Senja

Långt, långt upp i norra Norge finns Senja, en fantastiskt vacker halvö med riktigt höga bergstoppar och mycket orörd natur. Har du vandrat Lofoten och gillat det kommer du säkerligen att älska Senja. Det finns flera fina vandringsleder att utforska i området som är 1583 km² stort och har flera vackra bergstoppar.

här ligger senja på kartan

Så tar du dig till Senja

Det går att resa till Senja med flyg, buss och tåg men allra enklast ifall du vill ta dig runt i området är med bil.

Vill du köra så mycket som möjligt på svenska vägar är det E10 från Töre mot Riksgränsen/Abisko som tar dig till norska gränsen närmast Senja.

När du kommer till Narvik byter du till E6 och kör mot Finnsnes där Gisundsbron (1147 meter lång) går över till Senja. Man behöver då inte åka några färjor. Med kollektivtrafik kan man bara ta sig till just Finnsnes och sedan promenera över bron. Nattåg från Stockholm till Narvik är ett smidigt och miljösmart alternativ.

Vandringsleder på Senja-ön

Det finns vandringsleder av olika svårighetsgrader på ön från enkel till svår. En del av de bjuder på otroliga vyer över fjordlandskapet, om man bara orkar ta sig upp på en topp.

Bergstoppen Segla på ön Senja
Bergstoppen Segla på ön Senja

På Instagram är det vanligast att folk lägger upp bilder på och från bergstoppen Segla. Vill du fota den ikoniska Seglatoppen är det bäst att du tar dig upp på grannberget Hesten.

För att vandra Hesten börjar du i Fjordgård (Länk: Google Maps) och leden är ungefär 2,5 km lång och tar cirka 3 timmar tur och retur. Toppen är 556 möh och det är tufft mot slutet med väldigt stökigt underlag.

Det går att bestiga Segla också (639 möh) men det är väldigt, väldigt brant och förenat med viss fara såklart.

Den högsta toppen på ön är Breidtinden som precis passerar 1000-meter med sina 1001 möh. Vandringen upp på den toppen tar cirka 6 timmar och leden börjar här.

I nationalparken Ånderdalen finns det också många fina vandringsleder och här kan du variera svårighetsgraden och göra enklare dagsturer eller flerdagsvandringar.

Boende på Senja

Ön bjuder på flera olika boendealternativ som camping, ställplatser och stugor. De flesta är placerade längs kusten och är enkla att nå längs öns bilvägar.

Campingarna är sällan fullbokade men vill du vara på säkra sidan kan du boka en plats. Stugor och hotell däremot är under högsäsong hett eftertraktade så var ute i god tid om du vill bo bekvämt. Vi kan rekommendera att boka genom Booking.com där flera av uthyrarna finns med.

Boenden på Senja som hyrs ut genom Booking.com
Det finns många boendealternativ på ön Senja genom Booking.com

Priserna under sommaren varierar från 900 kr till 4000 kr per natt och stor variation i bekvämligheter.

Bästa tiden för vandring och besök på Senja

För vandring är juli och augusti de bästa månaderna att komma till Senja. Åker man dit i juni är det stor risk att snö fortfarande täcker topparna. Från september och framåt börjar mörkret falla och vädret försämras mycket.

Senja ligger 50 mil norr om polcirkeln så här får man uppleva midnattssol mellan slutet av maj till mitten på juli.

Orter, byar och infrastruktur på Senjaön

Den största tätorten på Senjaön är Silsand, vilket är den som ligger där bron från fastlandet fäster. Där bor cirka 1500 invånare och en del anser det vara en förort till staden Finnsnes som har tre gånger så många invånare.

Om du behöver fylla på med mat eller ladda elbilen är det enklare att göra i Finnsnes innan du tar dig över bron. Kople har 4 stycken snabbladdare med 150 kW effekt i hamnen där.

Ön är inte så stor att laddning ska bli ett problem. Det är 6 mil från Finnsnes om du kör den större vägen rakt över ön bort till Gryllefjorden, där det finns flera snabbladdare. Stonglandseidet (5 mil söderut) har också laddstolpar och det finns även i norra byn Husøy (6 mil).