Gröna Bandet

En av de största utmaningarna man kan göra till fots i Sverige är att vandra det Gröna Bandet. Det är en vandring som går i fjällterräng mellan Grövelsjön och Treriksröset, en sträcka på cirka 130 mil längs med hela den svenska fjällkedjan.

Gröna Bandet Start och Mål, karta

Grundläggande regler för Gröna Bandet

För att få diplom för korrekt genomförd vandring ska man uppfylla de regler som ställts upp för Fjällfararnas Gröna Band. Det finns många regler men några av de grundläggande du bör känna till innan du gräver djupare i detaljerna är:

  1. Handen ska läggas på Treriksröset och Grövelsjö Fjällstations blå dörr. Du kan starta i norr och gå mot söder, eller tvärtom.
  2. Turen ska gå genom fjällkedjan och kan bestämmas ganska fritt förutom att man måste passera eller hålla sig väster om följande platser östra spetsen på Torne Träsk, Nikkaluokta, Saltoluokta, Jäckvik, Håkafot och Undersåker.
  3. Vandringen ska ske av egen kraft och utan avbrott.
  4. Man måste bära med sig en nödsändare med satellitkontakt, något som kan bokas genom organisatörerna.

Utöver de här punkterna finns det en hel del förhållningsregler som måste uppfyllas men allt det finns att läsa i samband med att man anmäler sig. Det kostar en slant att göra ett försök på Gröna Bandet men man får en hel del rabatter och förmåner inkluderat i anmälningsavgiften (1800 kr 2023). Till exempel 50% på STFs boenden under pågående vandring samt en del rabatter på utrustning.

Gröna Bandet sträckning och vägval

Eftersom det till stora delar är ganska fritt vilken sträckning man väljer vid vandringen så ser rutterna olika ut för olika personer. Du kan se vilka de vanligaste rutterna som tidigare fjällvandrare har valt i en fin sammanställning här.

Där kan du se hur många olika vägval det går att för den gröna leden. Några väljer lite tuffare sträckning med fler höjdmeter, medan vissa valt vandring i låglänt terräng på delar av sträckan.

Den som försöker sig på ett tidsrekord kan säkert använda lite olika appar för att beräkna vilken sträckning som är den snabbaste. Vackrast då? Ja, det kan nog ingen app räkna ut för det måste upplevas på plats.

Gröna Bandet behöver nödvändigtvis inte följa vandringsleder. Det är helt okej att gå fritt där så är möjligt men många tar de klassiska sträckningarna av den anrika Kungsleden.

Så lång tid tar vandringen längs Gröna Bandet

Vi analyserade alla slutförda Gröna Bandet från 2018-2022 och kom fram till följande medelvärden:

ÅrDagar (medel)Sträcka (medel)Antal personer
2022611367 km37 st
2021501239 km53 st
2020591236 km30
2019591354 km30
2018611367 km25

Det tar alltså nånstans kring 60 dagar att vandra hela Gröna Bandet. År 2021 var ett toppår för utmaningen och kanske var det på grund av pandemin som många behövde ge sig ut på detta äventyr i vildmarken.

Det var också året då tiden sjönk till låga 50 dagar men gräver man i resultaten så hittar man två stycken som sprungit sträckan. Där finns till exempel rekordtiden 16 dagar då Jörgen Johansson sprang 1338 km mellan den 6/7-21/21 med start i Grövelsjön.

Hur packar man för att vandra så långt?

Det första du måste inse är att du kan inte packa all mat du behöver för en sån här lång vandring. I övrigt kan man ha med sig allt som behövs i en vanlig vandringsryggsäck. Beroende på om du tänker tälta längs den gröna leden eller övernatta i stugor så blir packlistan lite olika.

Om du har vandrat flera dagar i sträck förut är det i princip samma packlista för fjällvandring som för en sån här långtur. Det finns mat att köpa längs vägen även om en del skickar mat till olika platser för upphämtning. Ska man befinna sig på sträckor utan tillgång till mataffär, kiosk eller fjällstation kan ju frystorkad vandringsmat vara lättast att bära.