Vandring i Bad Gastein

Ett av de mest populära resmålen för vandring i Alperna och Österrike är kurorten Bad Gastein. Hit reser årligen många svenskar för att avnjuta den vackra naturen och att vandra. Det finns möjlighet att göra både längre vandringsturer och dagsturer med fint boende på hotell i vacker omgivning.

Vandring i Bad Gastein, utsikt över Gasteinerdalen

En del bokar kompletta vandringsresor med boende, hel- och halvpension och guidning. Andra vill klara sig helt själv och bokar endast resa och boende. Oavsett hur du vill göra kommer du att få uppleva en fantastisk natur som endast finns att hitta i Alpområdet.

Bad Gastein på vinter och sommar

Bad Gastein ligger i Österrike, i delstaten Salzburg. Orten ligger vid foten av de två bergen Graukogel och Stubnerkogel.

På vintern är det skidåkning som lockar och det finns fyra olika liftsystem i både skogsterräng och högalpin terräng. Skidåkningen är varierad och passar för såväl nybörjare som mer erfarna alpinåkare med möjlighet att välja olika svårighetsgrad på nedfarterna.

Bland turistorterna i Österrike är Bad Gastein den som har högst andel svenska turister. Vi är så trogna att svenska är ett språk som många i turistnäringen valt att ha jämte tyska och engelska på sina hemsidor.

Bad Gastein by med kyrka, alpblommor i förgrunden

Över 600 kilometer vandringsleder kring Bad Gastein

Gastein är en del av nationalparken Hohe Tauern och här finns totalt över 600 kilometer vandringsled. Du kan utgå från Bad Gastein, Bad Hofgastein eller Dorfgastein. Det finns många olika vandringsförslag och leder för olika svårighetsgrader.

Gastein.com har ett riktigt bra onlineverktyg där man kan se lederna med fakta som längd, höjdmeter, svårighetsgrad och tidsåtgång. Du väljer start och sedan zoomas du in och kan klicka dig vidare för att läsa mer om varje tur/etapp.

Karta med vandringsleder i Bad Gastein
Interaktiv karta finns på Gastein.com

Om du tänker vandra på egen hand rekommenderar vi att du planerar dina rutter med deras kartverktyg över vandringsleder i nationalparken.

Vandringsresor till Gasteinerdalen

Det finns flera vandringsturer som kan sys ihop till olika teman och det är något som researrangörer gör när de sätter ihop vandringsresor till Bad Gastein. Det anordnas resor med dagliga turer på 6-10 km i låglänt terräng men också alpin vandring med många höjdmetrar.

Några av arrangörerna som brukar ordna resor hit är:

Med STS Alpresor till Bad Gastein

Det finns flera vandringspaket man kan boka genom STS Alpresor. Där finns till exempel Nordic Walking som arrangeras under två perioder (vecka 22-26 och 31-39). Då blandas enklare vandringar med dagsutflykter till Zell am See eller Venedig.

STS Alpresor guidade vandringar i Bad Gastein

De tuffare vandringsveckorna Alpin Vandring innehåller guidade vandringar på cirka 6 timmar inkl. lunch. Veckan avslutas med på topp med Stubnerkogel.

Vandra med barn i Bad Gastein

Till Bad Gastein är det inte bara fjällvandrare som söker sig. Hit kommer också många barnfamiljer för att koppla av men också aktivera sig. Det finns allt från äventyrsbad och guldvaskning till murmeldjurspaning och klättring.

För barn är sagovandringen spännande. Den kan man starta antingen vid Gasthof Burgblick eller Gasthof Unterbergwirt i Dorfgastein. Längs vandringen finns tio informationstavlor som låter er fantasi sväva iväg. Det finns breda vandringsleder som inte är så branta, gjorda för familjer med barnvagnar.

Sevärdheter i och nära Bad Gastein

Stubnerkogels hängbro på 2200 meters höjd

Hängbro vid Stubnerkogel, Bad Gastein
Hängbro vid Stubnerkogel, Bad Gastein

Vid toppstationen på Stubnerkogel finns en populär restaurang dit många kommer, men också en fantastisk hängbro. Den är bara en meter bred, men 140 meter lång och belägen på 2200 meters höjd. Vid kraftig vind kan den börja röra sig lite lätt. Enligt konstruktören ska den dock klara av vindstyrkor på 200 km/h.

Det krävs mod att gå över och lider man av svindel är det bäst att stanna kvar och njuta av utsikten från fast mark. Du kan ta dig upp hit med gondol som avgår nere i byn, bara ett stenkast från järnvägsstationen i Bad Gastein.

När du ändå är uppe bör du också besöka utsiktsplattformen Glocknerblick. Därifrån kan man se många höga alptoppar bland annat Österrikes högsta berg Grossglockner (3.798m). Det finns informationstavla vid plattformen så du kan identifiera de olika topparna du ser.

Så kan man resa till Bad Gastein

Med bil: Vill man åka egen bil till Bad Gastein kan man ta en färja från Ystad till Sassnitz. Därifrån kör man ner genom Tyskland förbi Berlin, Leipzig, Nürnberg och München. In över gränsen till Österrike kan man välja lite olika vägar och antingen åka förbi Salzburg eller ta sig förbi Kitsbühl. En alternativ väg är genom Tjeckien förbi Prag och sen mot Salzburg.

Med tåg: Tåg är också ett sätt att ta sig till Bad Gastein med. Då går färden över Öresundsbron genom Danmark och sedan genom Tyskland med en del tågbyten. Total restid från svenska gränsen i Malmö ligger på cirka 21-23 timmar.

Med flyg: Den som vill flyga kommer närmast om man landar på Salzburgs flygplats. Därifrån är det sedan 76 km till Bad Gastein.

Med buss: Det finns busskommunikation till Bad Gastein för den som vill åka dit på egen hand. Vill du åka på en arrangerad bussresa finns till exempel Rolfs Buss där man får stopp i Berlin, Bad Gastein, Zell am See och Eisriesenwelt.

Länkar och fler tips