Vandring i Vålådalen

Vålådalen är utgångspunkt för den som vill vandra i de jämtländska fjällen i Vålådalens naturreservat. Byn ligger vid Ottfjällets fot och bär på svensk idrottshistoria. Det var här som Gunder Hägg bodde och tränade. Fjällstationens grundare Gösta Olander förlade sina träningsläger i Vålådalen på 50-talet.

Idag är Vålådalen omtyckt av både elitidrottare och naturintresserade. Vintertid kommer många längdskidåkare hit för de fina träningsmöjligheterna och fjällentusiaster för härlig turåkning. De har som många andra anläggningar även investerat i en konstsnöanläggning.

Det finns över 50 km preparerade spår och skidskyttebana med 16 banor och belysning. 2014 invigdes en 5 kilometer lång rullskidbana där man kan träna skidåkning på sommaren, men också åka inlines eller rullstol. Den som vill prova på kan hyra utrustning.

Vålådalens naturreservat

Naturreservatet täcker en yta av 1180 km2 och inramas av fjäll i alla vädersträck. Vålådalen ligger vid södra foten av Ottfjället, dit man kan gå toppturer över dagen.

I väster finns Bunnerfjällen och sydväst Harjångsfjällen. Rakt söderut ligger Lunndörrsfjällen och mot öster reser sig Anarisfjällen och det lilla Hottögsfjället.

Vålådalens naturreservat är ett populärt område för vandring och bjuder på ståtliga fjäll som når över 1600 m.ö.h med frodiga dalgångar emellan. Naturen är omväxlande och man får vandra i lummig björkskog såväl som på vidsträckt kalfjäll.

Det finns mycket att uppleva i området tack vare den orörda naturen som rymmer ett rikt djur- och växtliv. Här finns till exempel fjällräv och järv och för botaniker finns flera olika arter av orkidéer att titta på.

Med utgångspunkt vid Vålådalens Fjällstation kan man göra både dagsturer och längre vandringar. Vandringslederna passar både för vuxna och barn.

Fjällkartor

Pyramiderna i Gröndalen, Vålådalsfjällen

Inlandsisen har lämnat många spår i Sverige men i Vålådalsfjällen finns unika lämningar som du inte kan hitta nån annanstans.  Här finns riktigt häftiga formationer som isälvsterrasser, dödisgropar och pyramider!

Avsmältningen ledde till att mängder av sten och grus rörde på sig och här i Gröndalen har det bildats spetsiga högar som påminner om pyramider. Du kan ta dig hit enklast från Vålådalen (ca 12 km) eller från Vallbo (ca 10 km).

Hit gick vi när jag var liten och jag tänker att jag ska återbesöka det nu i sommar med mina barn. De kommer dock säkert tycka det är tråkigt att man inte får klättra upp på pyramiderna.

Pyramiderna i Gröndalen, Vålådalens naturreservat, Jämtland.
Pyramiderna i Gröndalen, Vålådalens naturreservat, Jämtland.

Issjödalen

Om ditt mål är att se pyramiderna, se till att du inte missar de spännande och märkliga spåren i Issjödalen. Hela Gröndalsdeltat bildades när smältvattnet från inlandsisen rann längs Anarisfjällens nordsida.

Isblock lossnade och strandade i deltat. När sen blocken smälte formades gropar i gruset och kallas för dödisgropar. Se om du kan hitta de när du går genom deltat.

Förslag på vandringsturer i Vålådalsfjällen


Dagsturer på 1-10 km

Kläppen / Ottfjället
Etapplängd: 7 km t/r
Höjdskillnad: 665 m
Karta: Z7

Från Vålådalen utgår många fina vandringsleder och du kan gå flera olika turer bara över dagen. Vill du nå högre höjder rekommenderas en tur upp på Ottfjället.

Toppen ligger på 1265 m ö h men du behöver inte gå ända upp för att få en milsvid utsikt över Jämtlandsfjällen. Turen till Kläppen börjar vid fjällstationen och är ca 7 km t/r.

Nipan
Etapplängd: 4 km t/r
Karta: Z6

En kort men trevlig tur med fin utsikt är vandringsleden till Nipan. Du går i riktning mot Lunndörrstugan och viker av höger efter en hängbro. Turen är 4 km t/r.

Nulltjärn
Etapplängd: 8 km t/r
Karta: Z6

Om du följer leden mot Stensdalen kan du vika av mot Nulltjärn. Leden går i björkskog och tar dig efter 4 km till en fin sandstrand med vindskydd och grillplats. Vid tjärnen finns en sandstrand så ta ett dopp om du vill!

Längre dagsturer 10-20 km


Issjödalen & Pyramiderna

Etapplängd: 22 km t/r
Karta: Z6

Utgår du från Vålådalens fjällstation är en dagstur till Gröndalen och de spektakulära pyramiderna värt varenda meter. Det finns skyltning från ledcentralen i Vålådalen och sträckan är 22 km t/r.

Vill du ha lite kortare kan du ta bilen till Vallbo och starta där. Första delen går genom björkskog men när du närmar dig målet övergår det till kalfjäll.

Ottfjället vandring upp på toppar

Etapplängd: 12-14 km t/r

Den som vill ha pulshöjande vandring beger sig norrut från fjällstationen för att bestiga Ottfjällets toppar. Fjället har två toppar där den östra toppen är högst med sina 1265 möh.

Östra toppen på Ottfjället kommer först och det är ca 6 km vandring dit enkel väg. Lägg på 1 km om du vill ta båda topparna. Som en dagstur ger detta mellan 12-14 km t/r med ganska tuff fjällvandring.

