att det funkar även om det är blött. Tamponger tar otroligt liten plats och fattar snabbt eld vid gnistorna från tändstålet.
Du kan lära dig navigera med hjälp av solen eller använda naturliga spår och följa vattendrag. En kompass ger dock större säkerhet i att hålla rätt kurs, men kräver samtidigt att du har koll på vilket håll du ska.
Kniven kommer till pass i många olika situationer. Det kan vara för att tälja flis eller småpinnar till elden eller skära till kvistar och granruskor för att bygga skydd.
Knivtypen som vi tycker är bäst är den med fast blad. Fällknivar är inte lika tåliga och kan vara en falsk trygghet ifall den inte går att fälla ut. En fällkniv som inte går att fälla ut med en hand blir verkningslös om du skadat andra armen eller handen.
Prylnördar tycker om såna där schweiziska arméknivar med massor av verktyg på. Visst, det kan finnas tillfällen då en sågtandad kniv är bättre än en vanlig. Men allvarligt talat så är det sällan du behöver en korkskruv, flasköppnare eller tandpetare för överlevnad.
Överlevnadsmat
Om du läst så här långt och varit uppmärksam har vi hittills inte tipsat om mat och prylar för matlagning än. Det är för att mat kommer långt ner på listan över saker vi behöver i nödsituationer i ett akut överlevnadskitt.
Vår kropp kan klara sig väldigt länge utan mat. Enligt 3-regeln för överlevnad är maten på sista plats och det är upp till 3 veckor vi kan leva utan mat.
Fett är kroppens energilager som håller längst. Om du tycker att du börjar bli trött, hängig och lite sur när du inte fått mat är det för att kolhydraterna börjar ta slut. Hjärnan funkar bäst på glukos som energikälla men kan fungera på ketonkroppar från fettmetabolism.
Om man hamnar i en nödsituation ute i fält kan det finnas mat att äta ur skogens skafferi. Då gäller det att veta vad som är ätbart och att det är rätt säsong för att hitta det. En bra sajt för dig som vill lära dig mer om ätliga växter i naturen är Skogsskafferiet.
Överlevnadsmat som man kan bära med sig är frystorkat, nötter och gryn. De har låg vikt i förhållande till energimängd. Med tillgång till vatten kan man tillaga de enkelt och snabbt.
Matförråd, prepping och överlevnadslåda till hemmet
Prepping har fått ett uppsving sen SVT sände programmet ”Nedsläckt land” och MSB skickade ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. Tipsen på matförråd för överlevnad där är mest fokuserad på hemmet.
Där tar de upp vikten av att alltid ha extra mat hemma för överlevnad, så att man kan klara sig i upp till en vecka. De listar saker som potatis, ägg, bröd, havredryck, konserver och kaffe. Om vi kokar ner detta till absolut akut kris och överlevnad så är det ju inte mycket av det där som går att bära med sig på vandring.
Det är saker du kan förvara i hemmet, fritidshuset och kanske i en överlevnadslåda du kan packa in i bilen. De tar även upp tipset om en bra vevladdad radio för att kunna ta del av viktig krisinformation via P4s radiofrekvens. Väljer du en modell som också har USB-uttag, solceller och inbyggd powerbank har du en bra nödladdare till mobilen eller andra prylar.
Tillgång till vatten är också viktigt. Det är något vi tar så för givet när allt fungerar men det krävs ju elektricitet för att leverera vatten ut till hushållen. Vattenledningstrycket som pressar ut vattnet kommer sig av de vattentorn vi har i våra samhällen.
För att fylla vattentornen krävs el och om elen slås ut kommer det inte komma något vatten ur kranen längre. Då är det bra att ha tillgång till antingen en färdigfylld vattendunk eller ha möjlighet att rena vatten från sjöar eller bäckar. Ett vattenreningsfilter eller vattenreningstabletter kommer då till bra användning.