Lofoten: Vackra vandringar med toppenutsikt

Det är många som tycker att Lofoten är en av världens vackraste områden. Där finns vita stränder, blått vatten, gröna dalar och höga berg. Lofoten har ett fint nät av vandringsleder och mer eller mindre besökta havsvikar och toppar.

Reinebringen

1600 trappsteg upp på Reinebringen, Lofoten

Den mest populära vandringen är den vid Reinebringen som under högsäsong (juni-sept) har nästan 1000 besökare dagligen. Det har förekommit en del olyckor på grund av hur brant det kan vara så nu har det byggts en stentrappa med 1600 trappsteg.

Utsikten från toppen är magisk enligt många. Där uppe ser du ner över en fantastiskt vacker by där havet möter bergen. Vandringen är endast 1,5 km men på de ska du upp 420 höjdmeter så pulsen kommer att stiga rejält.

Utsikt från Reinebringen ner över fjord i Lofoten, Norge

Tälta på Lofoten

Den vackra naturen på Lofoten inbjuder till tältning och enligt den norska allemansrätten får du tälta var du vill. Reglerna är att tältning och övernattning under bar himmel är tillåtet på landet, i skogen, vid havet och på fjället så länge du håller dig minst 150 meter från närmast bebodda stuga eller hus.

Samma regler gäller för övernattning i husbil och husvagn. De ska inte parkeras för natten närmare än 150 meter heller från stugor eller hus.