Fjällnäs

Den sista byn du når i Funäsfjällen innan du kommer in i Norge är Fjällnäs. Här ligger Sveriges äldsta fjällhotell Fjällnäs est. 1882, som utsetts till en av jordens mest romantiska platser enligt Condé Nast Traveller.

Många hävdar att det var här som den svenska fjällturismen en gång började dit man åkte för att andas in superfrisk luft. På fjällhotellet finns idag Mii Gullo Spa, ett ställe att verkligen landa i nuet, finna stillhet och ro.

Det byggs nytt i Fjällnäs och en ny detaljplan med nya tomter vann laga kraft i början på 2024. Etapp 2 av den så kallade Fjällnäs Resort innebär byggnation på cirka 850 meters höjd, sluttandes med fantastisk utsikt mot Storvigelen (1582 möh).

Fler ställen att bo på i området är Strandgården och Fjällnäs Camping & Lodges, som också ligger på nersidan av väg 84 mot sjön Malmagen.

Strandgården i Fjällnäs, foto taget från Malmagen
Foto på Strandgården i Fjällnäs. Se fler bilder på Booking.com

Vandringsleder i Fjällnäs

Det finns allt från korta halvdagsturer för barnfamiljer, dagsturer för vuxna och leder som går mellan olika byar i Härjedalsfjällen. Några av de mest populära är:

VandringDistansHöjdmeter uppför
Fjällnäs – Bruksvallarna15,1 km363 m
Östra Kroktjärn runt (led 560)8,5 km180 m
Malmagsvålen runt (led 559)8 km180 m

Vanliga frågor om Fjällnäs

Vem äger Fjällnäs est 1882?

Varumärket Fjällnäs est 1882 tillhör aktiebolaget Fjällnäs Fastighets AB som ägs av familjen Bertmar. I koncernen ingår både Fjällnäs Resort AB och Fjällnäs Hotellfastigheter AB.

Finns det restauranger i Fjällnäs?

Ja, det finns möjlighet att äta mat i Restaurang Näset som ligger på hotellet Fjällnäs est 1882.

Hur tar man sig till Fjällnäs?

Genom byn går väg 84 från Sveg. Kommer du från Stockholm är det enklast att köra E4 norrut mot Gävle, svänga in på väg 83 i Tönnebro mot Ljusdal och sedan följa väg 84 västerut. Från Göteborg letar du dig upp mot Torsby-Sälen-Särna och över Idre fjäll. Kommer du norrifrån tar du in i Sundsvall från E4 eller så kommer du från Östersund och svänger av i Sveg.