Grossglockner

Österrikes högsta bergstopp heter Grossglockner och mäter hela 3 798 meter över havet. Den ligger i bergskedjan Alperna och hör till området Hohe Tauern i de Österrikiska alperna. Området inrättades som en nationalpark 1981 och många fina vandringsleder går här.

Grossglockner alptopp i bakgrunden, Österrikes högsta bergstopp

Namnet på bergstoppen kommer sig av dess form som många tycker påminner om en klocka. ”Gross” på tyska är stor så det betyder den stora klockan fritt översatt till svenska.

Grossglockner High Alpine Road

År 1935 öppnades den högalpina vägen som gör det möjligt att ta sig ut i bergsmassivet med bil. För den som vill vandra och uppleva naturen i området ger vägen bra access. Den som gillar att köra bil längs slingriga alpvägar och med spektakulär utsikt kommer älska Grossglockner High Alpine Road.

Bestiga Grossglockner

Att bestiga Grossglockner är möjligt men det är en avancerad bestigning som kräver alpin utrustning. Det finns lokala guider man kan anlita och man behöver rep, stegjärn och yxa. Att försöka sig på en bestigning på egen hand är inte att rekommendera om du inte är väldigt erfaren bergsbestigare och själv skulle kunna jobba som bergsguide. Enligt klassificering är det en PD+ (UIAA II / 40°).

I byarna Kals och Heiligenblut finns bergsguider som erbjuder guidade turer till toppen. Vandringen fördelas på två dagar med övernattning i Erzherzog Johann Hut.