Gran Paradiso

Gran Paradiso är både ett berg och namnet på nationalparken i nordvästra Italien. Bergstoppen mäter 4 061 möh och från toppen har man fin utsikt över Aostadalen (Valle d’Aosta) där även Matterhorn och Mont Blanc reser sig upp.

Dalgång i Aostadalen, Gran Paradiso, Italien

I Aostadalen och på bergssluttningarna där finns flera byar, slott och vingårdar. Här finns många fina vandringsleder längs grusvägar och på stig längs den soliga sidan av dalen.

Bästa tiden att vandra i Gran Paradiso är i juli/augusti då det kan finnas en hel del snö kvar även i juni på sån här hög höjd (+2000 möh).

Vackra vandringsleder i Aostadalen / Gran Paradiso

VandringarSträckaTidsåtgångHöjdmeter
Salita al Rifugio Vittorio Sella da Cogne11 km6 h910 m
Dal Rifugio Savoia al Colle Nivolet10 km3,5 h400 m
Giro panoramico del Lago di Teleccio6 km3 h390 m
Alta Valsavarenche – Grand Collet Loop12 km6 h870 m
Montseuc – Lillaz Loop from Cogne11 km5 h820 m
Valle d'Aosta

Boende i Aostadalen

Aostadalen har många hotell, lägenheter, pensionat och B&Bs man kan boka på sin vandringsresa hit. Det finns allt från enklare lägenheter till lyxiga spa- och wellnessanläggningar.

Flest boenden finns i byn som heter Aosta där det även ligger en flygplats (Corrado Gex). Från Aosta utgår många vägar som leder ut till dalgångarna i området. Många som åker hit bor i byn och kör sedan bil till olika platser för dagens vandringstur, för att sedan återvända till boendet i centralorten.

Aostadalen med många dalgångar

Resa till Gran Paradiso / Aostadalen

Med flyg: Närmaste större flygplatser ligger i Genéve (Schweiz, 160 km) och Turin (Italien, 107 km).

Med bil: Den rakaste vägen med bil från Sverige är via Frankfurt-am-Main > Bern > Martigny och sedan genom tunneln Great St Bernard. Från Malmö är det 147 mil denna väg.

Med tåg/buss: Det går att ta sig till dalen med tåg och buss från Sverige. Först åker man till Hamburg som är en stor knutpunkt och där byter man till tåg mot Frankfurt-am-main och vidare mot Basel. Därifrån finns flera möjligheter med Flixbus eller vidare mot Milano och byte till buss där. Det går även att ta sig med tåg till Geneve och där hoppa på en buss till Aosta som då går genom bergsmassivet vid Chamonix och Mont Blanc. En bra hemsida för att kolla tågförbindelser i Europa är Interrail.se