Dalafjällen

I Dalarna finns otroligt vacker natur både på låglandet och i fjällkedjan. Dalafjällen har flera populära platser dit många fjällvandrare kommer varje år – Idrefjäll, Sälen och Grövelsjön. Det är Grövelsjön som Fjällfararnas Gröna Band har en av sina ändpunkter.

Idrefjällen

Idre fjäll, Dalarna

Idre ligger i norra Dalarna och har både kalfjäll och fjällskog man kan vandra i. Det finns bra ledmarkeringar och svårighetsgraden kan varieras från Lätt till Svår. Dagsturer eller flerdagsvandringar är möjligt med raststugor för övernattning och gott om vindskydd.

För toppturer är det Nipfjället eller Städjan som lockar flest vandrare till Idre och de bjuds på en mycket vacker utsikt över Dalafjällen.

Grövelsjön

Grövelsjön, Dalarna

Nästan så nära den norska gränsen i norra Dalarna ligger Grövelsjön. Här finns en av STFs alla fjällstationer på 816 möh, vid foten av Långfjället och med utsikt över de norska fjällen. På stationen finns restaurang, butik, café och kök för självhushållning. Fjällstationen har sommaröppet mellan 15 juni och 1 oktober.

Miltals med vandringsleder kring Grövelsjön finns precis utanför dörren och den som vill göra en riktigt lång vandring kan starta här för att gå hela det Gröna Bandet upp till Treriksröset.

Sälen

Nog för att Sälen är mest känd som en vinterskidort men hit kommer många även på sommaren. Här finns gott om vandringsleder i naturreservatet som kallas Transtrandsfjällen. Några rekommenderade turer är Syndalsturen, Storfjällsturen och Hundfjällsslingan.

Sälenfjällen har också satsat stort på cykling med MTB i Lindvallen BikePark och det finns både långa turer på fjället samt häftiga downhillbanor med mycket action.

Du kan ta liften vid Gustavsbacken upp om du vill slippa de tunga höjdmetrarna för att blicka ut över de stora vidderna på kalfjället.

Södra Kungsleden, Sälen
Södra Kungsleden startar med 2 km asfalterad led

Det är i Sälen som den Södra Kungsleden startar och var den slutar beror på vem man frågar. De flesta svenska beskrivningar anser att den avslutas vid Grövelsjön på gränsen mot Härjedalen. I turistguider publicerade i Tyskland pratas det om Norra och Södra Kungsleden där den södra anses gå hela vägen till Storlien i Jämtland (350 km).

Fulufjället

En nationalpark som många besöker om sommaren för vandring är Fulufjällets nationalpark. Här finns till exempel Sveriges högsta vattenfall att titta och lyssna på!