Vandringsskor

Under en fjällvandring eller skogsvandring tar vi väldigt många steg. Att då ha bra vandringsskor är viktigt för att vandringen ska bli så njutbar och trevlig som möjligt. Då vandringsskor är anpassade för just vandring är det viktigt att inte välja löparskor istället. Vandringsskor har en annan konstruktion och andra material vilket gör dem bättre anpassade för vandring.

Lätta vandringsskor
Lätta vandringsskor

Olika typer av vandringsskor

Det finns olika typer av vandringsskor beroende på underlag och terräng. Fjällvandring innebär ofta lite mer utmanande underlag och man kan behöva en sko med bra grepp. I skogen vandrar man ofta på mindre stigar och smalare stigar och då är det viktigt att ha en sko som är stabil. Längs flera vandringsleder kan det finnas olika underlag och då är det bra med en allround-sko.

Materialet i vandringsskorna är tåligt för att klara av diverse väder och underlag. Om du vandrar mycket i fuktiga miljöer finns det skor som andas bättre för att förhindra våtvarma fötter med risk för fotblåsor på vandringen.

Det är viktigt att välja rätt storlek på vandringsskorna. För att göra detta provar du skon och går några steg i den. Känner du att skon trycker mot någon del av foten eller känns otymplig så är det inte rätt storlek.

Vandringsskor ska vara bekväma nog att ha på sig en hel dag utan att orsaka skav och sår. Tänk på att fötterna sväller ut en del under dagen och det bör finnas plats för det i skorna. En tumregel är att alltid välja minst en halv till en hel storlek större än vad fotens mått visar.

med barn på vandring
Med barn på vandringen

Om du vandrar mycket med barn är det viktigt att välja rätt vandringsskor för dem också. Barns fötter växer ofta snabbare än vuxnas och då kan det vara lockande att köpa en sko som är lite större men undvik alltför stora.

Vandringsskor för barn finns i olika storlekar och modeller. De flesta vandringsskor för barn har bra grepp och är vattentäta för att klara av diverse väder och underlag.

Tips på bra vandringsskor från kända skomärken

Haglöfs är en välkänd tillverkare av vandringsskor och har flera olika modeller för både vuxna och barn.

Här är tre vandringsskor från Haglöfs som rekommenderas för alla typer av vandringar.

Haglöfs LIM Mid Proof Eco vandringssko
Haglöfs LIM Mid Proof Eco: En bekväm vandringssko med bra geldämpning baktill och vattentät tack vare miljövänligt PROOF™ Eco-membran.
Haglöfs Skuta Vandringssko
Haglöfs Skuta: En tålig vandringssko med med bra stöd och bred framfot för extra komfort.Perfekt för vandringar i bergig terräng.
Haglöfs Duality AT2 med utbytbar mellansula
Haglöfs Duality AT2: En vandringssko med utbytbar mellansula som ger dig två skor i ett – en mjukare sko för vardaglig användning och en hårdare för tuff terräng eller tyngre packning.

Merrell, är också ett bra val när det kommer till vandringsskor, och här är en favorit av vandringssko från Merrell som du kan kolla in.

Merrell Moab 2 GTX vandringssko
Merrell Moab 2 GTX vandringssko: kombinerar hållbart skinn, en stödjande fotbädd och en greppsäker Vibram-yttersula.

Vad du väljer beror helt på dina egna behov och önskemål, men oavsett vilken vandringssko från Merrell eller Haglöfs du väljer så kan du vara säker på att du får en vandringssko av hög kvalitet.

Fynda vandringsskor på rea

När det kommer till vandringsutrustning är skor kanske det viktigast av allt men kan också kosta en hel del. Därför kan det vara bra att fynda exklusiva vandringsskor på rea.

Det finns flera ställen man kan köpa vandringsskorna på. Ett tips är att fynda i sportbutiker eller skobutiker som säljer outdoor-kläder och utrustning. Dessa butiker har ofta bra erbjudanden på vandringsskor och ibland har de utförsäljning eller kampanj.

Du kan också kolla in onlinebutiker som säljer vandringsutrustning. Det finns flera bra sajter där du kan hitta vandringsskor på rea. Titta runt och jämför priser för att hitta ett bra erbjudande.

Vandringsskorna med dubbar

Det finns många olika sorters vandringsskor med dubbar på marknaden. De flesta av dem är gjorda för att ge bra grepp i mjukt underlag men det finns även nackdelar med dessa skor. Här är några av fördelarna och nackdelarna med att använda vandringsskor med dubbar.

Fördelar:

* Vandringsskor med dubbar ger ett mycket bra grepp på mjukt underlag.

* De flesta vandringsskor med dubbar är bekväma och ger bra stöd.

Nackdelar:

* Vandringsskor med dubbar kan vara dyrare än vanliga vandringsskor.

* Flera vandringsskor med dubbar har hög vikt och kan vara tunga att bära.

Ett svenskt märke känt för sina dubbade skor med supergrepp på is är Icebug. De har en del intressanta modeller så därför har vi gjort en särskild genomgång av Icebug vandringsskor.

Låga vandringsskor

lätta vandringsstigar
På lätta vandringsstigar går låga vandringsskor bra att ha.

Ett par låga vandringsskor är lätta och bekväma att gå långa sträckor i. De flesta lågskor har en mjuk sula som ger bra dämpning för foten och är ofta luftiga och ventilerande. De är lätta att ta av och på, och har ofta bra grepp så att du inte ska glida omkring i dem. Låga vandringsskor är ett perfekt val för lättare vandringar, eller för att ha på dig när du reser.

Det finns dock lite nackdelar med låga vandringsskor. De ger inte så mycket stöd för foten, så om du upplever problem med trötta leder, knän och fötter kan det vara läge att investera i ett par mer rejäla vandringsskor. Låga vandringsskor är också lite mindre skyddande mot stenar och rötter, som kan skrapa och nöta på fotknölar eller smalben.

Så om du ska vandra på lite mer tekniskt terräng, eller bara vill ha lite mer stöd och skydd för dina fötter, kan det vara läge att gå upp till mellanhöga vandringsskor eller kraftigare vandringskängor.

En sak till som vi kan nämna är att om du vandrar i terräng med mycket grus, lera eller bitvis snö så är risken med låga vandringsskor hög att de kommer in småsten och blötsnö inuti skorna. Men, det kan du råda bot på med bra gaiters för vandring.