Nödladdare

Elberoendet har nog aldrig varit så stort som det är just nu. Behovet lär också bli än större i takt med elektrifiering av vårt samhälle och detta öppnar för sårbarheter som vi kan försöka begränsa. Att ha tillgång till nödladdare för olika saker är ett sådant och vi går igenom nödladdarna som vi kan ha bruk för i vardagen och på fritiden. Är dynamo, solceller eller powerbank bäst?

nödladdare för mobilen

Eftersom det här är en sajt med fokus på friluftsliv, vandring och mest fjällvandring så kommer vi inte beröra nödladdare till elbil eller andra saker som kräver mycket ström. Vi har fokus på de små och smidiga nödladdarna som kan ladda mobiler, GPS-klockor och ficklampor. Saker som vi kan ha nytta av ute i naturen.

Nödladdare med vev

En typ av nödladdare som man alltid vet kommer att ge ström när man behöver det är den vevdrivna nödladdaren. Ett handtag vevas runt som då driver en dynamo från vilket det genereras ström.

nödladdare med vev

Den strömmen kan sedan ladda ett inbyggt batteri i själva dynamoladdaren men också direkt föras över till en annan enhet för strömlagring, till exempel en powerbank eller mobilbatteriet.

Nödladdare med solceller

Det har sina fördelar att kunna skapa ström passivt, utan att behöva veva och veva. Av den anledningen kan det vara mycket värt att ha en nödladdare med solceller på. Den kan man ha liggandes utomhus under dagtid och sedan kunna använda strömmen på kvällen/natten.

Linocell solcellsladdare till mobiler med mera
Linocell har flera olika modeller av solcellsdrivna powerbanks, bra som nödladdare för mobilen.

Kombinerade modeller med både dynamovev och solceller finns såklart att köpa. Hur mycket laddning man kan få ut är begränsad till storleken på solcellspanelen. De små, portabla nödladdarna är ju tänkt att kunna bäras i ryggsäcken på vandring och ger dålig effekt.

Det finns utvikbara solpaneler man kan hänga utanpå ryggsäcken och de ger absolut tillräckligt för att kunna ladda upp både mobilen och en extra powerbank på några timmar i solen.

Eceen ryggsäck med 20W solpanel
Den här ryggsäcken med solpanel kommer från Solarcamp. Vi använder den som dagsryggsäck till vardags och solpanelen kan man fästa enkelt med en karbinhake.

Ladda mobilen med nödladdare

En av våra allra käraste ägodelar är mobiltelefonen och det kanske inte är så konstigt när vi har så mycket av våra liv inuti den. När man pratar om nödladdare så är det primärt mobilen som de flesta tänker att de skulle behöva nödladda.

Det går utmärkt att ladda sin mobil med både vevladdaren, solcellsladdaren och en förladdad powerbank. Tänk på att kontrollera så att du har rätt uttag som passar till din laddarkabel. USB-A och USB-C är de vanligaste uttagen man hittar och skulle det inte matcha finns det adaptrar som konverterar emellan.

xtorm powerbank med tre usb-uttag (2 USB-A, 1 USB-C)
Xtorm powerbank med 3 st USB-uttag för laddning av tre mobiler samtidigt.
Läs mer hos Kjell & Company

De senare modellerna av till exempel iPhone och Samsung har USB-C, vilket ger en mycket snabbare laddningshastighet. Om ni är flera personer som vill kunna ladda era mobiler, kolla vad de har för uttag. Olika nödladdare har lite olika möjligheter till laddning av flera enheter samtidigt.

Vissa bra nödladdare har flera uttag och ger lika mycket ström till båda medan andra av lite sämre kvalité halverar effekten när man ploppat in två stycken samtidigt. Vems mobil är då viktigast att nödladda?