Vandra i Italien

Italien har ett varierande landskap med Alperna i norr och en lång kust mot Medelhavet i alla andra riktningar. Att vandra i Italien är det många som har på sin att-göra-lista någon gång i livet. Låt oss inspirera dig till att göra slag i saken och göra din vandring i Italien snart.

vandra i italien

Dolomiterna

I norra Italien finns bergen som av många anses vara de vackraste i världen. Dolomiterna ingår i bergskedjan Alperna och hit åker många för vandring, alpin skidåkning och längdskidåkning.

Det finns tre populära destinationer och det är Madonna di Campiglio, Val Gardena och Cortina d’Ampezzo. För fjällvandring är Val Gardena mest omfattande med ett väl utbyggt vandringssystem och det finns vandringsleder för olika nivåer.

Gran Paradiso nationalpark

I nordvästra Italien ligger Gran Paradiso nationalpark som grundades 1922 av kung Victor Emanuel II och uppkallades efter traktens högsta berg (4061 möh). Det finns många toppar i området och här är det mesta orört så det saknas en hel del infrastruktur.

Gran Paradiso breder ut sig i två regioner med Aostadalen i nordlig riktning och Piemonte åt söder. Man kan ta sig till dalgångarna via väg SP50 eller SR23.

Tour de Monte Rosa (TMR)

En klassisk vandringsled genom Alperna i Schweiz och Italien med båda höga pass, pittoreska byar och tysta dalgångar. Hela vandringen är 167 km och i bergsmassivet finns Schweiz högsta topp Dufourspitze som är hela 4 634 möh. Längs leden passerar man också imponerande Matterhorn med dess unika formation.

Det tar nånstans mellan 7-13 dagar att vandra hela sträckan och då ska 11 600 höjdmetrar avverkas. Börjar du i Italien är Alagna Valsesia en bra startpunkt och närmaste flygplats är då Milano. Den som börjar sin vandring i Schweiz brukar göra det i Zermatt.

Cinque Terre: vandring mellan fem byar

En ikonisk vandringsled som många förknippar med Italien är Cinque Terre där man vandrar mellan fem pittoreska byar. Byarna har varit näst intill otillgängliga förut men idag kan man nå de via tåg. Byarna du besöker när du vandrar Cinque Terre är; Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore.

Cinque Terre är också namnet på den nationalpark som ligger här och i den finns över 120 km vandringsleder fördelat på 48 olika leder. För att vandra mellan vissa av byarna krävs ett vandringskort (Cinque Terre Card) men i övrigt är det gratis access.

Även om det bitvis är brant är det inte nära tuff fjällvandring. Delsträckorna är ganska korta och du tar dig mellan byarna på en halvdag utan problem. Mellan Monterosso och Riomaggiore, som ligger längst från varandra, är det 15,8 km och en beräknad totaltid på 7 timmar.

Temavandringar i Italien