Portabel solcellsladdare

Att dra nytta av all den energi som finns i solens strålar går om man har en portabel solcellsladdare. När vi är ute i skog och mark, paddlar på vattnet eller vandrar i fjällen kan vi ha mycket nytta av våra mobiler. I den kan vi komma åt kartor, väderleksrapport och kunna höra av oss till nära och kära. Solcellsladdare gör att vi kan ladda upp batteriet när det tar slut.

Pratar i mobilen på fjällvandring

För att det ska vara praktiskt möjlighet är det viktigt att den laddare vi har med oss är portabel, lätt att bära och ger tillräckligt med ström. Du kanske har testat en sån där liten nödradio med vevhandtag och visst, de funkar att veva upp en stund för att lyssna på nyheterna. Men att ladda en hel mobiltelefons batteri blir väldigt krävande då det tar rätt så lång tid.

Solcellsladdare till mobilen

Det går att ladda mobilen direkt från en solcellsladdare med så lite som 1,25 W men det tar sina timmar. Beroende på hur mycket lagringskapacietet din mobil har kan det ta upp till 10-12 timmar om du har ett inbyggt batteri som klarar 5000 mAh.

I den här tabellen kan du se några förenklade beräkningar på tidsåtgång:

Effekt2500 mAh5000 mAh7500 mAh10000 mAh
2,5 W1h 40min3h 20min5h6h 40min
5 W50min1h 40min2h 30m3h 20min
10 W25min50min1h 15m1h 40min
20 W12min 30s25min37m 30s50min
Tid (min) = (Batterikapacitet (mAh) * 60) / Effekt (Watt)

Har man bara en enhet som ska laddas så är det inga problem att göra det om man kan samla solenergi under hela dagen, även med en 2,5W solcell. Använder du mobilen mycket under dagen så kanske du behöver ladda på en extra gång, eller så låter du solcellen ladda en powerbank som du kan ladda från senare när solen gått ner.

Solcellsladdare med powerbank

När du ska välja vilken solcellsladdare du ska köpa kommer du att hitta flera modeller där det finns inbyggd powerbank. De absolut minsta enheterna är helt enkelt en powerbank med solcellspanel på ena sidan.

Xtorm powerbank 10 000 mah med solceller
Tåliga Xtorm Powerbank med solceller och 10 000 mAh powerbank

Powerbanken kan ladda upp sitt eget batteri eller mata strömmen vidare till en USB-ansluten mobil, GPS-klocka eller digitalkamera. En fördel med den här typen av solcellsladdare för vandring är att de tar väldigt liten plats.

Om du behöver ladda en laptop kan det hända att de har för låg effekt och för låg spänning för att kunna ladda din dator. Kolla isåfall igenom vilka krav datorn har på strömmen så du köper rätt modell.

Vikbara solcellspaneler som laddare

För att få ut mer effekt kan man öka solcellernas yta och vikbara solcellspaneler lämpar sig rätt bra för vandring de också. De är så pass tunna och lätta idag att de får plats i ryggsäcken och man kan hänga de utanpå när man går.

Solcellspanelen har sällan en egen inbyggd powerbank så här måste man antingen koppla den direkt till enheten som ska laddas (via USB) eller till en separat powerbank.

Linocell vikbar solcellsladdare 20W med flera USB-uttag

Det finns solceller med tre paneler som ger upp till 20W vid högsta effekt och går det att ladda en 10 000 mAh batteri på under en timme. Den på bilden är från Linocell (Kjell&Co) och har 2 st USB-C portar och en USB-A.

5 tips vid köp för solcellsladdning

  • Fundera på vad det är för något du behöver ladda, hur ofta och när
  • Ska du vara ute i flera dygn, välj en större solpanel med mer max effekt (minst 10W)
  • Tänk på att många angivna mätvärden endast gäller helt nya enheter, de tappar sin kapacitet med ålder och ganska så snabbt från märken med dålig kvalité
  • Ladda en powerbank som du sedan kan ladda din mobil från, välj minst dubbel kapacitet mot mobilbatteriet

Vanliga frågor

Hur fungerar en solcellsladdare?

Rent praktiskt fungerar solcellsladdaren genom att man ställer den i direkt solljus och låter cellerna omvandla solenergin till elektricitet. Den kan sedan användas för att ladda upp elektronik så som en smartphone eller en powerbank.

Hur lång tid tar det att ladda ett mobilbatteri på 5000 mAh?

Om solcellerna kan leverera 10 W och de får fullt solljus tar det 50 minuter att ladda upp ett tomt batteri på 5000 mAh. Du hittar fler beräkningar i tabellen här.

Vilken solcellsladdare är bäst?

Vi har hittat ett oberoende test från 2020 gjort av Testfakta. Där var det Linocells vikbara solcellspanel på 20W som vann totalpoängen. De skrev i sitt utlåtande att den hade klart högst laddkapacitet, inte mest effektiva solpanelerna men det kompenseras av den stora ytan vid fullt utvikbar.