Ramundberget

I Funäsfjällen, nästan så långt in i fjällmassivet man kommer, ligger Ramundberget. Det är en populär ort vintertid med skidåkning både utför och på längdskidor. När det är sommar kan man hitta många fina vandringsleder och även rida på islandshästar med guidade turer.

Mittåkläppen, vandringsled
Mittåkläppen

Vandringsleder från och till Ramundberget

Karta: Calazo Funäsfjällen | Calazo Storlien, Sylarna, Helags & Ramundberget

Det finns många fina vandringsleder som går från och till Ramundberget. Åt sydväst, bakom Ramundberget (Rieme), finns Långbrottfjället och Skenörsfjället med många bra fiskevatten mellan sig. Åt nordväst ligger Skarsfjället, Bullfjället och vid norska gränsen Skarvdörrsfjället.

Den som vill ta enklare dagsturer och hålla sig i låglänt terräng hittar leder mot Djupdalsvallen, Gammelgruvan. Från Ramundberget startar också Guldtur 1 som är en vacker vandringsslinga längs Ljusnan.

En väldigt populär dagstur är Guldtur 157 som går från Djupdalsvallen upp på Mittåkläppen. Den är 5 km och har en höjdskillnad på 340 m, så det kräver ändå en del kondition. Mittåkläppen reser sig upp ur fjällandskapet på ett majestätiskt sätt. Det är den du ser längst upp på sidan en vacker sommardag juli.

DagsturerDistansHöjdskillnad
Klinken – Tvärån16 km235 m
Gruvturen12 km230 m
Klinkenturen12 km30 m

Vill du utgå från Ramundberget och göra en längre tur eller flerdagstur kan du ta dig till:

  • Skardörren (Romboleden norrut)
  • Funäsdalen (Romboleden söderut)
  • Fjällnäs
  • Helags
  • Storulvån (63 km, 4 dagar)

Turskidåkning i Ramundberget

Vackert snölandskap i Ramundberget, Funäsfjällen
Vackert snölandskap i Ramundberget, Funäsfjällen

Att åka turskidor är vinterns motsvarighet till vandring och här i Ramundberget finns turskidåkning i världsklass. Man kan röra sig fram i ett vackert snötäckt landskap och växla mellan dalen och uppe på fjället.

Man kan utgå från byn Ramundberget men vill man komma åt andra områden i Funäsfjällen är det enkelt att byta startpunkt med en liten biltur först. Vill man få en enklare start kan man ta liften upp på fjället och spara krafterna till en topptur.

turskidåkare med hund på soligt kalfjäll
Turskidåkning med topptur

Det går bra att färdas med turskidor längs de långa, preparerade skidspåren också för den som inte vill ge sig ut längs leder eller utanför spåret. Guidad turskidåkning finns att boka genom Ramundbergets Alpina Drift AB som har duktiga guider och turer som utgår från Topsport-huset.

Boende

Det finns flera möjligheter till boende i Ramundberget med hotell, lägenhet, stugor, vandrarhem och camping. Centralt ligger Ramundbergets Fjällgård med ski-in/ski-out. Skarsvallen och Gruvgården är också populära boendeområden med fräscha lägenheter.

Så tar du dig till Ramundberget

Ramundberget ligger nästan där vägen slutar och hit kommer man med buss eller egen bil. Det finns okej med bussar som går till Funäsdalen och därifrån går buss 622 på sträckan Funäsdalen-Bruksvallarna-Ramundberget.

Vintertid finns det speciella skidbussar som tar skidåkare mellan de olika pistområdena. Du som åker från Stockholm kan hoppa på bussen Härjedalingen som går via Uppsala, Gävle ända till Ramundberget.

Har du elbil och behöver ladda finns det gott om laddplatser längs vägen och i Ramundberget hela 30 stolpar med 22kW.

Webbkamera från Ramundberget

Ramundbergets egen webbkamera, sänder live via Youtube.

Tväråfallet vandring med bad

En upplevelse som faller många i smaken är att vandra till Tväråfallet, även kallad Tväråpoolen. Den beskrivs som naturens egen jacuzzi och en varm sommardag är det otroligt skönt att svalka sig i poolen.

Startar du från Klinkenparkeringen är det totalt en sträcka på 16 km t/r och räkna med cirka 6 timmar. Den kallas även för Guldtur 19 Tvärån och längs vandringen ökar bruset från Tvärån ju längre uppströms man kommer.

Tväråfallet

Restauranger i Ramundberget

Efter en lång vandring vill man äta gott och fylla på sina energilager i kroppen. I Ramundberget finns det några olika restauranger:

RestaurangTyp av mat
Mor Britas (Hotell Fjällgården)Frukost, Lunch, Middag
Grytan Kök & Barlunch, middag, matiga mackor, gott fika
Tusen (vid Fjällgårdsbanans toppstation)Lunch och café
LanthandelnPizza, Mataffär
Mickelinas caféFika
ÖsjöstuganVåffelstuga

Vill du handla mat för att laga själv finns Lanthandelns lilla butik men det går också att beställa på ICA online och få maten levererad till ICA’s hämtskåp i Ramundberget.