Damasker / Gaiters

Lera, grus och snö är saker vi inte vill ha in i våra vandringsskor eller vandringskängor. Även om kängorna med sina högre skaft skyddar mot det bättre än skor så kan man ha nytta av bra damasker, så kallade gaiters.

damasker utanpå vandringskängorna förhindrar grus att ta sig in
Damasker utanpå vandringskängorna förhindrar grus att ta sig in

Bästa gaiters för vandring

Tillverkarna av damasker har lite olika målgrupper med hur de valt att göra designen. En del är speciellt för löpning så som Salomon Gaiters men vi har valt att fokusera på de för vandring och särskilt fjällvandring.

Ett märke som gör bra vandringsprylar är Black Diamond och vi gillar deras Front Gaiter i Gore-Tex bäst. De tillverkas i tre olika storlekar; Small (39-41), Medium (41-43), Large (43-45). De är hellängdsdamasker och går upp till knäna där du drar åt med en dragsko. Längst ner finns en fotrem som ska gå under vandringskängorna.

Front Gaiter damasker i Goretex
Gaiters från Black Diamond

Tycker du att de är lite för dyra så kan vi tipsa om Outnorths eget märke som heter Urberg. Där finns ett par prisvärda damasker för cirka 250 kr i storlekar från 35 till 46.

Smidiga damasker att ta på och av

En viktig del i designen av bra damasker är att de smidigt går att ta på och av vid behov. Du ska välja såna som går att öppna upp och kan träs över skorna och sedan dra åt så de sitter tajt med en justerbar rem.

För att en gaiter ska skydda bra och inte glida upp har man alltid ett fäste som går under skon. Just den delen av designen kan försvåra av- och påtagandet men alternativet med att få in grus, snö och lera i skorna är mycket värre.