Kungsleden: Hemavan – Ammarnäs

Den sydligaste sträckning av Kungsleden går mellan Ammarnäs och Hemavan i Vindelfjällen. Det är en fin vandring med varierande terräng i gröna dalgångar, förbi blåa vackra fjällsjöar och sträckning på hög höjd över Syterskalets kalfjäll.

Åka buss eller bil till Hemavan, Ammarnäs

BUSS eller BIL
Till Hemavan kan du ta dig med bil eller buss via Blå Vägen (E12) som går från Umeå via Storuman. Busslinje 31 trafikerar Umeå – Hemavan via Lycksele och Storuman dagligen. Till Ammarnäs kan man också åka buss med linje 341 från Sorsele busstation. Vägen heter 363 och är cirka 9 mil från Sorsele.

Boende i Hemavan/Ammarnäs

BOENDE
Det finns både hotell och vandrarhem i både Hemavan och Ammarnäs. Här kan du se förslag på boenden och boka direkt online:
Hemavan | Ammarnäs

Etapp 1: Hemavan – Viterskalet

Etapplängd: 11 km
Tidsåtgång: 3-4 timmar
Höjdskillnad: 420 meter

Kungsledens södra entré ligger vid Hemavans naturum i en tät skog med fjällbjörk och porlande bäckar. Där slingrar sig vandringsleden upp mot kalfjället, ovanför skidbackarna och liftarna i Hemavan.

Starten på Kungsleden.
Hemavan Naturum: Starten (eller slutet) på Kungsleden.

Det mesta av stigningen gör man i början på vandringen. Efter cirka halva sträckan blir det mer platt vandring och man har en fin utsikt ner över Hemavan.

Viterskalet ligger på 880 m ö h och är en U-formad dal. Där ligger STF Viterskalet Fjällstuga med upp till 25 bäddar. Fjällstugan är öppen för bokning från mitten på juni till slutet av september.

Viterskalets fjällstuga har en liten butik men i övrigt är det självhushåll som gäller. På vintern sker våffelservering här, vilket är ett populärt stopp för turskidåkare.

Etapp 2: Viterskalet – Syter

Etapplängd: 12 km
Tidsåtgång: 3-4 timmar
Höjdskillnad: 180 meter

U-dalen, Storfjället, Vindelfjällen
U-dalen genom Storfjället med Sytertopparna på varsin sida.

Från Viterskalet vandrar man i U-dalen genom Storfjället. På var sin sida om dalgången reser sig brant stupande klippväggar från södra och norra Sytertoppen.

Vandringen går i ett grönskande landskap där Syterbäcken rinner ner mot öster och STF Syter Fjällstuga, som blir nästa etappmål. Det är en stuga som har 28 bäddar, fördelat på olika rumsstorlekar.

Fjällstugan är öppen för bokning från mitten på juni till slutet av september. Man kan laga mat på egen hand i självhushållsköket.

Etapp 3: Syter – Tärnasjö

Etapplängd: 14 km
Tidsåtgång: 4-5 timmar
Höjdskillnad: 90 meter

Från STF Syter vandrar man sedan platt ett par kilomenter innan det bär av ner mot björkskogen och Tärnasjön. Sjön är verkligen en unik plats som har bildats av vad som kallas rogenmorän.

Tärnasjön har 100-tals småöar och ser lite ut som en skärgård insprängd i fjällmiljö. När man kommer fram till sjön går leden över den via 7 st broar för att sedan löpa längs den östra sidan av vattnet.

Målet för etappen är STF Tärnasjö Fjällstuga som ligger i en glänta i den täta och lummiga björkskogen. Här finns möjlighet till övernattning i någon av de 24 bäddarna. Fjällstugan har butik, självhushåll och bastu.

Etapp 4: Tärnasjö – Serve

Etapplängd: 14 km
Tidsåtgång: 4-5 timmar
Höjdskillnad: 0 m

Även om både Tärnasjö och Serve ligger på 610 meter över havet är det inte helt platt vandring. Från Tärnasjön blir det en ganska lång uppförsbacke från början.

Vandringen går i lummig skog och passerar förbi de små fjällsjöarna Tjärven och Siejdage. Innan man når fjällstugan går leden på en bro på vattendraget som förser sjön Serve med vatten.

Mot slutet av sommaren är det många som plockar hjortron på myrarna här kring Serve. Vill du övernatta finns det två stugor med totalt 26 bäddar. Har du ork över kan du titta på ett vattenfall som inte ligger alltför långt från stugan.

Etapp 5: Serve – Aigert

Etapplängd: 19 km
Tidsåtgång: 5-7 timmar
Höjdskillnad: 180 meter

Från Serve till Aigert är det växlande upp- och nerförsbacke. Det här är den längsta etappen, så ladda upp med energi innan du startar.

Sträckningen av Kungsleden går söder om Stor-Tjulträsket men det finns en vandringsled norr om också som kommer fram i Tjulträsk. Den som vill spara på krafterna eller inte har några kvar kan ta båttaxi över hela Tjulträsk.

Tar du ”rätta vägen” kommer du till en raststuga vid Vuomatjåhkka där det kan vara lämpligt för fikapaus. Vidare går leden förbi Lill-Aigert, ett berg som precis mäter över 1000 m ö h.

När man närmar sig etappmålet går leden längs en fjällbäck så det finns goda chanser att fylla på vätska.

STF Aigert fjällstuga har 5 rum med totalt 26 bäddar. Här finns också en bastu, en butik och du kan laga mat i självhushållsköket.

Etapp 6: Aigert – Ammarnäs

Etapplängd: 8 km
Tidsåtgång: 2-3 timmar

Den här sista etappen är kort och lättvandrad. Det lutar mestadels utför ner genom björkar och lummig växtlighet. Innan man kommer fram till Ammarnäs går Kungsleden längs en grusväg.

Efter 78 km på fjället har du säkert hunnit uppleva både bra, lätta och jobbiga saker. Varför då inte ta en natt på Ammarsnäs Wärdshus och vila ut.

Innan du reser hemåt får du äta en frukost som har belönats med bronsmedaljen i Årets Kudde 2019. Det är en utmärkelse som ges inom STF av medlemmarna.

Fjällkarta för Hemavan – Ammarnäs

Lantmäteriets karta AC2 täcker in hela den här sträckan genom Vindelfjällen. Det går också bra att använda någon av Calazos fjällkartor.

Om du vill läsa på lite extra har Calazo också skrivit en guidebok om fjällvandring i Vindelfjällen. Där får du även tips på andra fina turer i detta Västerbottniska fjällmassiv.