Vandring i Lapplandsfjällen

Lappland är stort och likaså är vidderna i de lappländska fjällen. Här finns flera nationalparker där du kan fjällvandra i flera dagar, bestiga Sveriges högsta berg och koppla av med fiske i klara fjällsjöar.

fjallbild

Laponia: 4 stora nationalparker

De fyra nationalparkerna som går under samlingsnamnet Laponia är:

  • Sarek
  • Stora Sjöfallet
  • Muddus
  • Padjelanta

De här fyra områdena har var för sig sin unika prägel och bjuder på lite olika upplevelser för vandrare. I väster ligger Padjelanta, en platå uppe på fjället med många fina sjöar och ett säreget växtliv. Muddus är ett område där urskogen breder ut sig och här kan du vandra i vacker fjällskog.

Vill du se många fjälltoppar ska du gå in i Sarek-området där det finns över 100 toppar, några med glaciärer så du kan se snö mitt i sommaren.

Genom Laponia går också Kungsleden, som sträcker sig från Abisko i norr till Hemavan i söder. Leden går längs östra kanten av Laponia. Laponias nationalparker kräver stor vana av fjällvandring och uthållighet. Det är inte ett ställe som barnfamiljer brukar besöka, åtminstone inte med små barn som inte kan bära sin packning själv.

Sarek är värd många dagar

Nationalparken Sarek är mycket stor och man bör avlägga 1-2 veckor med vandring om man ska bege sig dit. Det finns hundratalet fjälltoppar som är över 1800 möh.

Det finns inga utmärkta vandringsleder i området så här bör du vara van med karta och kompass.

De allra flesta som beger sig på vandring till Sarek startar vid fjällstationen vid Saltoluokta. Därifrån är det någon dags vandring innan man når entrén till nationalparken. Det går också bra att utgå från Kvikkjokk.

boende ikon

BOENDE
I Kvikkjokk finns en mountain lodge och STF har en fjällstation du kan bo på. Här kan du se lediga rum i Kvikkjokk och boka boendet online.

Padjelantaleden – 14 mil på 10 dagar

Padjelanta betyder något i stil med ”högre landet” och nationalparken ligger i den norra delen av Laponia. Området bjuder dock på ett mer låglänt landskap än Sarek.

Den 16 mil långa leden kan du börja med en båttur från Ritsem i norr eller från Kvikkjokks fjällstation i söder.

Hela leden kräver minst 9-10 dagars fjällvandring. Det finns en flera bra stugor längs leden som kan nyttjas för övernattning.

Längs Padjelantaleden finns många fina fjällsjöar där du kan stanna och koppla av med fiske. Se till att du har skaffat fiskekort innan du ger dig av.

Muddus och Stora Sjöfallets nationalpark är fina naturområden men bjuder egentligen inte på så mycket fjällvandring.

Abisko och Kebnekaisefjällen

I Abisko nationalpark möts man av många olika terränger. Här finns gröna fjällkullar, vidsträckta fjällhedar och såklart höga fjälltoppar. Här finns också Sveriges högsta topp, Kebnekaise!

Abisko är start/slut-punkten för både Kungsleden och Nordkalottleden. Här finns en populär fjällstation (STF Abisko Turiststation) där du kan ladda upp eller pusta ut. Abisko ligger invid mäktiga Torneträsk och nära andra populära turistmål som Björkliden och Riksgränsen, kanske mest känd för vintersport.

För den som inte vill spendera flera nätter i tält på fjället finns det goda möjligheter till dagsturer och andra aktiviteter i fjällmiljö i Abisko.

Här finns t.ex. Aurora Sky Station där man kan spana ut i rymden och få uppleva norrskenet på nära håll. Det finns en linbana som på 20 minuter tar en upp på nästan 1000 meters höjd.

Gillar man trånga utrymmen och vill besöka underjorden kan man gå på kanjonvandring. Bo kan du göra i något av de 104 rum som finns på Abisko STF Turiststation.

Om man är lite orolig för att bege sig ut på kalfjället med små barn och vill hålla sig till korta dagsturer men ändå ha bra äventyr är Abisko perfekt. Där finns många spännande mål att besöka och som inte kräver allt för lång vandring.

Nissunjåkka hängbro ligger ca 4 km in på Kungsleden. På väg dit kan man stanna och titta på kalkbergarten dolomit i Marmorbrottet.

Abiskojåkkas kanjon är lättillgänglig och spännande.

Kårsafallen bjuder på många fina små vattenfall.

Bestiga Sveriges högsta topp


Kebnekaise, foto av Mikael Grevsten
Foto: Mikael Grevsten

Om du ska till Kebnekaisemassivet är den närmaste utgångspunkten Nikkaluokta. Dit kan du ta dig med bil eller buss från Gällivare. Från slutet av vägen är det 19 km till Kebnekaises fjällstation.

Du kan vandra hela sträckan eller så tar du båten 1/3 del om man vill spara krafterna till toppturen.

Topptur Kebnekaise från fjällstationen
Etapplängd: 20 km
Höjdskillnad: 1800 m
Karta: BD6
Tidsåtgång: 10-14 timmar

STFs fjällstation ligger vid foten av Kebnekaisemassivet och är en utmärkt startpunkt för dig som tänkt stå på Sveriges högsta punkt, 2104 möh.

Vill du bestiga Kebnekaise på egen hand tar du västra leden som är ca 20 km tur och retur. Den totala stigningen är hela 1800 höjdmeter och räkna med mellan 10-14 timmars vandring totalt.

Den östra leden till toppen är lång och krävande. STF kör dagliga toppturer med guide längs denna led. Vandringen bjuder på rejäla branter, glaciärer och lite klättring. Det är krav på att man ska vara minst 16 år och ha god kondition för att få delta.

Vindelfjällen: Ammarnäs & Hemavan

I Västerbotten ligger Vindelfjällen som kanske mest är känt för aktiviteter vintertid i Tärnaby/Hemavan och skoteråkning. Kungsledens sista mil sträcker sig här från Ammarnäs till Hemavan (78 km) och bjuder på vandring i dalgångar, nära fjällsjöar och kargt kalfjäll.

Etapplängder: 8-19 km
Höjdskillnad 470 m
Karta: AC2

Här kan du vandra lagomt långa sträckor och nå en fjällstuga vid slutet av varje etapp. En bit in i fjällmassivet ligger Tärnasjön dit många fiskeintresserade vandrar.

Vacker är den lilla skärgården i södra änden av sjön där det finns många och långa hängbroar som gör att det går att vandra mellan öarna.

Vill du boka ett boende i Hemavan/Tärnaby kan du se tillgängliga rum på Booking.com.

Södra Lapplandsfjällen

I södra Lappland finns också fina vandringsleder från till exempel Borgafjällen, där den nya Lapplandsleden startar.

Missa inte heller dalgångarna kring Arefjället och Södra Storfjället där det finns många fina vattendrag. Vi gjorde en vandring från Marsliden (nära Saxnäs) en solid höstdag för några år sedan.