Vandring i Fulufjällets nationalpark

Om du vill se dramatiska vattenfall och urskogar utöver det vanliga kan du bege dig till Fulufjällets nationalpark i Dalarna. Den här nationalparken hittar vi allra längst ner i den svenska fjällkedjan med gräns mot Norge.

Fulufjällets Nationalpark en solig sommardag

Närmaste ort är Särna som ligger cirka 25 km från området och det är inte heller långt till Sälen och Idre. Parken invigdes 2022 och består av två tredjedelar kalfjäll.

Själva Fulufjället reser sig upp som en platå med branta sidor men är nästan helt platt upptill. Renarna rör sig inte så här långt ner och därför kan man här se tjocka mattor av lav på fjällheden. Det finns också en hel del vattendrag med små tjärnar däruppe.

Det finns tre entréer till nationalparken vid Gördalen, Brottbäcksstugan och Morbäckssätern. Eftersom det är klassat som nationalpark råder det föreskrifter om vad man får och inte får göra. Det är upp till dig att hålla koll på reglerna.

Länsstyrelsen i Dalarna har i samarbete med motsvarande på norska sidan gjort en fin presentationsfilm om Fulufjällets nationalpark.

Vandringsleder i Fulufjällets nationalpark

En populär vandringsled som startar vid entrén till parken är Rösjöleden och den kan man välja tre olika längder på: 9 km, 15 km och 20 km. Det är bra markerat hela leden och svårighetsgraden är LÄTT.

Det går att vandra hela den långa på en dag om man vill men det finns också fina tältplatser längs vandringen. Längs med vandringen får man uppleva det mesta som de svenska fjällen har att erbjuda men också ett maffigt vattenfall.

Bergådalsleden tar dig långt in i nationalparken och är en vandringsled som är 24 km lång. Den är bra som tvådagars fjällvandring och du startar vid naturum. Fin vandring på kalfjäll och fjällhed med passering av många små fina sjöar uppe på platån. Övernattning kan ske med tält eller vid Bergådalsstugan eller Särnmanstugan.

Njupeskärs vattenfall

Njupeskärs Vattenfall, 93 meter fallhöjd

Ett populärt besöksmål i Fulufjällets nationalpark är Njupeskärs vattenfall. Fallet är totalt 93 meter högt och det högsta fria fallet är hela 70 meter med dånande vattenmassor. Det är Sveriges högsta vattenfall! Man kan gå hit med slingan som heter Njupeskärsleden, som är 4 km och markerad med gul färg.

Brattfjället 1041 möh

Den högsta toppen inom nationalparken är Brattfjället med sina 1041 möh. Vid foten av berget finns en övernattningsstuga som heter Bergådalsstugan.

Resa till Fulufjället

Huvudentrén till nationalparken ligger 25 km väster om Särna och man kör hit via väg 70 norrut i 4 km. Där svänger man vänster mot Mörkret (ja orten heter så) och Gördalen. I mörkret finns en skylt till Fulufjällets nationalpark.

Man kan åka kollektivt hit med buss 785 som körs av dalatrafik. Bussen går till Särna och därifrån kan du boka flextrafik. Tar du egen bil så försök att anlända tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen. Det blir snabbt fullt på parkeringen från kl 10-16.