Vandra i Europa

Vi har väldigt fina fjäll och vandringsleder här i Sverige och i vårt grannland Norge. För den som vill ge sig ut på vandring i lite annan miljö finns hela världen öppen.

Närmast tillgängligt har vi Alperna och en del andra bergsmassiv nere i Europa. Där kan man få en del andra upplevelser och mötas av en annan natur men också mat och dryck. Det finns till och med arrangerade vandringsturer där maten och drycken står i centrum men där vandringen leder en mellan.

Vandra i Alperna

Att vintrarna har blivit sämre på senare år när det gäller snötillgång har du säkert också märkt. Skidsäsongen blir kortare och skidanläggningarna och turistorterna i Alperna som lever mycket på skidåkarnas konsumtion vintertid får det knackigare. Sommarsäsongen har därför blivit en allt viktigare inkomstkälla för många som bor och arbetar där nere.

I Österrike finns de klassiska skid- och kurorterna som Bad Gastein, St Moritz och Cortina som också lockar många vandrare sommartid. För sommaraktiviteter är speciellt Wagrain och Schladming populära orter i Österrikiska alperna.

Norra Italien har spektakulär fjällvandring på hög höjd och med tysta dalgångar. Här ligger till exempel Dolimiterna och nationalparken Gran Paradiso.

Vandra i Pyreneerna

Bergskedjan Pyrenéerna är ett tillhåll för vandrare som gillar en rik flora och fauna. Bergskedjan går från Biscayabuktens vågskvalp från Atlanten till Costa Brava i öst. Här möts Spanien och Frankrike och delar på bergets toppar och dalar.

Du kan gå förbi Europas längsta vattenfall Grand Cascade, vandra längs blomsterängar och har du riktig tur får du se murmeldjur och kungsörn.

Populära europeiska länder för vandring