Vandra i Europa

Vi har väldigt fina fjäll och vandringsleder här i Sverige och i vårt grannland Norge. För den som vill ge sig ut på vandring i lite annan miljö finns hela världen öppen.

Närmast tillgängligt har vi Alperna och en del andra bergsmassiv nere i Europa. Där kan man få en del andra upplevelser och mötas av en annan natur men också mat och dryck.

Det finns till och med arrangerade vandringsturer där maten och drycken står i centrum.

Vandra i Alperna

Att vintrarna har blivit sämre på senare år när det gäller snötillgång har du säkert också märkt. Skidsäsongen blir kortare och skidanläggningarna och turistorterna i Alperna som lever mycket på skidåkarnas konsumtion vintertid får det knackigare. Sommarsäsongen har därför blivit en allt viktigare inkomstkälla för många som bor och arbetar där nere.

De klassiska skidorterna som Bad Gastein, St Moritz och Cortina lockar allt fler vandrare till sig. Den bästa tiden för den som vill uppleva en blommande matkultur är egentligen sommaren.

Då har de lokala krögarna mycket bra tillgång till nyplockade primörer och kan tillaga fantastiska rätter för hungriga vandrare och sommarsportare. Kanske det bästa av allt är att det är myggfritt!

Om du vill boka en vandringsresa kan vi rekommendera STS Alpresor. De anordnar varje sommar vandringsresor till Bad Gastein och Val Gardena. Ytterligare en aktör som vi gillar är Lion Alpin som har flera resmål. För sommaraktiviteter är Wagrain och Schladming populära orter i Österrike.

Vandra i Pyreneerna

Bergskedjan Pyrenéerna är ett tillhåll för vandrare som gillar en rik flora och fauna. Bergskedjan går från Biscayabuktens vågskvalp från Atlanten till Costa Brava i öst. Här möts Spanien och Frankrike och delar på bergets toppar och dalar.

Du kan gå förbi Europas längsta vattenfall Grand Cascade, vandra längs blomsterängar och har du riktig tur får du se murmeldjur och kungsörn.

Se klippet där reseexperten Lottie Knutsson talar varmt om vandringsresor till Europa i morgonsoffan i TV4.