Bruksvallarna

Bruksvallarna är en liten by i Härjedalens kommun, känd för sitt vackra fjällandskap. Det är ett populärt resmål för vandring, skidåkning och andra friluftsaktiviteter. I den här guiden tittar vi närmare på vad som finns för fjällvandrare i Bruksvallarna med omnejd.

Foto av Bruksvallarna taget av Johnny Blästa. CC3.0
Foto av Bruksvallarna taget av Johnny Blästa 2014. CC3.0 Wikimedia Commons

Vandringsleder kring Bruksvallarna

För vandrare erbjuder Bruksvallarna en mängd leder genom varierande terräng. Här kan du uppleva allt från lugna promenader längs stigar i skogsmark till mer utmanande vandringar i fjällterräng på kalfjäll. Området är känd för sin storslagna natur med vidsträckta fjäll, djupa skogar och glittrande sjöar.

Under vandringar kan du njuta av den fantastiska utsikten över de omgivande fjällen och kanske även få syn på vilda djur som renar och fjällripa. Området är också rikt på flora, och under sommarmånaderna blommar fjällfloran i full prakt.

Två fjällripor på kalfjället
Två fjällripor på kalfjället. Foto: Jan Frode Haugseth (Wikimedia CC 3.0)

Bruksvallarna ingår i Funäsfjällen och i området finns bra listor med så kallade Guldturer och Kulturer. Guldturerna har olika svårighetsgrad och följer samma färgsystem som alpin nedfarter med Grön, Blå, Röd och Svart. Du hittar alla lederna och beskrivningar här.

Många av de omnämnda vandringslederna startar i Ramundberget, som ligger cirka 7 km längre in längs bilvägen och där den tar slut.

Övernattning och boenden

Bruksvallarna erbjuder också möjligheter till övernattning, från enklare stugor till mer bekväma hotell. Det gör det enkelt för vandrare att planera längre turer och uppleva den svenska fjällvärlden på nära håll.

Sen kan du självklart ha med ditt eget boende och tälta enligt rådande regler för tältning enligt svensk allemansrätt.

Resa till Bruksvallarna

Att ta sig till Bruksvallarna kan göras på flera sätt, beroende på din utgångspunkt och preferenser:

Med bil

Att resa med bil är ett av de mest flexibla sätten att nå Bruksvallarna. Du kan köra från större städer som Stockholm, Göteborg eller Malmö, vilket ger dig friheten att stanna längs vägen och njuta av Sveriges naturskönhet. Resan från Stockholm tar ungefär 6-7 timmar beroende på trafik och väderförhållanden.

Med tåg

Det finns tågförbindelser till närliggande städer som Östersund eller Sveg. Från dessa städer kan du sedan ta lokaltrafik eller hyra bil för att nå Bruksvallarna. SJ (Statens Järnvägar) är den största tågoperatören i Sverige och erbjuder tågresor från olika delar av landet.

Med buss

Bussresor kan vara ett annat alternativ, särskilt om du reser från en närliggande stad eller region. Det finns flera busslinjer som kör till och från området. Kontrollera med lokala bussföretag för aktuella tidtabeller och rutter.