Grövelsjön

I nordligaste hörnet av Dalarna ligger Grövelsjön, en sjö och ett fjällområde som sträcker sig på både den svenska och norska gränsen. Här kan man vandra flerdagsturer, dagsturer samt välja om man vill tälta eller bo på den mysiga fjällstationen på fjällets sluttning.

Grövelsjön fjällområde en solig dag

Fina vandringsleder kring Grövelsjön

Långfjället runt

En långvandring på 30 km som går genom många olika typer av fjällnatur med barrträd och fjällbjörkar, myrmarker och kalfjäll. Startpunkten är STF Grövelsjön Fjällstation och du går via Sylen och Hävlingen.

Man kan dela in denna flerdagarsvandring på 2-3 etapper om 9-15 km och du väljer själv åt vilket håll du vandrar. Det finns övernattningsstuga i Hävlingen men annars är det tält som gäller.

Södra Kungsleden

Den klassiska vandringsleden Kungsleden har sin södra del här i Dalarna. Hela den Södra Kungsleden är 34 mil och går mellan Sälen i söder till Storlien i norr.

Hoppar du på leden i Grövelsjön kan du söderut ta dig till Högfjället i Sälen om du är villig att gå hela 165 km.

Silverfallet

Mysig dagstur för familjen på lättvandrade stigar genom fjällskogen. Det är cirka 7 km tur och retur och endast en liten kort bit uppe på kalfjäll.

Silverfallet ligger väldigt nära den norska gränsen och väl framme där finns Olåns vindskydd. Vandringen startar där vägen till Grövelsjön slutar och med en hängbro över ån Grövlan.

Storvätteshågna topptur

Dalarnas högsta topp är Storvätteshågna med sina 1204 meter över havet. En topptur hit kan utgå från fjällstationen i Grövelsjön genom att följa vandringsleden mot Fosksjöarna. Vid den Övre Fosksjön börjar den brantare stigningen upp mot toppen på Storvätteshågna.

Karta över topptur till Storvätteshågna från Grövelsjön

Toppturen är 9,1 km med en total stigning på lite drygt 510 höjdmeter. Räkna med cirka 2,5-3 timmar för att nå toppen. Ska du sedan vandra tillbaka kan du ta exakt samma led tillbaka eller göra en liten loop norrut, ta västerut mot Övre Fosksjön vid fyrvägskorsningen och sedan söderut in på leden igen tillbaks mot Grövelsjön.

Hävlingen

Sjön Hävlingen är det många sportfiskare som vandrar till för att fiska ädelfisk. Det är 13 km enkel vandringsväg till Hävlingestugorna från Grövelsjön.

Övernattningsstugorna kan man boka via Länsstyrelsen och i de finns bastu och total tystnad med utsikt över storslagna fjällvidder.

Karta över Grövelsjöns fjällområde

Du kan hitta vandringskartor och spårkartor över Grövelsjöns fjällområde på flera olika sätt:

Vill du ha mer detaljer och samtidigt läsa mer finns det kartor och bra böcker från Calazo Förlag. Några vi kan rekommendera är:

Fjällstationen och andra boenden

STF Grövelsjön Fjällstation ligger på Långfjällets sluttning och hit kommer många på vinter och sommar för skidåkning och vandring.

De vill själva inte kalla det för varken hotell, vandrarhem eller fjällstuga utan ett boende mitt ute på fjället. Här kan man boka rum med hel- och halvpension och ta kortare vandringar kring området.

Storsätra Fjällhotell ligger intill Grövlan och väldigt nära busstationen i Storsätern. Det går vandringsleder precis utanför knuten och på hotellet finns relaxavdelning med bastu och bubbelpool.

Scoutgården är ett tredje boende vi kan tipsa om i Grövelsjön. Det är ett semesterhus med 6 sovrum, 11 bäddar och 3 badrum. Boendet är ett helt eget hus med förfogande till grillmöjligheter utomhus och egen bastu.

Vandra runt Grövelsjön

Kan man vandra runt hela Grövelsjön? Sjöns södra ände ligger ganska nära fjällstationen och sträcker sig som en bananformad sjö in över norska gränsen.

15 km runt Grövelsjön

Det är 15 km runt Grövelsjön men det finns ingen uppmärkt vandringsled att följa. Tro däremot inte att du är först om denna idé så det finns ju såklart redan upptrampade stigar. Längst närmast vattnet är det fjällskog men kalfjällsterräng finns en liten bit upp längs kanterna på båda sidor om sjön.

M/S Sylöra är en båt som gör en tur fram och tillbaka över den långsträckta Grövelsjön. Båtturen tar cirka 35 minuter och längs färden kan man se det tyska bombplanet som störtat i marken.

Vill man kombinera båttur med vandring kan man hoppa av längst bort och gå den lättvandrade Linnéstigen tillbaka till södra sjöänden. Sträckan är cirka 7-8 km och tar ungefär två timmar att vandra.