Lofoten: Vackra vandringar med toppenutsikt

Det är många som tycker att Lofoten är en av världens vackraste områden. Där finns vita stränder, blått vatten, gröna dalar och höga berg. Lofoten har ett fint nät av vandringsleder och mer eller mindre besökta havsvikar och toppar.

Populära vandringsleder i Lofoten

Reinebringen

1600 trappsteg upp på Reinebringen, Lofoten

Den mest populära vandringen är den vid Reinebringen som under högsäsong (juni-sept) har nästan 1000 besökare dagligen. Det har förekommit en del olyckor på grund av hur brant det kan vara så nu har det byggts en stentrappa med 1600 trappsteg.

Utsikten från toppen är magisk enligt många. Där uppe ser du ner över en fantastiskt vacker by där havet möter bergen. Vandringen är endast 1,5 km men på de ska du upp 420 höjdmeter så pulsen kommer att stiga rejält.

Utsikt från Reinebringen ner över fjord i Lofoten, Norge

Festvågtind vid Henningsvær

Ytterligare en vandringsled som går upp till en supervacker utsiktsplats är den vid fiskebyn Henningsvær. Om du tar dig upp på Festvågtind får du den bästa vyn och en av de mest spektakulära vyerna på Lofoten.

Vandringen är lättare än den upp på Reinebringen och bästa startplatsen är från Svolvær.

Henningsvær Lofoten

Ryten vid Kvalvika

Med start vid Fredvang skola är det 3,5 km rakt upp till toppen av Ryten. Det tar cirka 2 timmar att vandra till toppen och det gör tusentals turister varje år. Vandringsleden bjuder på hela paletten av natur som återfinns i Lofoten med branta berg, grönfärgat hav och en imponerande guldsandig strand.

Tälta på Lofoten

Den vackra naturen på Lofoten inbjuder till tältning och enligt den norska allemansrätten får du tälta var du vill. Reglerna är att tältning och övernattning under bar himmel är tillåtet på landet, i skogen, vid havet och på fjället så länge du håller dig minst 150 meter från närmast bebodda stuga eller hus.

Samma regler gäller för övernattning i husbil och husvagn. De ska inte parkeras för natten närmare än 150 meter heller från stugor eller hus.

Hyra stuga i Lofoten

Om du vill ha ett bekvämt boende och göra dagliga vandringar rekommenderar vi att hyra en stuga. Det finns gott om boenden att hyra under högsäsong men se till att vara ute i god tid och boka din vistelse.

Rekommenderade bokningstjänster är:

Campingplatser för husbil & husvagn

Om du reser till Lofoten i husbil eller med husvagn finns det flera platser att campa på. En populär sådan är Sandvika Fjord & Sjøhus Camping som ligger i Kabelvåg. Härifrån är det nära till de charmiga fiskebyarna Henningsvær och Nusfjord.

Ramberg Gjestegård är också ett populärt ställe dit många campare åker för att uppleva Lofotens vackra natur. Den ligger precis bredvid en vacker och inbjudande strand.

I Norge är det maxgräns på 2,5 meter för husbilar men vissa vägar kan vara smalare än så och det gäller att kolla upp i förväg.