Geirangerfjorden

Geirangerfjorden är sedan 2005 skyddad av UNESCO som ett världsarv och är i det närmaste en sagolik miljö. Här finns dundrande vattenfall och bergen sluttar brant rakt ner i det djupblåa vattnet i fjorden. Det är ett av Norges mest besökta turistmål.

Fjorden sträcker sig 15 km och är en bifjord till Sunnyvlsfjorden och Storfjorden. Många bergstoppar inramar fjorden och flera av de är över 1600 möh. Det är häftigt att se dessa stora berg resa sig upp ur vattnet till toppen från en och samma utkikspunkt.

Geirangerfjorden

Skageflå, Knivsflå och Blomberg är några högt belägna gårdar som man kan nå genom att vandra längs stigar.

Vackra vattenfallen De Sju systrarna och Friaren

De sju systrarna (Knivsflåforsen) och Friaren är två kändisar i området. Dessa vackra vattenfall ligger på varsin sida om fjorden och sägnen säger att Friaren på ena sidan botar systrarna på andra sidan. Knivsflåforsen, som är ett annat namn på sju systrarna, har en fallhöjd på hela 250 meter.

Trollstigen

När man ändå är i området måste man ge sig av för att besöka Trollstigen. Det är en brant väg som slingrar sig upp bland bergen. På vägen passerar man många fina vattenfall och hela Geirangerfjorden är känd som en av de mest spektakulära platserna på jorden.

Trollstigen slingrande väg norge
Foto: Trollstigen (Tristan Taussac)

Tittar vi på lite mer fakta om Trollstigen ser vi att vägen är totalt 106 kilometer och har en lutning på 9 %. Den som kör vägen får svänga brant i de 11 st hårnålskurvor som byggts. En bit upp längs vägen finns det fina utsiktsplatser som t.ex. Ørnesvingen där man kan se vattenfallet De sju systrarna och det fina vattnet nere i Geirangerfjorden.

Vandringsleder som startar i Geiranger

Längst in i fjorden ligger den lilla byn Geiranger. Därifrån utgår en vandringsled upp på fjället, varifrån man sen kan vandra vidare i lite olika riktningar. Norge har en jättebra karttjänst där man kan se sommarstigar och övernattningsstugor. Här är alla vandringslederna kring Geiranger.

Aktiviteter kring Geirangerfjorden

Förutom att vandra och beskåda den vackra naturen kan man komma den ännu närmare genom att prova olika aktiviteter.

Valldal Naturopplevingar erbjuder flera olika typer av aktiviteter. Här kan man vara med om action genom rafting eller juving. Vill man ta det lite lugnare och se fjorden från vattnet finns det både sightseeing att åka på eller havskajak att hyra. Den som gillar klättring kan hitta många branta klippor att klättra på.

En vacker tur med färjan från Geiranger till Hellesylt är att rekommendera. Då får man se fjorden från vattnet och fascineras av de branta sluttningarna ner i dalen och även se de fina vattenfallen i dess fulla prakt. Rutten körs från maj till oktober med upp till 8 avgångar under högsommar. Läs mer om båtturen här.

Hotell i Geiranger by

Vill du bo bekvämt och göra dagsturer finns det många fina hotell i byn. Eller varför inte unna dig lite lyx efter din fjällvandring. Här kan du se förslag, priser och tillgänglighet på hotellen som går att boka genom Booking.com.

Boenden kring Geirangerfjorden som fått höga betyg är Grande Fjord Hotel och Hotel Union Geiranger Bad & Spa.

Grande Fjord Hotel i Geiranger
Grande Fjord Hotel med otrolig utsikt över fjorden. Se lediga rum.

Camping i Geiranger

Det finns flera ställen där man som turist kan campa i Geiranger. Geiranger Camping är populär och ligger mitt i centrum, där fjorden slutar. Där finns ställplatser för husbilar, husvagnar och tältplatser. Inom campingområdet finns service och kiosk. Det är bara 200 meter till centrum där det finns restauranger, matbutiker med mera.

Priset för att bo på Geiranger Camping ligger på 90 kr natten för tält och 185 kr för husvagn/husbil. Priset är i NOK men just nu är norska och svenska kronan lika.

Andra ställen för camping är Grande Hytteutleie og Camping samt Geirangerfjordens Feriesenter där det också finns stugor (hytter) att hyra.

Fler tips på vandring i Norge