Vandring i Jämtlandsfjällen

Jämtlandsfjällen har många bra ställen för vandring. Vålådalen och Helags är populära besöksmål men det finns många fler fina vandringsleder. Den del av fjällen som är mest populärast för vandring är vad som brukar kallas för Jämtlandstriangeln.

Jämtlandstriangeln – en vandringsklassiker

Storulvåns fjällstation ligger på gränsen till kalfjället och är en populär startpunkt för fjällvandring i de jämtländska fjällen. Från Storulvån kan du vandra i en triangel mellan Sylarna och Blåhammaren. Dessa tre fjällstationer utgör den s.k. Jämtlandstriangeln.


Visa Jämtlandsfjällen på en större karta

Du kan antingen börja gå mot Blåhammaren eller så tar du vägen mot Sylarnas fjällstation. På Blåhammaren kan man avnjuta en 3-rätters middag varje dag kl 18.

Se till att starta i tid och håll rätt tempo om du inte vill missa en kulinarisk upplevelse mitt uppe på fjället.

Storulvån till Blåhammaren

Etapplängd: 12 km
Höjdskillnad: 370 m
Karta: Z6 eller Z52

Sträckan mellan Storulvån och Blåhammaren är 12 km. Utgår du från Storulvån börjar vandringen med 3 km i en dalgång innan du når upp förbi trädgränsen och en platå fram till Ulvåtjärns rastskydd.

Vid Ulvåtjärn finns en fin sandstrand, perfekt för en längre rast. Där finns också fina tältplatser och möjlighet att fiska för den som har köpt fiskekort.

Vidare på väg mot Blåhammarens fjällstation måste man kämpa med en seg och lång uppförsbacke innan man når nästa platå. Den totala höjdskillnaden på hela sträckan är 370 m.

Sommaren 2013 gick vi den här sträckan. Mina barn var då 4 respektive 7 år. Det gick jättebra upp till Ulvåtjärns rastskydd, där vi övernattade första natten.

Andra dagen skulle vi så här i efterhand ha nöjt oss och gått tillbaka till Storulvån… det var för jobbigt att gå hela vägen upp till Blåhammaren och humöret tröt fullständigt.

Efter en natt i tält på kalfjället ville barnen hem och gick hela vägen ner tillbaka till Storulvån utan stopp. Hemlängtan plockade fram extra krafter och de avverkade 12 km i ett svep. Måste ju motsvara ett maraton med en 4-årings små ben!

Storulvån till Sylarna

Etapplängd: 16 km
Höjdskillnad: 320 m
Karta: Z6

Längst in i fjällmassivet, nära norska gränsen, ligger Sylarna med spetsiga toppar. På väg mot Sylarna är dessa toppar ett riktmärke man ser från långt håll.

Vägen från Storulvån är svagt kuperad och lätt att vandra på. I blöta marker och över vattendrag går man på spänger eller på broar.

Tre kilometer från Storulvåns fjällstation korsar vandringsleden Lillulvån. Där går man över en härlig hängbro och det finns fina gräsytor för den som vill tälta.

De sista tre kilometrarna innan man når Sylarnas fjällstation är rejält uppför och kan kännas extra jobbiga eftersom man redan tillryggalagt 13 km innan.

Bro över fjällbäck

Sylarna till Blåhammaren

Etapplängd: 19 km
Höjdskillnad: 50 m
Karta: Z6

Uppe på kalfjället går det en vandringsled mellan de två fjällstationerna vid Sylarna och Blåhammaren. Längs leden är det lätt att känna sig liten då man omges av enormt vida vyer och höga bergstoppar på när och fjärran.

Har du kikare med dig kan du spana på norska vandrare eftersom gränsen till Norge endast är 5 km västerut.

Sträckan mellan Sylarna och Blåhammaren är 19 km och höjdskillnaden är endast 50 m. Det betyder dock inte att sträckan är helt platt.

De tre kilometrarna närmast fjällstationerna har bra lutning medan större delen av sträckan däremellan är helt platt.

Rastskydd finns längs sträckan vid Enkälen och vid Sylen. Enkälen ligger på halva sträckan och Sylen ligger precis där stigningen upp mot fjällstationen vid Sylarna tar vid.

Vila ut på STFs fjällstation i Storulvån

Boende Storulvån

När du kämpat dig runt triangeln och bott ute i tält kan det vara skönt att få fräscha upp sig, äta god mat och vila en natt i en skön säng. Unna dig en natt på Storulvåns fjällstation som drivs av STF. Se lista på svenska fjällstationer här.

Vandring på Södra Kungsleden med start i Storlien


I norra Jämtland startar (eller slutar) vad som kallas för den Södra Kungsleden. Leden sträcker sig genom den södra fjällregionen från Sälen i söder till Storlien i norr.

Totalt är sträckan 340 km och på vägen passerar man Blåhammaren, Sylarna, Njupeskär (Sveriges högsta vattenfall), Grövelsjön, Fulufjällets nationalpark och Transtrandsfjällen.

Storlien är populärt både sommar- och vintertid. Här har STF en fjällgård med boende och god mat.

Fler bra ställen att fjällvandra på i Jämtland


Vålådalens naturreservat

Karta: Z7 och Z6

Fjällen vid Vålådalen bjuder på många fina vandringsleder. I naturreservatet finns goda vandringsmöjligheter i lummig skogsterräng med fjällbjörkar, blöta myrar och karga kalfjäll.

Det finns ett helt nätverk av leder att välja på. Här kan man gå på dagsturer/helgturer och även vara på vandring i över en vecka och avverka uppemot 20 mil om man så önskar. Vi tycker området förtjänar en egen sida så läs mer om vandring i Vålådalen här.

Det är ganska mycket vandring i låglänt fjällterräng innan man kommer upp på kalfjället. Är det vindstilla, fuktigt och varmt så kan myggen vara lite besvärliga. Men håll ut!

Helags med topptur upp till 1797 möh

Etapplängd: 12 km
Höjdskillnad: 294 m + 713 m vid topptur
Karta: Z6 & Z8

Den högsta toppen i Jämtlandsfjällen heter Helags. Vid fjällets fot finns en fjällstation och dit man kan vandra för att ha som basläger inför en eventuell topptur. Om man tänkt sig bestiga toppen är det rekommenderat att avlägga minst 3 dagar totalt.

Till Helags kan man ta sig från Kläppen, en fjällvandring på cirka 12 km. Det går också att komma hit från Ljungdalen dit det finns bussförbindelse eller ända från Storulvån om man vandrar över Sylarna.

Utsikt från toppen av Helags ner mot glaciären.
Utsikt från toppen av Helags ner mot glaciären.

Från toppen av Helags kan man skåda ner mot den 600 meter långa glaciären som uppskattas ha en maximal tjocklek på 50 meter.

Hyra stuga i Jämtländska fjällen

Om du vill stanna ett par dagar i fjällen och ha tillgång till egen stuga finns det lite olika sätt att hyra boendet på. Du kan leta på olika sajter som blocket, airbnb eller andra sajter. En som är specifikt inriktad på just stughyror är Stugsommar.