Dalafjällen

I Dalarna finns otroligt vacker natur både på låglandet och i fjällkedjan. Dalafjällen har flera populära platser dit många fjällvandrare kommer varje år – Idrefjäll, Sälen och Grövelsjön. Det är Grövelsjön som Fjällfararnas Gröna Band har en av sina ändpunkter.

Idrefjällen

Idre fjäll, Dalarna

Idre ligger i norra Dalarna och har både kalfjäll och fjällskog man kan vandra i. Det finns bra ledmarkeringar och svårighetsgraden kan varieras från Lätt till Svår. Dagsturer eller flerdagsvandringar är möjligt med raststugor för övernattning och gott om vindskydd.

För toppturer är det Nipfjället eller Städjan som lockar flest vandrare som vill få en vacker utsikt över Dalafjällen.

Grövelsjön

Grövelsjön, Dalarna

Nästan så nära den norska gränsen i norra Dalarna ligger Grövelsjön. Här finns en fjällstation på 816 möh, vid foten av Långfjället och med utsikt över de norska fjällen. På stationen finns restaurang, butik, café och kök för självhushållning. Fjällstationen har sommaröppet mellan 15 juni och 1 oktober.

Miltals med vandringsleder kring Grövelsjön finns precis utanför dörren och den som vill göra en riktigt lång vandring kan starta här för att gå hela det Gröna Bandet upp till Treriksröset.

Sälen

Mest känd som en vinterskidort men Sälen har faktiskt blivit mer och mer populärt resmål även på sommaren. Här finns gott om vandringsleder och stor satsning på MTB med långa turer men också häftiga downhillbanor.

Man kan ta liften upp på fjället och slippa de tyngsta höjdmetrarna för att komma upp och se de stora vidderna. Fina turer i Sälen är bland annat Syndalsturen, Storfjällsturen och Hundfjällsslingan. Det är i Sälen som Södra Kungsleden startar och går till Storlien i Jämtland (350 km).

Södra Kungsleden, Sälen
Södra Kungsleden startar med 2 km asfalterad led

Fulufjället

En nationalpark som många besöker om sommaren för vandring är Fulufjällets nationalpark. Här finns till exempel Sveriges högsta vattenfall att titta och lyssna på!