Blanktjärnsrundan

Etapplängd: 12 km runt

Kanske en av de finaste vandringslederna som bjuder på många olika miljöer. Den är 12 km lång och går över myrar, genom urskog upp på branta rullstensåsar och förbi den sagolika Blanktjärn med sitt turkosa (smaragdgröna) vatten. Här kan man också se Jämtlands landskapsblomma Brunkulla.

Flerdagarstur i Vålådalsfjällen


Om du vill vandra flera dagar i Vålådalsfjällen kan du gå denna tur på rekommenderat 4 dagar. Du börjar och slutar vid fjällstationen och kan välja gå med- eller motsols. Det finns stugor på flera ställen men det går också bra att tälta i närheten.

Dag 1: Vålådalen – Stensdalen 13 km

I Stensdalen ligger vad som sägs vara Jämtlands vackraste fjällstugor. Här finns totalt 32 bäddar i stugor som ligger alldeles bredvid ån. Terrängen för att ta sig hit är lätt. Du vandrar i mestadels skog.

Ett litet tyngre parti är från ca 10-12 km. Från Stensdalen kan man vandra vidare mot Gåsen, Vålåstugorna eller tillbaka till Vålådalen.

Dag 2: Stensdalen – Vålåstugorna 13 km

Leden från Stensdalen till Vålåstugorna går på kanten av fjället där kalfjäll möter skog. Höjdskillnaden är bara 150 m från Stensdalens 750 möh till 900 m.

Dag 3: Vålåstugorna – Lunndörrsstugan 16 km

Vid Lunndörrens norra öppning ligger Lunndörrsstugan på 802 möh. Här finns också möjlighet att sova i någon av de 32 bäddarna. Det finns en vedeldad bastu för den som fryser och en kall tjärn för den som vill svalka sig. Från stugan går leder mot Vålåstugorna, Anarisstugan och tillbaka till Vålådalen.

Dag 4: Lunndörren  – Vålådalen 14 km

På vägen från Lunndörren tillbaka till Vålådalen går du genom ett unikt geologiskt område med tydliga lämningar från istiden. Det är här du kan skåda pyramiderna och dödisgropar från när stora isblock smälte för länge sen.

Förläng din vandring genom att gå mot Gåsen. Därifrån tar man sig också vidare mot Helags, Jämtlands högsta fjälltopp, och mot Sylarna och klassiska Jämtlandstriangeln.

Vålådalens fjällstation STF


boende ikon

Fjällstationen som drivs av STF har funnits sen 1923. Här finns 70 rum med drygt 220 sängplatser.

För fjällvandrare är stationen öppen från slutet av juni till slutet av september. Hit kommer många naturupplevare som vill vandra, fiska, cykla i fjällterräng, springa trails eller åka rullskidor.

» Här kan du kolla tillgängliga rum på Vålådalens Fjällstation

Stationen ligger på 600 m ö h, vid foten av Ottfjället och är start och mål för många fjällvandrare. Både vinter- och sommartid är det många som åker hit på träningsläger. Det finns några enstaka stugor i området men för att hitta och boka dessa får du leta på blocket, stugknuten eller airbnb.

mat ikon

I Olgas matsal kan man äta och fylla på depåerna med god mat. Där serveras buffé både till frukost, lunch och middag. I sporthallen kan man träna eller roa sig med en badmintonmatch.

Så tar du dig till Vålådalen


transport bil ikon

BIL
Om du kör bil och kommer från Östersund på väg E14 i riktning mot Åre så ska du svänga av i Undersåker. Där är skyltat Vålådalen och det är ca 30 km.

transport buss ikon

BUSS
Buss linje 562 går på vardagar mellan Järpen och Vålådalen och passerar Undersåker. Det går även att åka bussen på helgdagar men då måste du förbeställa dagen före. Lördagsturen körs endast under begränsade perioder vintertid och sommartid. Se Länstrafikens hemsida för mer information.

transport tåg ikon

TÅG
Med tåg kan du ta dig till Undersåker tågstation. Reser du från södra Sverige finns det nattåg som anländer i lagom tid för att du ska kunna börja vandra på morgonen. Från tågstationen kan du åka buss eller boka taxi (Taxi Åre).

Fler aktiviteter i Vålådalsfjällen

Förutom att vandra på sommaren och åka skidor på vintern erbjuder Vålådalen en hel del andra aktiviteter.

Fiske
Det finns många fina fiskevatten runt Vålådalen. För att få fiska måste du köpa fiskekort, vilket du kan göra i Vålådalen, Östra Vålådalen och i Fångåmon.

Där kan du också få bästa tipsen för bra fiskelycka. Mest lättillgängligt är Mellandalstjärn och Hästskotjärn dit du även kan ta barnen. Uppe på Ottfjället ligger Midaftonssjöarna där du kan sitta och titta ut på fjällvidderna medans du väntar på napp.

Lite tuffare tag är det i Storån men där kan du kämpa och dra upp lite större harr och öring.

De fiskarter du kan fånga är Öring, Röding, Harr. Gemensamt för alla fiskar i fjällmiljö är att de är skygga, så du måste smyga dig på fisken.

Vattnet är så klart så ett tips är att undvika stå med solen i ryggen så att din skugga kastar sig ut över vattnet. Bäst chans till napp är när vattenytan är lätt krusig och inte för mycket sol.

Cykling
Med mountainbike kan man cykla både på fjället och längs vandringslederna. Längs leden har fotgängare företräde så tänk på att visa hänsyn till fjällvandrare när du susar fram på dina två hjul.

Det är ganska tekniskt avancerat så god cykelvana med mountainbike är rekommenderat.


Externa länkar om Vålådalen