Geirangerfjorden

Geirangerfjorden är ett världsarv i Norge som är skyddat av UNESCO sedan 2005 och är i det närmaste en sagolik miljö. Här finns dundrande vattenfall och bergen sluttar brant rakt ner i det djupblåa vattnet i fjorden. Geirangerfjorden är ett av Norges mest besökta turistmål och många turister åker dit för vacker vandring.

Fjorden är 15 km lång och är en bifjord till Sunnyvlsfjorden och Storfjorden. Många bergstoppar inramar Geirangerfjorden och flera av de är över 1600 möh. Det är häftigt att se dessa stora berg resa sig upp ur vattnet till toppen från en och samma utkikspunkt.

Geirangerfjorden

Skageflå, Knivsflå och Blomberg är några högt belägna gårdar som man kan nå genom att vandra längs stigar.

Vackra vattenfallen De Sju systrarna och Friaren

De sju systrarna (Knivsflåforsen) och Friaren är två kändisar i området. Dessa vackra vattenfall ligger på varsin sida om Geirangerfjorden och sägnen säger att Friaren på ena sidan botar systrarna på andra sidan. Knivsflåforsen, som är ett annat namn på sju systrarna, har en fallhöjd på hela 250 meter.

Trollstigen

Trollstigen är något som du absolut måste passa på att se när du ändå är i närheten av Geiranger. Det är en brant väg som slingrar sig upp bland bergen i serpentiner. Längs Trollstigen passerar du många fina vattenfall och hela Geirangerfjorden är känd som en av de mest spektakulära platserna på jorden.

Trollstigen slingrande väg norge
Foto: Trollstigen (Tristan Taussac)

Trollstigen är totalt 106 kilometer lång och har en lutning på 9 %. När du kör vägen får du svänga brant i de totalt 11 st hårnålskurvor som byggts. En bit upp längs vägen finns det fina utsiktsplatser som t.ex. Ørnesvingen där du kan se vattenfallet De sju systrarna och det fina vattnet nere i Geirangerfjorden.

Vandringsleder som startar i Geiranger

Geiranger är byn som ligger längst in i fjorden och därifrån utgår en vandringsled upp på fjället. Uppe på platån kan du sedan vandra vidare i olika riktningar. Norge har en jättebra tjänst för vandringskartor där du kan se alla sommarstigar och övernattningsstugor. Se mer här.

Aktiviteter och sevärdheter kring Geirangerfjorden

Förutom att vandra och beskåda den vackra naturen kan du komma den ännu närmare genom att prova olika aktiviteter.

Valldal Naturopplevingar erbjuder flera olika typer av aktiviteter. Här kan du vara med om action genom rafting eller juving. Vill du ta det lite lugnare och se fjorden från vattnet finns det både sightseeing att åka på eller havskajak att hyra. Gillar du klättring kan du hitta många branta klippor att klättra på.

En vacker tur med färjan från Geiranger till Hellesylt är att rekommendera. Då får du se Geirangerfjorden från vattnet och fascineras av de branta sluttningarna ner i dalen och även se de fina vattenfallen i dess fulla prakt. Rutten körs från maj till oktober med upp till 8 avgångar under högsommar. Läs mer om båtturen här.

Hotell i Geiranger by

Vill du bo bekvämt och vandra dagsturer finns det många fina hotell i byn. Eller varför inte unna dig lite lyx efter din fjällvandring och boka hotell genom Booking.com.

Boenden kring Geirangerfjorden som fått höga betyg är Grande Fjord Hotel och Hotel Union Geiranger Bad & Spa.

Grande Fjord Hotel i Geiranger
Grande Fjord Hotel med otrolig utsikt över fjorden. Se lediga rum.

Camping i Geiranger

Geiranger har flera fina ställen där du som turist kan campa. Geiranger Camping är populär och ligger mitt i centrum där fjorden slutar. Där finns ställplatser för husbil, husvagn och många tältplatser. Inom campingområdet finns service och kiosk och det är bara 200 meter till centrum där det finns restauranger, matbutiker med mera.

Priset för att bo på Geiranger Camping ligger på 90 kr natten för tält och 185 kr för husvagn/husbil. Priset är i NOK.

Andra ställen för camping är Grande Hytteutleie og Camping samt Geirangerfjordens Feriesenter där det också finns stugor (hytter) att hyra.

Fler tips på vandring i Norge