Vandringsmat

Den bästa maten att ta med sig på vandring är den som är lätt att bära och lätt att tillaga. Självklart är det också bra om den smakar gott men på den fronten är ju smaken som baken så vi kan inte säga vilken som är bäst för dig.

påse med frystorkad vandringsmat och ett stormkök

Olika typer av vandringsmat

Man kan ha med sig olika typer av mat på vandring där vissa kräver tillagning och andra går bra att äta direkt. Om du ska på en längre fjällvandring behöver du tänka på matens vikt och då är frystorkad mat bra alternativ.

För en kortare vandringstur funkar det bra med maten som har lite mer våtvikt och där du vet med dig att du kommer äta upp den samma dag. De flesta färskvaror klarar sig i packningen en halv till en heldag utan problem.

Frystorkad mat är lättast

Det finns många olika färdigrätter av frystorkad mat där det enda man ska tillsätta är vatten. Om vi ska prata om det lättaste är detta enligt oss det bästa alternativet då man får en komplett måltid, inte behöver något recept och maten väger nästan ingenting.

Det man däremot behöver är hetvatten så ett litet stormkök är bra att ha med sig. Vatten kan du ta från rinnande fjällbäckar som är rent nog att dricka. Vill du rena vatten finns det annars smidiga och små vattenrenare för vandring.

Frystorkade portionspåsar tillagas genom att man häller hett vatten i påsen, rör om och låter det stå till sig en stund. Det går även att hälla över det frystorkade innehållet till en kåsa och äta ur den men då blir det onödig disk.

tittar ner i öppnad påse med frystorkad mat

Förslag på frystorkade rätter från Real Turmat du kan köpa är:

Tänk på att spara den tomma förpackningen och ta med den till närmsta sopkärl. Lämna inget ute i naturen!

Koka, steka och laga lite mer avancerad mat på vandring

Vill man kunna laga lite egna rätter så som makaroner med stekt korv eller någon typ av bollar behöver man ett mer omfattande stormkök. Då är det bra om man har en kastrull för att koka i och en stekpanna.

Exempel på mat kan vara:

  • Makaroner och korv
  • Pulvermos med köttbullar
  • Nudlar
  • Havregrynsgröt

Vart köper man enklast frystorkad mat?

Frystorkat finns oftast inte på vanliga matbutiker som ICA, Coop, Willys eller Lidl. Ibland kan någon lokal ICA-handlare valt att ta in det för att många på orten älskar vandring.

Det är på sport- och fritidsbutiker som du kommer hitta det största utbudet av frystorkad mat. Du kanske har någon sådan i närheten där du bor, eller så passerar du det på vägen upp till fjällen.

Men bättre är att beställa hem det på nätet för där är utbudet större och du kan i god tid säkra provianten till din packning.

Rekommenderade butiker som säljer frystorkat:

Bra frukost på vandring

Börja en ny dag med en stadig frukost så orkar du hålla tempot direkt på dagens etapp. Vi älskar havregryn för det är en lätt ingrediens att bära med sig och med endast salt och vatten får man en bra start.

Måste du ha bröd för att komma igång är hårt bröd bra eftersom det inte väger så mycket. Det håller sig också väldigt länge om man skyddar det från fukt. Å andra sidan är ett mjuknat hårdbröd bättre än inget alls ifall man är superhungrig.

En värmande kopp med någon typ av soppa kan också vara ett bra val till vandringsfrukosten. Blå Band har dels sina varma koppen men de har också pulversoppor för att vispa sig lite blåbärs- eller nyponsoppa till morgonmaten.

Hur mycket mat behöver jag för en veckas vandring?

Det går åt mycket energi när man rör sig hela dagen så för att inte gå hungrig är det bra att i förväg ha räknat på energiåtgången. Vi tycker att 5 måltider per dag är ett bra riktmärke att utgå från.

Då är det frukost, mellanmål, lunch, mellanmål och middag och du behöver alltså totalt 35 måltider med dig i din packning. Ett bra riktmärke är också att dubbla mängden mat mot vad du kanske normalt äter hemma ifall du inte rört på dig.

Att bära med sig så här mycket mat kan kännas övermäktigt. Det finns som tur är fjällstationer på de flesta svenska vandringsleder i fjällen. Där brukar det finnas bemannade och obemannade kiosker som säljer mat och snacks till förbipasserande.

När du packar maten tänk på att organisera den på ett sätt som gör det enkelt för dig att komma åt den. Mat du ska laga senare under vandringen kan ligga längre ner i väskan. Små snacks som energibars för vandringen ska du ha lätt åtkomliga.

En praktisk höftväska för vandring kan vi rekommendera, där du även kan ha mobilen, godis och lite annat smått och gott.