Energibars för vandring

Snabb tillgång till mycket energi är viktigt när orken tryter och det kan den göra snabbt. Energibars på vandring tycker vi är viktigt att packa med sig. Det är bra att alltid ha en bar tillgänglig i fickan på vandringsbyxorna eller i nån ficka på utsidan av vandringsryggsäcken.

energibars för vandring header bild

Det finns olika sorters energibars och det viktiga är ju att de innehåller energi. Skippa allt vad low-calorie heter och artificiella sötningsmedel. Du behöver energi och det får man från kolhydrater, fett och protein: i den ordningen.

Frukt- och nötbars

En typ av bars med bara naturliga ingredienser är de vi kan kalla för frukt- och nötbars. De innehåller endast torkade frukter, bär och nötter i en mix, ibland med havregryn. Sötman från frukterna och bären gör att det behövs inte tillsättas något socker.

Nötterna är rika på fett och protein så dessa bars ger kroppen alla makronutrienter som behövs. En del varumärken har dessutom sett till att bara välja ekologiska ingredienser och en hållbarhetsprofil, vilket ju passar bra ihop med naturlivet.

Godisliknande bars

Vissa gillar inte smaken på frukt- och nötbars och då finns det mer godisliknande bars. I dessa är det tillsatt socker, vilket vi tycker är helt okej när det ändå handlar om att få i sig snabb energi. Däremot tycker vi att sötningsmedel inte har något i dessa att göra, för de tillför ingen energi.

Godisbars kan också innehålla mjölkprodukter som bidrar med energi i form av fett och laktos. Är du inte vegan så funkar de såklart också bra som snabb energikälla.

Proteinbars

Protein är kroppens tredjeval för energi men för den som följer någon form av kosthållning där kolhydrater undviks (LCHF, Ketodiet m fl) är proteinbars ett möjligt val. Utbudet av proteinbars har vuxit mycket och det har satsat hårt på marknadsföring av att de är bra ”gains” för träning osv. Det saknas dock forskning som visar att någon med normal kosthållning lider av proteinbrist.

Fynda storpack med energibars

Är energin i bars prisvärd? En bar innehåller nånstans mellan 200-300 kcal och kostar kring 20 kr i butik. Det måste vi ändå säga är ganska så prisvärt men det finns ju alltid möjlighet att sänka sina kostnader.

Vi brukar köpa storpack med energibars på nätet. Det finns en sajt som heter Matsmart där överskottslager eller konkurslager säljs ut till lägre pris. Ibland finns där större partier med energibars i 20-30 pack, till mellan 20-90% rabatt.

Rabatten kan vara hög om produkterna snart går ut eller ibland till och med har gått ut. Torkade matvaror är helt okej att äta även efter utgångsdatum. Vi har köpt bars som passerat utgångsdatum och det har inte varit några problem.

Göra egna energibars

En del går ett steg längre i att säkra energitillgången så billigt som möjligt och bakar sina egna energibars. Har du en stark mixer kan du mala sönder torkad frukt, nötter och havregryn till en degig massa. Är den för blöt kan du torka den i ugnen och sedan förpacka den i en vakuumpåse, att ta med på vandringen.