Bad Gastein

Ett av de mest populära resmålen för vandring i Alperna och Österrike är kurorten Bad Gastein. Hit reser årligen många svenskar för att avnjuta den vackra naturen och vandra både längre turer och dagsturer med fint boende på hotell.

Österrikiska Bad Gastein

En del bokar kompletta vandringsresor med boende, hel- och halvpension och guidning. Andra vill klara sig helt själv och bokar endast resa och boende. Oavsett hur du vill göra kommer du att få uppleva en fantastisk natur som endast finns att hitta i Alpområdet.

Snabba fakta om Bad Gastein

Bad Gastein ligger i Österrike, i delstaten Salzburg. Orten ligger vid foten av de två bergen Graukogel och Stubnerkogel.

Flera hotell i Bad Gastein

På vintern är det skidåkning som lockar och det finns fyra olika liftsystem i både skogsterräng och högalpint. Åkningen är varierad och passar för såväl nybörjare som mer erfarna alpinåkare.

Bland turistorterna i Österrike är Bad Gastein den som har högst andel svenska turister. Vi är så trogna att svenska är ett språk som många i turistnäringen valt att ha jämte tyska och engelska på sina hemsidor.

Gasteinerdalens 600 kilometer vandringsleder

Gastein är en del av nationalparken Hohe Tauern och här finns totalt över 600 kilometer vandringsled. Du kan utgå från antingen Bad Gastein, Bad Hofgastein eller Dorfgastein. Det finns många olika vandringsförslag och leder för olika svårighetsgrader.

Gastein.com har ett riktigt bra onlineverktyg där man kan se lederna med fakta som längd, höjdmeter, svårighetsgrad och tidsåtgång. Du väljer startort och sedan zoomas du in och kan klicka dig vidare för att läsa mer om varje tur/etapp.

Temavandringar och alpresor till Gasteinerdalen

Det finns flera vandringsturer som kan sys ihop till olika teman. Tack vare de talrika informationstavlorna förklaras olika saker du ser längs leden. Exempelvis kan man ta biotopvägen för att spana på sällsynta växter och djur, eller Geomantieleden som leder dig förbi nio olika stenskulpturer.

För barn är sagovandringen spännande. Den kan man starta antingen vid Gasthof Burgblick eller Gasthof Unterbergwirt i Dorfgastein. Längs vandringen finns tio informationstavlor som låter er fantasi sväva iväg.

Andra temavandringar man kan företa är fågelskådning och hälsogrottor.

Familjeresor för aktiva familjer

Till Bad Gastein är det inte bara fjällvandrare som söker sig. Hit kommer också många barnfamiljer för att koppla av men också aktivera sig. Det finns allt från äventyrsbad och guldvaskning till murmeldjurspaning och klättring.

Det finns breda vandringsleder som inte är så branta, gjorda för familjer med barnvagnar.

Alpresor anordnar familjeveckor med flyg, transfer och familjeaktiviteter. Boende med halvpension på fina anläggningen Salzburger Hof.

Stubnerkogels hängbro på 2200 meters höjd

Hängbron på 2300 meters höjd, Stubnerkogel (Bad Gastein)
Foto: Christian Bortes (Flickr)

Vid toppstationen på Stubnerkogel finns en populär restaurang dit många kommer, men också en fantastisk hängbro. Den är bara en meter bred, men 140 meter lång och belägen på 2200 meters höjd. Vid kraftig vind kan den börja röra sig lite lätt. Enligt konstruktören ska den dock klara av vindstyrkor på 200 km/h.

Det krävs mod att gå över och lider man av svindel är det bäst att stanna kvar och njuta av utsikten från fast mark. Du kan ta dig upp hit med gondol som avgår nere i byn, bara ett stenkast från järnvägsstationen i Bad Gastein.

När du ändå är uppe bör du också besöka utsiktsplattformen Glocknerblick. Därifrån kan man se många höga alptoppar bland annat Österrikes högsta berg Großglockner (3.798m). Det finns informationstavla vid plattformen så du kan identifiera de olika topparna du ser.

Så kan man resa till Bad Gastein

Vill man åka egen bil till Bad Gastein kan man ta en färja från Ystad till Sassnitz. Därifrån kör man ner genom Tyskland förbi Berlin, Leipzig, Nürnberg och München. In över gränsen till Österrike kan man välja lite olika vägar och antingen åka förbi Salzburg eller ta sig förbi Kitsbühl. En alternativ väg är genom Tjeckien förbi Prag och sen mot Salzburg.

Tåg är också ett sätt att ta sig till Bad Gastein med. Då går färden över Öresundsbron genom Danmark och sedan genom Tyskland med en del tågbyten. Total restid från svenska gränsen i Malmö ligger på cirka 21-23 timmar.

Med flyg kommer man närmast om man landar på Salzburgs flygplats. Därifrån är det sedan 76 km till Bad Gastein.

Länkar och fler tips