Campingdusch för friluftsliv

Om man är ute flera dagar i vildmarken, i skogen eller på fjället, kan man börja känna ett starkt behov av att få tvätta av sig. Vi har kollat närmare på vilken typ av campingdusch som funkar att bära med sig på ett smidigt sätt. Finns det portabla duschar som får plats i packningen för en vandrare?

Fickdusch

Det finns faktiskt ett par olika produkter där tillverkarna kallar de för Pocket Showers. De är i praktiken en hopvikbar plastpåse av stark nylon som man fyller med vatten och sen ska hänga upp i ett träd eller på en stolpe.

När vi rör oss i skogsterräng är detta en bra lösning då duschen kan hängas upp på lagom höjd. Fjällbjörkar kan vara lite olika höga men det brukar finnas nån gren som är över huvudhöjd. I nödfall kan man ju tänka sig att duscha sittandes på huk.

Pocket Shower, fickdusch från Sea to Summit
Minimalistisk campingdusch från Sea to Summit. Pocket Shower.

Sea to Summit Pocket Shower rymmer 10 L och väger endast 120 g nedpressad i sin ficka. Duschmunstycket är förmonterat i botten av vattenpåsen. (Säljs av SmartaSaker och Outnorth)

Portabel campingdusch med pump, slang och munstycke

Ett annat alternativ är en pumpdriven duschslang med munstycke. En sådan kan man sänka ner i ett vattendrag, slå på pumpen och duscha sig med handtaget som i en vanlig dusch hemma.

Begränsningen ligger i hur länge pumpen orkar pumpa duschvatten. Vi har sett en sån här produkt från Camp4 som enligt uppgift ska ha batterikapacitet för 60 minuters duschning. Den laddas med 5V USB-anslutning så man skulle kunna tänka sig solcellsladdning ifall det behövs.

campingdusch från Camp4
Campingdusch från Camp4 med pump, slang och duschmunstycke.

Har inte hittat någon viktuppgift men rent praktiskt går den såklart att packa ner i en väska/ryggsäck. Dock är den ju inte lika volymsnål som en pocket shower gjord i tyg. En sån här portabel dusch är gjord i hårdplast och tar upp mera packvolym. Just den du ser på bilden har varumärket Camp4 men liknande finns från LTC Smart Shower och vi misstänker att det är samma tillverkare men bara ett annat varumärke.

Resedusch för husdjur

ZOO.se har en dusch som de marknadsför som resedusch för husdjur men det går ju lika bra till människor tänker vi. Den heter Kurgo Hund Go Shower och rymmer 6 liter vatten.

Kurgo-duschen har en krok som man kan hänga upp vattenblåsan med. En slang med munstycke gör att man kan fokusera duschstrålarna på specifika delar av kroppen. Vattenflödet vid maximalt fylld påse (6L) räcker till cirka 2 minuters duschande.

Det är inget högt tryck på duschstrålarna men tanken är att den ska användas till att spola av smutsiga tassar på hunden innan den hoppar in i bilen. Här är ett videoklipp från Kurgo.