Vandra i Norge över norska fjäll

Sverige är fantastiskt, men vårt grannland i väst Norge har också en storslagen natur och fjällmiljö som bara kan nås till fots. De norska fjällen har många dramatiska inslag och ger en del nya och annorlunda intryck i jämförelse med de svenska fjällen.

Besseggen i Jotunheimen är en väldigt populär vandringsled. Den rankades som en av världens bästa leder enligt National Geographic 2014. Leden bjuder på många öppna vyer men man får kämpa längs branta stigar för att få sin belöning.

I Jotunheimen finns även Norges högsta fjäll – Galdhøpiggen 2 469 m ö h. Fjällvandring upp på toppen är enklast om du utgår från Juvasshytta.

Hardangervidda är den största högfjällsplatån i Europa och större delar av området är nationalpark. Här är det många som går på flerdagsturer men också dagsturer då man lätt kan ta sig runt området med bil.

I södra Norge finns vacker vandring även på lägre höjd med otroligt vackra fjordar, skogar och kustlandskap.

Norges färgkodade vandringsleder

På ett liknande sätt som vi färgkodar slalompister har Norge färgkodning för sina vandringsleder. Färgerna är också de samma.

Grön = Lätt och kort vandring. Passar alla och tar högst två timmar. Maximal höjdskillnad 200 meter. Kan vara asfalt, grus, skog med underhållna leder.

Blå = Medium och kräver viss vana och kunskap. Tar högst fyra timmar och har maximal höjdskillnad på 400 meter.

Röd = Svår och kräver god kondition och erfarenhet. Vandringsutrustning behövs och leden kan gå i öppen terräng, fjällmark och över klippor. Höjdskillnaden kan vara upp till 800 meter.

Svart = Avancerad och kräver erfarenhet av bergsklättring. Karta och kompass behövs och höjdskillnaderna kan vara ganska stora. Ingen tidsbegränsning.

Allemansrätten i Norge

Precis som i Sverige har Norge en allemansrätt. Den ger alla rätt att får vara ute i naturen och idka friluftsliv. Rätten gäller även i nationalparkerna och inkluderar både turister och lokalbefolkning.

I grunden är det samma regler som i Sverige; var hänsynsfull och omtänksam, skräpa inte ner, gör ingen skada, visa respekt för naturen.

Du får tälta i Norge nästan var som helst i skogen och på fjället. Undantag råder för odlingsmarker inhägnade områden samt inom 150 meter från närmsta bebodda hus eller stuga.

Vandra och se Norges vackra fjordar och fjäll

För vandringsintresserade kan Norge bjuda på många fjällvidder men också vackra fjordar och med många möjligheter till övernattning i norska fjällstationer. Det är ett naturinslag som nästan bara hittas i Norge. Kanske den vackraste är Geirangerfjorden som omges av flera toppar som når över 1600 m men sluttar rakt ner i fjorden.

Ett väldigt spektakulärt turistmål är Preikestolen (Predikstolen). Det är en klipphylla som mest troligt bildats under istiden. Den är ca 25 x 25 m och sträcker sig ut som en predikstol ovanför Lysefjorden. Från kanten är det 600 meter ner till vattenytan.

Om du tycker det är för långt att köra och vill vara så nära svenska gränsen som möjligt finns det några fina fjällområden. Du kan läsa mer om att vandra i Norge, nära Sverige här.

Vacker vandring i Nord-Norge